Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Produse oferite drept bonus clientilor. Ce tratament fiscal si contabil se aplica?

26-Aug-2015
6778

In cazul analizat prin cele ce urmeaza, o societate achizitioneaza produse pe factura cu TVA pentru a le oferi ca bonus clientilor. Vom vedea care este modul de inregistrare a acestor produse (monografie contabila) si daca reprezinta cheltuieli de protocol.

Celtuielile de protocol sunt cheltuieli ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii, se mentioneaza in Codul fiscal la pct. 39 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare .

Pentru a dovedi ca tratatiile cu diverse produse (guma de mestecat) sunt acordate clientilor, in scopul dezvoltarii afacerii se vor intocmi diverse documente justificative care sa demonstreze ca acestea au fost efectuate in cadrul unor intalniri cu clientii, ca de exemplu: procese verbale incheiate cu acestia, contracte incheiate, note de negociere, oferte etc.

Potrivit prevederilor art.128 alin. (8) lit.f) din Codul fiscal , nu constituie livrare de bunuri acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin norme.

Potrivit prevederile din Normele metodologice , in sensul art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.

In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial. Astfel, intrucat legiuitorul nu defineste cadoul, putem sa asimilam ca aceste produse acordate sunt bunuri de mica valoare care nu depaseste individual plafonul de 100 lei , exclusiv TVA.

In aceasta situatie nu trebuie sa colectati TVA.

Cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit, iar in cadrul cheltuielilor de protocol la calculul profitului impozabil, se includ si cheltuielile inregistrate cu TVA colectata pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare egala sau mai mare de 100 lei, potrivit prevederilor art.21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal coroborat cu prevederile pct.33 din Normele metodologice de aplicare.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016