Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizare fiscala. Cum procedam in cazul unei operatiuni de modernizare cladire?

23-Iul-2014
10852
Lucrarile de modernizare pentru cladiri se supun unu regim contabil si fiscal distinct. Speram ca urmatoarele informatii va vor servi in mai multe cazuri, astfel ca dam ca exemplu concret o firma care a achizitionat o cladire in anul 2004 a carei valoare a fost 412.000 lei.

S-au efectuat modernizari ale acesteia in perioada 2004 - 01.12.2012, astfel incat valoarea cladirii la 01.12.2012 a fost de 1.130.000 lei, iar amortizarea ei in suma de 80.000 lei.

La 31.12.2012 cladirea se reevalueaza avand o valoare reevaluata de 932.700 lei, suferind astfel o descrestere de valoare, metoda folosita fiind cea de anulare a amortizarii.

Se va vedea care este valorea amortizarii fiscale si a celei contabile incepand cu 01.01.2013.

Amortizarea contabila este amortizarea calculata conform procedurilor contabile aprobate de conducerea societatii, cu respectarea prevederilor legale in vigoare , respectiv Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale republicata si OMFP nr. 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.


Amortizarea fiscala reprezinta amortizarea deductibila din punct de vedere fiscal la calculul profitului impozabil si este reglementata de art. 24 din Codul Fiscal.

Din cele expuse intelegem ca la data de 01.12.2012 au fost finalizate o serie de lucrari de modernizare efectuate asupra cladirii achizitionate in 2004. Din punct de vedere contabil, cheltuielile cu lucrarile de reparatii, modernizari,etc. efectuate potrivit conditiilor tehnice de exploatare a activelor respective, care au ca rezultat imbunatatirea parametrilor tehnici sau sunt indispensabile, la intervale regulate, pentru a asigura continuarea exploatarii activelor la parametrii normali se includ in valoarea activului respectiv. Astfel, la data finalizarii modernizarii, valoarea contabila a cladirii era de 1.130.000 lei (valoare ce inlocuieste costul istoric), amortizarea calculata si inregistrata - 80.000 lei, valoare contabila neta 1.050.000 lei.

In cazul in care nu ar fi avut loc si reeavaluarea atunci existau 2 posibilitati in privinta calculului amortizarii, in functie de politicile contabile aplicabile la nivel de unitate:

a) recuperarea valorii de 1.130.000 lei pe perioada ramasa (de exemplu, daca cladirea a avut - la data darii in folosinta, 2004, o durata de utilizare de 48 ani, atunci in decembrie 2012 durata de utilizare ramasa era de 40 de ani);

b) prelungirea duratei de amortizare cu 10%, astel incat recuperarea valorii s-ar fi facut in 44 de ani.
Deoarece in decembrie 2012 s-a procedat si la o reevaluare prin care se inregistreaza o descrestere de valoare, aceasta valoare (932.700 lei) va fi noua valoare la care se va calcula amortizarea contabila.

Astfel, incepand cu ianuarie 2013, amortizarea contabila calculata si inregistrata in evidentele contabile va fi de 932.700 lei /durata de utilizare ramasa (40 de ani in cazul nostru. Am considerat ca s-a ales varianta a).

Din punct de vedere fiscal, speta este reglementata de art. 24 alin. 15 si de art. 7 alin. 1 lit. c) din Codul Fiscal, precum si de Normele Metodologice date in aplicarea art. 15 (partea 71^5 din norme).

Astfel, in cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie/de productie, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie/ de productie.

Pentru mijloace fixe amortizabile valoarea fiscala reprezinta costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz. In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii. In cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie, de productie sau al valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie, de productie sau a valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz.

Prin urmare, in situatia scaderii prin reevaluare a valorii mijlocului fix amortizabil sub costul sau istoric, amortizarea deductibila din punct de vedere fiscal ramane cea calculata la costul istoric. In cazul dvs. (nu prezentati date suficiente astfel ca ne vom folosi de exemplul de mai sus), amortizarea fiscala se va calcula prin raportarea valorii la cost istoric ramasa neamortizata la durata de utilizare ramasa: (1.130.000 - 80.000)/40 ani (in exemplul nostru). Desigur, dvs. veti lua in calcul durata de utilizare ramasa conform datelor specifice din evidentele proprii.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016