Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducere cheltuieli efectuate de societatea-mama. Ce procedura urmam?

16-Aug-2012
3779
Analizam situatia in care o societate comerciala de productie cu sediul social in Romania care face parte dintr-un grup de firme cu renume din lume si a carei societate-mama se afla in Germania, incheie un contract pentru serviciile efectuate de societatea-mama pentru consultanta si sustinerea societatii din Romania in relatiile cu clientii sai, pentru coordonarea activitatii de marketing, promovare a produselor, studii de piata etc.

Valoarea contractului reprezinta 10% din veniturile din vanzari ale societatii din Romania, tinand cont de faptul ca, daca nu ar exista suportul societatii-mama, societatea din Romania pe cont propriu nu ar putea vinde produsele.

Vom stabili astfel, prin cele ce urmeaza, daca aceasta cheltuiala se poate considera deductibila (documente justificative cu cheltuielile lunare ale societatii-mama pentru intreaga suma facturata nu vor exista) si daca societatea din Romania trebuie sa retina impozit la sursa pentru contravaloarea serviciului prestat.

Raspuns:

Pentru a fi deductibile cheltuielile respective trebuie sa fie aferente veniturilor si trebuie demonstrate cu documente justificative, in acest sens acestea fiind contractul, factura si oroce alte documente prin care se demonstreaza prestarea serviciilor de catre societatea mama.

In acest sens, cu ocazia fiecarei facturi societatea mama poate intocmi un deviz/ o situatie cu privire la consultanta acordata, cu clientii care s-au gasit, cu promovarea efectuata, etc. Numai in aceste conditii veti beneficia de deductibilitate la calculul impozitului pe profit.

Din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor, veniturile platite societatii mame intra in sfera impunerii, conform art. 115 alin. 1 lit. i sau k, insa in conditiile in care societatea mama va transmite Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din Germania, valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezident, nu veti mai retine la sursa impozit de 16%, veti aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri art. 7. In lipsa Certificatului de rezidenta fiscala, impozitul care se va retine la sursa va fi de 16%.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Deducere cheltuieli efectuate de societatea-mama. Ce procedura urmam?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016