Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Inregistrare cheltuieli transport angajati, la si de la locul de munca. TVA

18-Mar-2020
1160

Cum inregistreaza factura o societate care asigura salariatilor transport la si de la locul de munca printr-o firma de transport de la care se primeste facura fiscala cu TVA: pe cheltuieli sociale sau cheltuieli de transport? Despre acest subiect va vorbi specialistul Elena Ionescu, care ne va arata si daca in acest caz se poate deduce TVA-ul.

Asadar, specialistul nostru arata ca pentru determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor art. 25, alin. (1) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, sunt considerate deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

La alin. (2) al aceluiasi articol, se dispune ca sunt considerate deductibile si cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt acestea definite potrivit titlului IV, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).

Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor sunt considerate cheltuieli deductibile, ”indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice”.

La art. 25, alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, este prevazuta deducerea limitata a cheltuielilor de natura sociala, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, asa cum sunt definite acestea potrivit dispozitiilor Codului muncii.

Normele metodologice emise in aplicarea prevederilor art. 25, alin. (3) aprobate prin HG nr. 1/2016, cu modificarile ulterioare, subliniaza la pct. 15, alin. (1) faptul ca sunt deductibile in aceeasi limita si alte cheltuieli de natura sociala daca sunt efectuate in baza contractului colectiv de munca.

Acestea se refera si la cheltuielile suportate de angajator cu transportul salariatilor la si de la locul de munca pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.

Din punct de vedere al impunerii acestor sume la nivelul persoanelor fizice angajate, prevederile art. 76, alin. (4), lit. a) si g) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, stabilesc ca sunt exceptate din categoria veniturilor din salarii sumele reprezentand contravaloarea cheltuielilor privind transportul la si de la locul de munca al angajatului si contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora.

De asemenea, la art. 142, lit. b) se prevede ca nu sunt venituri impozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, cheltuielile suportate de angajator pentru transportul salariatilor astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Aceste cheltuieli trebuie justificate de catre persoanele angajate, in functie de natura lor, prin documente stabilite prin hotararea conducerii.

In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, atunci cand exista factura emisa de societatea de transport, intocmita conform prevederilor Codului fiscal (art. 319), se considera ca transportul respectiv este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a firmei, caz in care taxa trecuta in facturile de servicii de transport este deductibila 100%.

Pentru inregistrarea in evidenta contabila a cheltuielilor respective, se utilizeaza ct. 624 ”Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal" cu un analitic distinct (de ex. 624.01 - ”Cheltuieli pentru transportul angajatilor la/de la locul de munca”) pentru a se departaja de alte cheltuieli de transport.

Inregistrarea facturii primita de la firma de transport se efectueaza:
% = 401

”Furnizori”

624

”Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal"

4426

”TVA deductibila”

Aceste cheltuieli, impreuna cu alte cheltuieli sociale efectuate de societate, sunt deductibila in limita a 5% din fondul de salarii la calculul rezultatului fiscal, asa cum se prevede la art. 25, alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Inregistrare cheltuieli transport angajati, la si de la locul de munca. TVA":
Rating:

Nota: 4.83 din 3 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!​

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Ordonanta militara nr.4/2020 - Noi masuri pentru izolarea angajatilor
  • In Monitorul Oficial, partea I nr. 257 din 29.03.2020, a fost publicata Ordonanta militara nr. 4/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19. Ordonanta intra in vigoare de la 1 APRILIE si prevede noi restrictii de circulatie pentru persoanele cu varsta minima de 65 de ani, sanctionari mai dure pentru cei care parasesc carantina, izolarea angajatilor la munca, preturi plafonate si noi masuri dispuse pentru autoritatile locale si centrale. Angajatii pot beneficia, pentru o perioada...» citeste mai departe aici

 • Ministerul Sanatatii: Ordinul nr. 502/2020 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
  • Ministerul Sanatatii a publicat Ordinul nr. 502/417/2020 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017. Ordinul 502/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 253 din 27.03.2020 si a intrat in vigoare vineri - 27...» citeste mai departe aici

 • Declaratia pe proprie raspundere si adeverinta de angajator se pot completa online, in platforma oficiala
  • Ordonanta militara nr. 3/2020 a interzis circulatia persoanelor in afara locuintelor, cu cateva exceptii, precum deplasarile in scopul serviciului, aprovizionarea cu alimente, asistenta medicala, ingrijirea copilului, scurte iesiri pentru a face sport, deplasari pentru a dona sange, deplasari in scop umanitar sau cele legate de activitatea agricola. Persoanele care parasesc locuinta pentru unul dintre aceste motive sunt obligate sa aiba asupra lor declaratia pe proprie raspundere sau adeverinta...» citeste mai departe aici

 • Totul despre somaj tehnic: Avantajele angajatorilor si ale angajatilor
  • Ce si cum trebuie facut pentru a respecta INTEGRAL noua lege privind trimiterea angajatilor in somaj tehnic - aceasta este intrebarea la care tot mai multi angajatori incearca sa afle raspuns. Somajul tehnic este reglementat de Codul muncii care, la art. 53, face urmatoarele precizari privind intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului: Art. 53 (1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai...» citeste mai departe aici

 • Ce trebuie sa stii despre facilitatile in constructii, in cazul aplicarii pentru indemnizatie somaj tehnic
  • Daca o societate cu domeniu de activitate constructii aplica pentru luna martie si aprilie somajul tehnic, mai beneficiaza de facilitatile fiscale la plata salariilor minime de 3000 lei, avand in vedere faptul ca ordonanta 30 /2020 se aplica din 21.03.2020 si atunci plata salariilor vor fi mai mici de 3000 lei - dat fiind ca nu este luna intreaga? Potrivit specialistului nostru, raspunsul la aceasta intrebare se afla in Art. 60 pct.5 lit.a) din Codul fiscal - care conditioneaza acordarea...» citeste mai departe aici

 • MFP stabileste configuratia aparatelor de marcat integrate in automatele comerciale
  • Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un proiect de Ordin pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.479/2003. Proiectul de Ordin care a fost publicat azi - 30 martie 2020 stabileste configuratia, precum si caracteristicile tehnice si functionale ale aparatelor de marcat...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016