Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul fiscal al cadourilor de Pasti

24-Apr-2014
3109
Angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Codul muncii, sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.

Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita "Tichete cadou" pentru cheltuieli sociale.

Indiferent de modalitatea in care sunt acordate tichetele cadou, contravaloarea acestora va intra in baza de calcul al impozitului pe venit.

Aceasta, intrucat, Normele metodologice pentru aplicarea Codului fiscal stabilesc ca, indiferent daca angajatorul va acorda tichete cadou pentru destinatiile si in cuantumul prevazut de art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, acestea vor fi tratate ca venituri asimilate salariilor si impozitate precum orice avantaje in natura. Fiind considerate avantaje impozabile, se vor cumula in luna in care se acorda in vederea impozitarii cu celelalte venituri de natura salariala acordate.

In ceea ce priveste contributiile sociale, Codul fiscal prevede ca nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii.


Asadar, pentru a nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, tichetele cadou trebuie sa fie acordate potrivit legii.

Legea care reglementeaza acordarea tichetelor cadou este Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, act normativ care stabileste ca salariatii pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.

Prin urmare, pentru a nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale tichetele cadou trebuiesc acordate de angajatori numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.

In ceea ce priveste destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale in practica s-au conturat 2 opinii:

Intr-o prima opinie, tichetele cadou nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale daca sunt oferite copiilor minori, salariatilor si salariatelor in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Intr-o alta opinie, tichetele cadou nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale daca sunt oferite copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, Zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia Zilei de 8 Martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Intre cele doua opinii este o diferenta considerabila avand in vedere ca potrivit primei opinii nu intra in baza de calcul al contirbutiei sociale tichetele cadou indiferent de valoare, acordate salariatilor cu sau fara copii minori in timp ce potrivit celei de a doua tichetele cadou netaxibile cu contributii sociale sunt limitate la suma de 150 de lei acordata in beneficiul copiilor minori cu ocazia Pastelui, Zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia Zilei de 8 Martie. Ramane de vazut ce opinie vor imbratisa organele fiscale.

Daca angajatorul alege sa acorde salariatilor nu tichete cadou, ci cadouri in bani sau in natura acestea nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale atunci cand sunt oferite copiilor minori ai salariatilor daca sunt acordate in suma de pana la 150 lei cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei 1 iunie sau salariatelor, in aceeasi limita cu ocazia zilei de 8 martie.


Autor: Irina Dumitrescu


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016