Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diferenta dintre sponsorizarea in numerar si cea in natura. Tratament fiscal

21-Sep-2018
3392

Care este tratamentul fiscal aplicabil unei societati care vrea sa faca o donatie in numerar, un procent din vazarile unui produs? La aceasta intrebare vor raspunde specialistii nostri.

O societate X, care are cod CAEN 5610, platitoare de impozit specific unor activitati, dar si de impozit pe profit pentru activitatile efectuate in afara codului caen 5610, doreste sa doneze cate 5 lei pentru fiecare desert vandut in restaurant, catre o asociatie de intrajutorare a copiilor bolnavi de cancer.

Care este tratamentul fiscal al acestei operatiuni? Care sunt inregistrarile contabile? Care este documentatia pe care trebuie sa o pregateasca firma pentru situatia in care voi avea control de la ANAF?

Raspunsul specialistului

Deoarece sponsorizarea se efectueaza in numerar, nu exista facilitati fiscale din punctul de vedere al TVA. Astfel de facilitati sunt reglementate doar pentru sponsorizarea in natura sub forma bunurilor materiale.

Din punct de vedere contabil, sponsorizarea acordata in numerar conform contractului incheiat cu beneficiarul (asociatia) se inregistreaza prin formula 6584 "Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizari" = 5311 “Casa in lei” sau 5121 "Conturi in lei".

In M.Of nr. 755 din 31 august 2018 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 18 privind reglementarea unor masuri in domeniul inspectiei economico-financiare efectuate de Ministerul Finantelor Publice si pentru completarea unor acte normative. Ordonanta aduce modificari Legii 32/1994 privind sponsorizarea si Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Potrivit Legii nr. 32 din 19 mai 1994 privind sponsorizarea art. 1 alin. (2) "Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor."

Prin OANAF nr. 1825/2018 publicat in Monitorul Oficial nr. 646 din 25/07/2018 a fost aprobat modelul si continutului formularului 107 "Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/ mecenatului/ burselor private".

Aceasta declaratie este introdusa ca urmare a modificarilor legislative aduse de OUG nr. 25/2018 care instituie in sarcina persoanelor juridice platitoare de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor sa depuna o declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/ mecenatului/burselor private aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective.

Acest formular se completeaza si se depune de catre:
• contribuabilii, platitori de impozit pe profit, care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private;
• contribuabilii care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, care platesc si impozit pe profit si care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private;
• contribuabilii, platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii.

Noul formular se va depune pentru prima data in anul 2019 pentru sponsorizarile efectuate in anul 2018, cu anumite exceptii. Astfel, contribuabilii, platitori de impozit pe profit, care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private au obligatia de a depune declaratia informativa pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit - Formular 101, respectiv:
a) pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator, respectiv pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator in cazul contribuabililor prevazuti la art. 41 alin. (5) lit. a) si b) din Codul fiscal;
b) pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat, cu exceptia contribuabililor prevazuti la art. 41 alin. (5) lit. a) si b) care depun declaratia pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat, in cazul contribuabililor care au optat pentru anul fiscal diferit de anul calendaristic;
c) pana la data depunerii situatiilor financiare, in cazul persoanelor juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva cu lichidare;
d) pana la inchiderea perioadei impozabile, in cazul persoanelor juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare.

Conform modificarilor aduse, Ministerul Finantelor Publice prin aparatul de inspectie economico-financiara va efectua controlul:
- modului de respectare a utilizarii mijloacelor financiare si a bunurilor materiale primite de beneficiarii sponsorizarilor si mecenatelor, in scopul pentru care au fost transferate prin contractele incheiate conform Legii 32/1994.
- modului de respectare a utilizarii fondurilor primite de beneficiarii sumelor redirectionate in baza Titlului IV - Impozit pe venit din Codul fiscal, in scopul pentru au fost infiintati sau functioneaza.
- privind fundamentarea, acordarea si justificarea sumelor primite de la bugetul general consolidat al statului in conditiile OG 26/2000.

Astfel, la un control fiscal, firma trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
- contractul incheiat cu asociatia;
- dovada platii sumelor pentru sponsorizarea asociatiei;
- balanta de verificare trimestriala/anuala;
- stabilirea sumei deductibile din impozitul pe profit;
- formularul 107, daca va fi cazul.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Diferenta dintre sponsorizarea in numerar si cea in natura. Tratament fiscal":
Rating:

Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la experti© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016