Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducerea cheltuielilor privind combustibilul si TVA la achizitia de autoturisme

08-Iul-2009
8592

Intrebare: Dorim sa stim daca de la 01.05.2009 putem deduce cheltuielile cu combustibil si TVA aferent ca avem 2 masini NISSAN achizitionate in Leasing Financiar in derulare. Societatea are 3 asociati.

Raspuns: In sfera OUG 34/2009 intra vehiculele rutiere motorizate destinate exclusiv transportului de persoane , aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului care indeplinesc cumulativ caracteristicile:

- greutate pana la 3.500 kg;
- cu au mai mult de 9 scaune (inclusiv scaunul soferilor).

Analizati in primul rand daca cele doua masini Nissan pe care le detineti indeplinesc aceste caracteristici. Nu conteaza daca sunt in leasing financiar, intrucat norma precizeaza ca intra in incidenta acesteia vehiculele aflate in proprietate sau in folosinta contribuabilului.

Totodata, daca cele doua masini Nissan sunt de tipul autoutilitatrelor /au platforma de marfa -gen Papuc ? atunci nu intra in sfera limitarii si se va deduce cheltuiala cu combustibilul si TVA ?ul aferent (bineinteles cu justificarile de rigoare :foi de parcurs).

A doua etapa in analiza ? daca cele doua Nissan sunt vehicule destinate exclusiv transportului de persoane care indeplinesc carateristicile de greutate si capacitate mai sus ? consta in a vedea daca va incadrati in actvitatile exceptate.

In conformitate cu OUG 34/2009 si HG 488/2009 ? cheltuiala cu combustibilul si TVA aferent acestuia se pot deduce numai daca masinile respective sunt folosite exclusiv pentru activitati exceptate.

In categoria activitatilor exceptate se incud:

1. vehiculele utilizate in scop comercial, in vederea revanzarii;
2. vehiculele sunt utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehicule utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
4. vehicule utilizate exclusiv pentru interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recutare a fortei de munca.

In cadrul activitatilor exceptate de la punctele 1 ? 4

 vehiculul este utilizat efectiv ca mijloc de productie si atunci cheltuiala cu combustibilul si TVA ul aferent sunt integral deductibile.

Pentru exceptiile de la punctul 4 in norme s-au dat definitii, astfel:

Vehicule utilizate exclusiv pentru interventie / reparatii ? vehicule care pot fi inzestrate sau nu cu echipamente tehnice specifice, ce deservesc personalul specializat in vederea repararii bunurilor, precum si cele utilizate pentru deplasarea in actiuni de interventie;

Vehicule utilizate exclusiv pentru paza si protectie ? vehicule utilizate in vederea asigurarii sigurantei obiectivelor, bunurilor si valorilor impotriva oricaror actiuni ilicite care lezeaza dreptul de proprietate, existenta materiala a acestora, precum si protejarii persoanelor impotriva oricaror acte ostile care le pot periclita viata, integritatea fizica sau sanatatea, potrivit Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, valorilor si protectiei persoanelor.

Vehicule utilizate exclusiv pentru curierat ? vehicule care servesc la primirea, transportul si distribuirea scrisorilor, coletelor si pachetelor.

Vehicule utilizate exclusiv pentru a fi utilizate drept care de reportaj ? vehicule special amenajate pentru a gazdui tehnica specifica pentru inregistrari audio- video au transmisii complexe video / audio si /sau date prin unde hertziene sau medii optice, capabile sa efectueze productii de TV/radio inregistrate sau transmise in direct sau sa transmita la distanta prin tehnologii de radiofrecventa (radiorelee, transmisii prin satelit)sau prin fibra optica catre alte care de reportaj sau catre un telecentru sau sediu central de radiodifuziune.

Vehicule destinate exclusiv utilizarii de agenti de vanzari - vehicule utilizate in cadrul activitatii unei persoane impozabile de catre angajatii acesteia care se ocupa in principal cu prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzari, derularea vanzarii bunurilor, asigurarea de servicii postvanzare si monitorizarea clientilor.

Vehicule utilizate exclusiv pentru transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii ? vehicule utilizate de angajator pentru transportul angajatilor in scopul desfasurarii activitatii economice la si de la resedinta acestora/locul convenit de comun acord la sediul angajatorului si de la sediul angajatorului la locul in care se desfasoara efectiv activitatea sau la si de la resedinta angajatilor/locul convenit de comun acord la locul de desfasurare a activitatii, atunci cand exista dificultati evidente de a gasi alte mijloace de transport si exista un acord colectiv intre angajator si angajati prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport.

Vehicule utilizate exclusiv de agenti de recrutare a fortei de munca ? vehicule utilizate in cadrul activitatii agentiilor de plasare a fortei de munca de catre personalul care se ocupa in principal cu plasarea fortei de munca.

Observam ca in toate categoriile apare cuvantul ?exclusiv?. Atsfel, daca identificati in activitatea pe care o desfasurati activitati care sunt cuprinse la acest punct iar masinile vor fi utilizate in cadrul acestor activitati

 cheltuiala cu combustibilul si TVA ?ul aferent este deductibila.

ATENTIE !
Pentru a deduce cheltuiala cu combustibilul si TVA ?ul aferent, masinile nu trebuie utilizate si pentru alte activitati care nu intra la execeptii. In cazul utilizarii mixte (activitati exceptate si neexceptate)  nu se va mai deduce combustibilul nici pentru cele exceptate.

Va recomandam ca in cazul in care va incadrati in exceptiile de mai sus, sa existe o Decizie a administratorului prin care se specifica clar ca masina cu nr...., seria.....va fi utilizata exclusiv, de exemplu pentru efectuarea activitatilor de curierat. In vederea justificarii combustibilului trebuie sa aveti foi de parcurs de unde sa reiasa ca masinile au fost folosite pentru activitati exceptate.

NU se deduce cheltuiala cu combustibil si TVA aferent pentru masinile utilizate de directori (indiferent de categoria acestora: general, comercial, economic etc.), pentru delegatii, deplasari in cadrul activitatilor de consultanta, transportul la si de la banca, administratii financiare, etc.

Solutie acordata in luna iunie 2009 de Serviciul de Consultanta Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Deducerea cheltuielilor privind combustibilul si TVA la achizitia de autoturisme":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016