
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Facturarea va fi mai simpla intre firme, pentru ca va putea fi posibila, din aprilie 2022, utilizarea sistemului E-Facturare. Este vorba insa de aplicarea lui doar in cazul produselor cu risc fiscal ridicat. In prezent platforma se foloseste si in relatia firmelor cu institutiile statului.
Sistemul national de facturare electronica, E-Factura, NU este obligatoriu si se poate folosi, conform OUG 120/2021, doar pentru relatia dintre firme si autoritatile statului (B2G).
OUG 130/2021 aduce modificari si aproba, de la 1 aprilie 2022, utilizarea sistemului si in relatia firmelor cu partenerii de afaceri (B2B). Furnizorii vor putea transmite facturile pentru produsele cu risc fiscal comercializate in relatia B2B incepand cu aprilie 2022, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
Atentie! Din 1 iunie 2022 acesti furnizori vor fi OBLIGATI sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
Autoritatile isi propun ca in viitor sistemul E-Facturare sa devina obligatoriu pentru toate achizitiile publice din tara, iar din anul 2023 sa devina singurul instrument pentru facturare.
Ce spune legea?
Prin derogare de la prevederile art. 10-12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 960 din 7 octombrie 2021, pentru produsele cu risc fiscal ridicat stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, comercializate in relatia B2B:
a) furnizorii pot, in perioada 1 aprilie-30 iunie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura;
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
b) furnizorii sunt obligati, incepand cu data de 1 iulie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
(2) Furnizorii prevazuti la alin. (1) sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) In ordinul prevazut la alin. (1), Agentia Nationala de Administrare Fiscala justifica temeinic pentru fiecare produs incadrarea in categoria produselor cu risc fiscal ridicat. Prin produs cu risc fiscal ridicat se intelege produsul la a carui comercializare exista risc ridicat de frauda si evaziune fiscala. Lista produselor incadrate in aceasta categorie se reevalueaza periodic.
(4) Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prevazut la alin. (1) se emite in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Raportare in E-Factura si E-Transport: Din 1 iulie 2022 contribuabilii au obligatii noi in relatia cu ANAFEste OFICIAL! Din 1 iulie 2022 va fi obligatorie utilizarea E-Factura in relatia dintre firme si institutiile statuluiCand trebuie utilizat SISTEMUL E-FACTURA pentru domeniul constructiilorE-Factura: Din 2023 firmele trebuie sa transmita TOATE facturile prin acest sistem?Din 1 aprilie 2022 E-Factura devine OBLIGATORIU pentru firmele care activeaza in domeniul turisticUltimele articole
Vanzare locuinte cu TVA de 5%. Firmele trebuie sa transmita facturile prin sistemul RO e-Factura?Avizul de insotire a marfii aferent facturilor NU trebuie transmis prin E-FacturaCe conditii trebuie sa indeplineasca o factura pentru a fi considerata factura electronicaE-Factura: Din 1 iulie devine obligatorie utilizarea sistemului in relatiile B2B si B2GSISTEMUL E-FACTURA si e-Transport. Aspecte fiscaleArticole similare
E-Factura: Este obligatorie utilizarea sistemului si in relatia B2C?Sfaturi de la experti
Intrebare: Am investitii in curs de amenajare inregistrate in 231. Aceste investitii doresc sa le facturez unei societati, platitoare de TVA. Facturarea este generatoare de venit. Ce cont corespondent pot folosi pentru aceasta instrainare?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Asigurare cazare refugiati. Tratament fiscal
Intrebare: Avem incheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta in baza OUG 15/2022 si HG 315/2022. Asiguram cazare si masa cetatenilor ucrainieni, avem un hotel cu restaurant. Achizitionam materie prima pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<