Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Solutii actuale: Limitarea dreptului de deducere pentru un contract de leasing

29-Feb-2012
4732
Vom stabili in cele ce urmeaza cum se deduce TVA in cazul achizitionarii unui autoturism in leasing financiar, avansului sau ratelor de leasing, daca achizitia a fost in perioada 2007-2012. Tinand cont de legislatia in vigoare, vom oferi solutiile aferente fiecarei situatii mentionate.

Raspuns:

Limitarea dreptului de deducere a TVA aferenta avansului si valorii reziduale pentru un autoturism preluat in leasing financiar s-a efectuat incepand cu data de 1 mai 2009 conform prevederilor OUG 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Pentru perioada 01.05.2009 - 31.12.2011, limitarea dreptului de deducere a TVA pentru avans si valoarea reziduala s-a efectuat integral in situatia in care autoturismul nu se incadra in niciuna din urmatoarele 7 exceptii reglementate prin art. 145^1 din Codul fiscal si detaliate prin pct. 45^1 din normele de aplicare ale acestui articol:

1) vehicule utilizate exclusiv pentru interventie, reparatii, paza si protectie, curierat;
2) vehicule utilizate pentru transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii;
3) vehicule special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj;
4) vehicule utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
5) vehicule utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
6) vehicule utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
7) vehicule utilizate in scop commercial (pentru revanzare).

Incepand cu anul 2012, limitarea dreptului de deducere a TVA s-a redus cu 50% in baza prevederilor OUG 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal . Altfel spus, incepand cu aceasta data, se poate exercita dreptul de deducere a TVA pentru 50% din suma TVA inscrisa in factura locatorului chiar daca autoturismul care nu se incadreaza in categoria exceptiilor, dar este destinat realizarii de operatiuni economice, cu drept de deducere a TVA.

Suma TVA aferenta unui avans achitat in cadrul unui contract de leasing financiar pentru utilizarea unui autoturism cu greutatea sub 3.500 kg. si 9 locuri de pasageri, este deductibila integral d.p.d.v. al TVA numai daca prin contractul de leasing s-a stabilit in mod expres faptul ca avansul este destinat acoperirii valorii partiale a ratelor de leasing, esalonate prin graficul de plati. Deci, trebuie analizata clauza contractuala referitoare la plata avansului pentru a vedea daca acesta este aferent unor rate de leasing sau daca este aferent valorii reziduale.
Totusi, practica demonstreaza faptul ca in cadrul unui contract de leasing, avansul reprezinta plata partiala a valorii de achizitie a mijlocului fix.

In cadrul unui contract de leasing in curs de derulare in perioada 01.05.2009 - 28.02.2012, firma dvs. are dreptul sa deduca, dar fara sa limiteze acest drept, suma TVA aferenta ratelor de leasing facturate lunar de catre locator (inclusiv celelalte componente ale contractului de leasing). Acest fapt este posibil deoarece contractul de leasing financiar este considerat un contract de prestari servicii iar firma dvs. fost si este beneficiarul acestor servicii.

Prin OG 51/1997, republicata privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, rata de leasing in cadrul unui leasingului financiar, este definita drept cota-parte din valoarea de intrare a bunului si dobanda de leasing, care se stabileste pe baza ratei dobanzii convenite prin acordul partilor.

Prin formularea optiunii de achizitie a autoturismului si inchiderea contractului de leasing, firma pe care o reprezentati pierde calitatea de beneficiar al unui serviciu de utilizare a bunului pus la dispozitie de catre locator si dobandeste calitatea de cumparator al acelui bun. Prin plata valorii reziduale se considera ca are loc achizitia bunului. Prin OG 51/1997, republicata privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, valoarea reziduala este definita drept valoarea la care, dupa achitarea de catre utilizator a tuturor ratelor de leasing prevazute in contract, precum si a tuturor celorlalte sume datorate conform contractului, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre locatar/utilizator si este stabilita de partile contractante. Pentru achizitia autoturismului se limiteaza dreptul de deducere cu 50% a sumei TVA aferente valorii reziduale facturate de catre locator la inchiderea contractului de leasing in anul 2012.

Pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, M.F.P. a emis doua circulare postate pe site-ul sau:
- circulara 341061/15.05.2009 aplicabila pentru perioada 01.05.2009 - 31.12.2011;
- circulara 420167/07.02.2012 aplicabila incepand cu data de 1 ianuarie 2012.

De asemenea, pentru perioada 01.05.2009 - 31.12.2011, M.F.P. a emis si un
Ghid practic in data de 25.06.2009 in care a prezentat inregistrarile contabile aferente limitarii dreptului de deducere. Pentru anul 2012, inregistrarile contabile sunt cuprinse in circulara 420167/07.02.2012.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016