Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masti de protectie acordate salariatilor. Regim contabil si fiscal

13-Mai-2020
10119

Am dori sa stim care sunt inregistrarile contabile pentru mastile de protectie acordate salariatiilor pentru protejarea lor cat si aspectele fiscale. Multumesc!

Raspunsul consultantului fiscal Elena Grofil:

Ca inregistrari contabile, avand in vedere ca sunt materiale de unica folosinta, recomandarea mea este sa le inregistrati in materiale consumabile, astfel:

a) achizitie:
3028, 4426=401 si darea in folosinta in baza bonului de consum si a Procesului verbal de predare/primire masti (sau alt document justificativ): 
6028=3028

Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, si pct. 13 alin (2) din Normele metodologoce de aplicare, sunt cheltuieli deductibile la calculul rezultatului fiscal si cheltuielile reglementate prin acte normative in vigoare. 


De exemplu:
a) cheltuielile efectuate pentru securitate si sanatate in munca, potrivit legii;

Potrivit prevederilor art. 175 din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
La alin (4) se mentioneaza ca masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa determine, in niciun caz, obligatii financiare pentru salariati.

Potrivit prevederilor art. 5 lit. j) din Legea 319/2016, echipament individual de protectie - orice echipament destinat a fi purtat sau manuit de un lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a indeplini acest obiectiv;

Asadar, in conditiile actuale, (mastile de protectie au devenit un accesoriu obligatoriu), apreciez ca acestea imbraca forma unui echipament de protectie ce trebuie asigurat de catre angajator iar cheltuielile sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal.
TVA aferenta achizitiei este deductibila, conform prevederilor art. 297 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Masti de protectie acordate salariatilor. Regim contabil si fiscal":
Rating:

Nota: 3.8 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Transmitere facturi in E-Factura. Cum se calculeaza cele 5 zile lucratoare de la emiterea facturii?

    • La transmiterea prin sistemul e-factura a facturilor emise,cum calculez cele 5 zile lucratoare de la emiterea facturii? Iau in calcul si ziua emiterii facturii? Sau incep numaratoarea celor 5 zile lucratoare din ziua urmatoare emiterii facturii fiscale? Multumesc! Termen transmitere factura in E-Factura – raspunsul specialistului: In contextul legislatiei romanesti aplicabile in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, termenul de 5 zile lucratoare pentru transmiterea facturilor prin sistemul...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Pana pe 30 aprilie 2024 trebuie depusa D406 de anumiti contribuabili

    • ANAF reaminteste contribuabililor ca astazi, conform legislatiei in vigoare, este ultima zi de transmitere a D406 aferenta lunii martie 2024. Cine are aceasta obligatie? Transmiterea SAF-T, prin depunerea D406, a fost reglementata prin Ordinul 1783/2021, care prevede ca declaratia trebuie transmisa lunar sau trimestrial. Mai exact, contribuabilii care au perioada TVA la luna vor transmite D406 lunar, iar cei care au perioada TVA trimestrul, semestrul sau anul, chiar si pentru neplatitorii de...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Noul formular, introdus prin Ordinul 723/2024, se aplica pentru veniturile lunii aprilie 2024

    • Un nou model de formular D112 a fost introdus prin Ordinul 723/2024 si se foloseste incepand cu veniturile lunii aprilie 2024. Ordinul 723/2024, pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 376 din 22 aprilie 2024. Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016