Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Deductibilitatea cheltuielilor in conditiile OUG 34/2009

13-Iul-2009
4478

Intrebare:


Referitor la OUG 34/2009 Suntem o firma prestatoare de servicii deratizare, dezinfectie in ce conditii se poate deduce combustibilul? Avem angajati agenti DDD pentru prestare in teren. Directorii pot beneficia de dreptul de deducere? Avem puncte de lucru si in alte localitati unde acestia se deplaseaza frecvent.

Raspuns:
Potrivit dispozitiilor OUG nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar ? fiscale, incepand cu data de 1 mai 2009, nu mai sunt recunoscute la calculul profitului impozabil cheltuielile reprezentand combustibilul aferent autoturismelor folosite de personalul cu functii de conducere si de administrare ale societatilor comerciale.

Functiile de conducere sunt prevazute in Legea nr. 53/2003, privind Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform art. 294 prin functii de conducere se intelege administratorii-salariati, inclusiv presedintele consiliului de administratie daca este si salariat, directorii generali si directorii, directorii generali adjuncti si directorii adjuncti, sefii compartimentelor de munca - divizii, departamente, sectii, ateliere, servicii, birouri -, precum si asimilatii lor stabiliti potrivit legii sau prin contractele colective de munca ori, dupa caz, prin regulamentul intern.

De asemenea, in perioada 1 mai 2009 ? 31 decembrie 2010, nu sunt recunoscute cheltuielile privind combustibilul utilizat pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, inclusiv si scaunul soferului.

Sunt exceptate de la aceasta prevedere, urmatoarele:

- vehiculele utilizate exclusiv pentru:

* interventie;
* reparatii;

In aceste categorii se incadreaza vehiculele care pot fi inzestrate sau nu cu echipamente tehnice specifice, ce deservesc personalul specializat in vederea repararii bunurilor, precum si cele utilizate pentru deplasarea in actiuni de interventie sau in misiuni care impun urgenta.

* paza si protectie;

Se includ vehiculele utilizate in vederea asigurarii sigurantei obiectivelor, bunurilor si valorilor impotriva oricaror actiuni ilicite care lezeaza dreptul de proprietate, existenta materiala a acestora, precum si a protejarii persoanelor impotriva oricaror acte ostile care le pot periclita viata, integritatea fizica sau sanatatea, in conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

* curierat,

Sunt vehiculele destinate exclusiv primirii, transportului si distribuirii scrisorilor, coletelor si pachetelor;

* transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii,

Reprezinta vehiculele utilizate de angajator pentru transportul angajatilor la si de la resedinta acestora/locul convenit de comun acord la sediul angajatorului, sau la si de la sediul angajatorului la locul in care se desfasoara efectiv activitatea, sau la si de la resedinta angajatilor/locul convenit de comun acord la locul de desfasurare a activitatii, atunci cand exista dificultati evidente de a gasi mijloace de transport si exista un acord colectiv intre angajator si angajati prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport.

* vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj.

Reprezinta vehiculele rutiere special amenajate pentru a gazdui tehnica specifica pentru inregistrari audiovideo sau transmisii complexe video, audio si/sau date prin unde hertziene sau medii optice, capabile sa efectueze productii de televiziune sau radio inregistrate sau transmise in direct sau sa transmita la distanta prin tehnologii de radiofrecventa (radiorelee, transmisii prin satelit) sau prin fibra optica semnalul unei productii de televiziune sau de radio catre alte care de reportaj sau catre un telecentru sau un sediu central de radiodifuziune.

* vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;

Sunt vizate vehiculele utilizate in cadrul activitatii de catre angajatii unei societati care se ocupa in principal cu prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vanzarii bunurilor, asigurarea de servicii post vanzare si monitorizarea clientilor.

In ceea ce priveste vehiculele destinate exclusiv de agenti de recrutare a fortei de munca sunt, acestea sunt vehiculele utilizate in cadrul activitatii agentiilor de plasare a fortei de munca de catre personalul care se ocupa in principal cu recrutarea si plasarea fortei de munca.

* vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;

* vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.

Referitor la intrebarea d-voastra, de mentionat este faptul ca puteti deduce cheltuielile cu:

- intretinerea si reparatia autovehiculelor utilizate de conducerea societatii si salariatii care au atributii de serviciu din cele mai sus prezentate,
- combustibilul utilizat pentru activitatile expres prevazute de HG nr. 488/2009 pentru completarea normelor metodologice date in aplicarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Conducerii societatii d-voastra ii revine sarcina sa dovedeasca ca activitatea pentru care este utilizat autoturismul se incadreaza in exceptiile prevazute expres.

Mentionam ca prestarea serviciilor de deratizare se poate incadra in prevederile art. 1451 alin. (1) lit. c), in sensul ca trebuie sa faceti dovada ca autovehiculele respective contribuie in mod nemijlocit la prestarea directa a serviciilor cu plata si ca fara acestea serviciile nu ar putea fi efectuate.

Dovada consumului de carburant se face cu ajutorul Foii de parcurs.

Documentul nu este tipizat, dar trebuie sa contina informatiile prevazute de Ordinul nr. 14/1982 pentru aprobarea Normativului privind consumul de combustibil si ulei pentru automobile, OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, si HG nr. 1391/2006 pentru aplicarea OUG nr. 195/2002.

Solutie acordata de catre
Serviuciul de Consultanta Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016