Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reevaluare cladire. Determinarea amortizarii fiscale. Impozit cladiri

26-Apr-2012
9151
S-a efectuat reevaluarea unei cladiri prin metoda eliminarii amortizarii din valoarea contabila bruta a activului. S-a primit raportul de evaluare de la un evaluator autorizat, iar valoarea justa a cladirii este mai mica in comparatie cu valoarea neta a cladirii calculata dupa eliminarea amortizarii. In aceste conditii, care este baza impozabila pentru impozitul cladiri (local)?
In cazul in care valoarea justa a cladirii (stabilita de evaluator) este mai mare decat valoarea neta contabila determinata prin eliminarea amortizarii, plusul de valoare rezultat din reevaluare, este deductibil fiscal la calculul amortizarii?


Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 253 din Codul fiscal , in cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.
In cazul unei cladiri care a fost reevaluata, conform reglementarilor contabile, valoarea impozabila a cladiri este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului - persoana juridica.

Asadar, in cazul cladirii care a fost reevaluata, in vederea stabilirii impozitului pe cladiri cota de impozitare se va aplica asupra valorii contabile rezultata in urma reevaluarii, inregistrata in contabilitate.


In conformitate cu prevederile art. 24 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii mijloacelor fixe amortizabile se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.

Alin. (7) al acestui articol prevede ca, in cazul metodei de amortizare liniara, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotei de amortizare liniara la valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix amortizabil.
Astfel cum prevede art.7 alin. (1) pct. 33 lit. c) din Codul fiscal pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri valoarea fiscala reprezinta „ costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz. In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii.”

Potrivit art. 22 alin. (51) din Codul fiscal , introdus prin punctul 4. din OUG 34/2009 incepand cu 01.05.2009, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Asadar, daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, amortizarea fiscala calculata pe baza valorii reevaluata este deductibila la determinarea profitului impozabil insa, pe masura amortizarii, diferenta dintre valoarea amortizarii calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculata pe baza costului initial este considerata element similar veniturilor si se impoziteaza potrivit art. 19 din Codul fiscal si pct. 12 din normele metodologice date in aplicarea acestuia.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016