Cadouri de Craciun oferite de firme pentru angajati. Sumele respective sunt cheltuieli sociale sau de protocol?
De Craciun vom oferi angatilor un cos cadou de 75 lei si un card Sodexo de 300 lei. Puteti sa ma avizati ce tratament sa aplicam?
Este ok sa punem 75 ron pe 623 si 300 pe cheltuieli sociale din care vom impozita doar 150 ron? Tva-ul aferent cosurilor cadou se poate deduce 100%? Noi avem rambursari lunare de tva de asemenea pentru copiii angajatilor vom oferi in limita a 150 lei - 40 ron cos cadou si 100 ron card Sodexo.
Se poate inregistra cosul cadou ca cheltuiala sociala sau trebuie asimilata cheltuielii protocol?
Raspunsul expert contabil Vera Constantin:
Pentru salariati acordati:
Cos cadou 75 lei
Card Sodexo 300 lei
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Pentru copiii salariatilor acordati:
Cos cadou 40 lei
Card Sodexo 300 lei
Fiecare salariat si copil minor pot beneficia de un cadou in suma de 150 lei cu ocazia Craciunului acordat in bani, bunuri sau tichet cadou (in conditii avantajoase fiscal pentru societate).
Spre exemplu, unui angajat cu un copil minor i se poate acorda un cadou de 150 lei pentru el si un cadou de 150 lei pentru copil sub forma de tichet cadou, bani sau bunuri.
In cazul in care doi salariati, soti si sotie lucreaza la acelasi angajator si au un copil minor se poate acorda fara taxe cadouri in suma de 600 de lei neimpozabili (150 salariat 150 salariata 300 de lei copil). Astfel, pentru copil va primi atat mama cat si tatal un cadou in valoare de 150 lei.
Cadourile acordate cu aceste ocazii in limita sumei de 150 lei au acelasi tratament fiscal indiferent daca sunt acordate in bunuri, bani sau tichete cadou. Daca se acorda suma de 150 lei/persoana nu este nici o diferenta din punct de vedere fiscal fata de acordarea de tichete cadou in valoare de 150 lei/ persoana sub forma de tichete cadou.
Conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazutin contractul de munca sau in regulamentul intern.
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 150 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
Aceeasi prevedere legala se gaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b).
Astfel cum se poate observa cadourile, in conditiile de mai sus si pentru ocaziile de mai sus, pot fi acordate atat in bani, in natura sau in tichete cadou.
Prin urmare, cadourile pot fi acordate si in bani cu respectarea conditiilor prevazute de prevederea legala mai sus citata din Codul fiscal.
Astfel, numai tichetele cadou acordate pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale sus-mentionate, prevazute in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern, nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale indiferent de valoarea tichetelor cadou.
Prin urmare, suma aferenta cadourilor de Craciun de 225 lei (375-150) in cazul salariatului si 190 lei (340-150) in cazul copiilor salariatilor, intra in baza de calcul al impozitului pe venit, si contributiilor sociale obligatorii (le includeti pe stat persoanei salariate).
Cheltuielile cu aceste cadouri nu pot fi considerate cheltuieli de protocol, deoarece nu se refera la cadouri acordate partenerilor de afaceri.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la sursa - 10% din 80% din suma. In ce declaratie se declara sumele platite prin retinere la sursa: in D205 sau D207 si la ce rand? 2. O persoana fizica cu cetatenie romana, cu CNP si rezidenta in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro, cu plata in rate pentru o perioada de trei ani. Au achitat timp de 2 ani doar 50.000 euro din pret si datoreaza penalitati pentru intarzierea la plata ratelor restante. Multinationala le-a pus in vedere sa achite restul de 205.000 euro pana in luna martie. Intrucat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim TVA achizitie intracomunitara. Factura emisa eronat
Intrebare: Firma noastra, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, a achizitionat de pe un magazin online din Romania un bun care se incadreaza la mijloace fixe. Factura primita este de la un furnizor din Olanda, inregistrat in scopuri de TVA in Olanda (fara CUI romanesc). Factura include TVA de 19%. Noi am inregistrat achizitia ca fiind una din Romania si am dedus TVA. Va rog sa-mi spuneti care este regimul TVA si la ce pozitie trebuie declarata tranzactia in D394 si D300 sau daca factura este emisa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Relocare rafturi metalice
Intrebare: Societatea a demontat rafturile dintr-o locatie (depozit Bucuresti) si le-a mutat intr-o alta locatie (depozit Brasov). Rafturile sunt deja amortizate. Costul pentru montarea acestora in noua locatie este de 5.645 euro. In locatia din Brasov, societatea avea deja montate rafturi (pe 2 niveluri), dar acestea vor fi inlocuite cu cele transferate de la depozitul din Bucuresti, deoarece sunt mai rezistente. Avand in vedere ca acestea sunt mai rezistente si vom putea depozita marfa mai grea, putem...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Microintreprindere. Conditii de incadrare
Intrebare: O societate a fost platitoare de impozit pe profit de la data de 01.01.2023. La finalul anului 2024 nu are salariat, dar alte conditii sunt indeplinite pentru a fi microintreprindere. De la data de 01.02.2025 angajeaza o persoana cu norma intreaga. Poate schimba modalitatea de impozitare incepand cu 01.01.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<