
Raportul Special
realizat de specialisti
Inspectia Muncii a publicat recent o informare cu privire la prevenirea infectiei cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2) la locurile de munca.
Inspectia Muncii recomanda angajatorilor, lucratorilor, reprezentantilor acestora, precum si altor participanti la procesele de munca sa se informeze si sa aplice masurile dispuse de Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta si de autoritatile competente, pentru gestionarea si limitarea raspandirii COVID-19.
Avand in vedere prevederile Decretului nr. 195/16.03.2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si ale Ordonantelor militare emise de ministrul afacerilor interne, institutia recomanda angajatorilor sa introduca, acolo unde este posibil, munca la domiciliu sau telemunca pe perioada starii de urgenta.
Ca angajatori trebuie sa aveti in vedere urmatoarele masuri prioritare pentru prevenirea aparitiei si raspandirii COVID-19 la locurile de munca:
1.Informati si instruiti lucratorii cu privire la prevenirea si limitarea imbolnavirilor cu noul Coronavirus, pe baza recomandarilor autoritatilor competente.
2. Asigurati echipamente individuale de protectie[I] (spre exemplu: masti de protectie, manusi de protectie etc.) si verificati corecta utilizare a acestora iar, in cazul degradarii sau al pierderii calitatilor de protectie, acordati echipamente individuale de protectie noi care sa protejeze lucratorii impotriva COVID-19.
3. Stabiliti masuri igienico-sanitare cu consultarea medicilor de medicina muncii.
4. Instruiti lucratorii cu privire la asigurarea unei igiene respiratorii corecte conform recomandarilor autoritatilor din domeniul sanatatii.
5. Acordati, in mod gratuit, materiale igienico-sanitare (sapun, prosoape hartie, dezinfectanti etc.) care sa previna raspandirea infectiei cu noul Coronavirus.
6. Limitati reuniunile de lucru la minim posibil, iar daca acestea sunt absolut necesare luati toate masurile de prevenire si protectie (sedinte in sistem video conferinta, distanta de siguranta intre participanti etc.).
7. Limitati contactul dintre persoane, luati masuri pentru pastrarea distantei de siguranta, evitati activitatile colective (evitati expunerea lucratorilor la contact direct/interactiune cu un numar mare de persoane, formarea zonelor aglomerate in cadrul proceselor de munca etc.).
8. Reduceti la minim posibil delegatiile/deplasarile lucratorilor pentru indeplinirea sarcinilor de munca.
9. Asigurati controlul medical periodic al lucratorilor.
Angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca (Legea nr. 319/2006, actualizata).
Lucratorii au obligatia sa isi desfasoare activitatea in conformitate cu instructiunile primite din partea angajatorului, astfel incat sa nu se expuna la pericol de infectie cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2) si sa previna expunerea altor persoane care ar putea fi afectate de actiunile/omisiunile lor.
Pentru recomandari/informatii privind noul Coronavirus apelati TELVERDE 0800.800.358
Numai in caz de urgenta apelati 112 !
[I] Echipamentul individual de protectie reprezinta orice echipament destinat a fi purtat sau manuit de un lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a indeplini acest obiectiv (art. 5 lit. j) din Legea nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare).
Sursa: ITM Arad
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Firmele sunt OBLIGATE sa trimita in TELEMUNCA, daca este posibil, cel putin 50% din angajati in timpul starii de alertaOG 16/2022: Venituri din salarii care NU vor fi impozitate, in limita unui plafon lunar de cel mult 33%Modificari fiscale 2024. Sunt propuse schimbari asupra beneficiilor extrasalariale acordate angajatilorOUG 110/2021 prevede zile libere si INDEMNIZATII pentru parintii care stau acasa. Ce conditii trebuie sa fie indepliniteAu fost stabilite noi masuri in domeniul protectiei sociale in contextul coronavirus (OUG nr.30/2020)Ultimele articole
Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?Declaratia 112 - Ghid Complet: Obligatii, Sanctiuni si ModelConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate. Afla TOTUL despre Noul Cod Fiscal si modificarile din 2024Ce modificari au fost aduse salariilor, beneficiilor extrasalariale sau indemnizatiilor de concediu prin OUG 115/2023Intoarcerea la birou: cum sa pregatesti angajatii pentru a reveni la noua normalitateSfaturi de la experti
Documente de anexat la formularul 060
Intrebare: Declaratia de radiere nu va fi insotita de actul doveditor referitor la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal - certificatul de inregistrare mentiuni la ORC, din motivul ca punctul de lucru nu a fost desfiintat/radiat la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Semnarea si depunerea situatiilor financiare anuale conform ordinului nr. 107/2025
Intrebare: In cazul in care fiecare client incheie contract cu un expert contabil pentru semnarea bilanturilor, este suficient ca bilantul sa fie semnat olograf de catre expertul contabil sau trebuie sa semneze si digital? In acest caz,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA