Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modernizare cladire luata in comodat. Deductibilitate cheltuieli

03-Mai-2011
29497

Problema:


Sunt persoana juridica platitoare de impozit pe profit si inregistrata in scopuri de TVA. Am contract de comodat cu o persoana fizica pentru un imobil pentru a desfasura activitatea. Insa acest imobil necesita reparatii si imbunatatiri modernizari.
1. Ce implicatii fiscale au aceste cheltuieli de reamenajare si/sau reconsolidare a spatiului inchiriat? Sunt deductibile la calculul impozitului pe profit? Se amortizeaza pe durata contractului de comodat?
2. Dar cheltuielile lunare (electrica, distrigaz, internet) sunt deductibile la calculul impozitului pe profit?
3. Pentru toate aceste cheltuieli enumerate mai sus pot deduce TVA?

Solutie:
Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuiala aferenta amenajarilor efectuate asupra unui imobil luat in comodat poate intra sub incidenta prevederilor art. 24 alin. 3 lit. a din Codul fiscal , potrivit carora sunt considerate mijloace fixe amortizabile investititiile efectuate la mijloacele fixe ?care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune sau altele asemenea?.

In consecinta, daca amenajarile au imbracat forma unor investitii la mijloacele fixe luate cu chirie (pct. III.2 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin H.G. nr. 2.139/2004), atunci ele trebuie amortizate pe perioada initiala prevazuta in contract (art. 24 alin. 3 lit. a si alin. 11 lit. c din Codul fiscal , pct. 702 alin. 2 din Normele metodologice), neavand nicio importanta faptul ca durata initiala a contractului se prelungeste ulterior. Daca amenajarile nu imbraca forma unor investitii, ci sunt mici reparatii curente (denumite si reparatii locative) efectuate conform prevederilor contractuale, atunci ele sunt deductibile direct, prin inregistrarea lor in cheltuielile de exploatare ale perioadei.



In concluzie, cheltuielile cu amenajarea sunt deductibile la calculul impozitului pe profit (direct sau pe calea amortizarii fiscale), daca bunul imobil luat in comodat este folosit in scopul realizarii de venituri, conform art. 21 alin. 1 din Codul fiscal.

In ceea ce priveste TVA, pentru a fi deductibila taxa aferenta achizitiilor efectuate in scopul amenajarii, in primul rand este nevoie ca imobilul se fie folosit in scopul realizarii de operatiuni taxabile, conform art. 145 alin. 2 lit. a din Codul fiscal (deci taxa este deductibila la momentul achizitiilor).

Daca prin amenajare se modernizeaza/transforma imobilul, iar modernizarea/transformarea imbraca forma unui bun de capital ? 20% din valoarea totala a bunului imobil modernizat, atunci utilizatorul este obligat sa respecte perioada de ajustare de 20 ani (art. 149 alin. 1 lit. a si alin. 3 lit. d din Codul fiscal coroborat cu pct. 54 alin. 2 din Normele metodologice). Astfel, daca imobilul este restituit proprietarului inainte de expirarea perioadei de 20 ani, atunci se considera ca bunul de capital (?modernizarea?) si-a incetat existenta in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile (chiriasul/comodatarul), conform art. 149 alin. 4 lit. d din Codul fiscal si pct. 54 alin. 3 din Normele metodologice, iar persoana impozabila care a efectuat modernizarea este obligata sa ajusteze taxa dedusa initial, in conformitate cu prevederile art. 149 alin. 5 lit. c din Codul fiscal .

Din punct de vedere al proprietarului persoana fizica, o asemenea imbunatatire si modernizare a a spatiului este o investitie ce reprezinta un venit impozabil si trebuie declarata ca atare, in termen de 30 de zile de la finalizarea investitiilor pe baza comunicarii primite in acest sens de la societatea care a efectuat investitiile, in vederea impunerii ca venituri din cedarea folosintei bunurilor, conform art. 62 din Codul fiscal si pct. 1351 din Normele metodologice.

Pe parcursul folosintei spatiului, cheltuielile de intretinere (energie, gaza, apa, internet etc.) sunt deductibile doar daca facturile de utilitati sunt emise pe numele societatii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Modernizare cladire luata in comodat. Deductibilitate cheltuieli":
Rating:

Nota: 3.52 din 25 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016