Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare autoturism neamortizat integral. Deductibilitate fiscala a cheltuielilor

15-Nov-2012
38959
Va prezentam mai jos monografia pentru vanzarea unui autoturism neamortizat integral. Vom stabili astfel cum se trateaza din punct de vedere al TVA-ului si al impozitului pe profit, urmand sa vedem daca trebuie intocmite foi de parcurs si daca sunt deductibile 50% cheltuielile cu combustibilul, fara intocmirea foilor de parcurs.

Solutia consultantului:

Vanzarea autoturismului, chiar neamortizat integral este o operatiune taxabila, pentru care societatea va colecta TVA cu cota de 24% la valoarea vanzarii. Nu se pune problema ajustarii TVA dedus initial deoarece prin vanzare societatea efectueaza o operatiune taxabila.

Cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata este cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit, fiind considerate ca o cheltuiala efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile conform art. 19 alin. 1 si art. 21 alin. 1 din Codul fiscal (a se vedea, prin similitudine, si deductibilitatea cheltuielilor inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata, precizata la pct. 716 din Normele metodologice date in aplicarea art. 24 din Codul fiscal).

Cheltuielile cu combustibilii si serviciile de reparatii auto sunt integral deductibile la calculul profitului impozabil, iar taxa aferenta achizitiilor poate fi integral dedusa, daca autoturismul este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice sau se incadreaza in categoriile de vehicule exceptate prevazute la art. 21 alin. 4 lit. t si art. 1451 din Codul fiscal , cu respectarea conditiilor precizate la pct. 451 alin. 5 si alin. 6 din Normele metodologice date in aplicarea art. 1451 din Codul fiscal .


Utilizarea in scopul activitatii economice a autoturismului se refera la deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii etc., asa cum se specifica la pct. 492, respectiv pct. 451 din Normele metodologice date in aplicarea celor doua articole din Codul fiscal.

Justificarea deductibilitatii se face cu documentele justificative aferente achizitiilor (facturi, bonuri fiscale pentru combustibili) si cu foaia de parcurs, care trebuie sa contina cel putin informatii referitoare categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Daca autoturismul este utilizat, chiar si ocazional, in scopuri personale de catre asociati ori salariati, atunci se considera ca el nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice si se aplica deducerea limitata de 50%, caz in care societatea nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs.

Inregistrari contabile:
- achizitia combustibililor si a serviciilor de reparatii auto
% = 401 "Furnizori"
6022 "Cheltuieli privind combustibilii"
(611 "Cheltuieli cu intretinerea si reaparatiile")
4426 "TVA deductibila"

- achizitia pieselor de schimb pentru reparatie in regie proprie
% = 401 "Furnizori"
3024 "Piese de schimb"
4426 "TVA deductibila"

Daca societatea nu intocmeste foi de parcurs, TVA nedeductibila 50% aferenta achizitiilor reprezinta o taxa nerecuperabila ce face parte din cost si se inregistreaza direct in conturile de cheltuieli/stocuri (6022, 611, 3024)
- utilizarea pieselor de schimb la reparatie pe baza bonului de consum
611 "Cheltuieli cu intretinerea si reaparatiile" = 3024 "Piese de schimb"

- vanzarea autoturismului
461 "Debitori diversi" = %
7583 "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"
4427 "TVA colectata"

- scaderea din gestiune a autoturismului vandut si neamortizat integral
% = 2133 "Mijloace de transport"
2813 "Amortizarea instalatiilor, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor"
6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

  • Limita plati numerar persoane fizice. Sumele de peste 10.000 ron pot fi incasate integral?

    • Conform prevederilor Legii nr. 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar intre societati si persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei per persoana. Aceste reguli au fost introduse pentru a incuraja utilizarea platilor prin mijloace bancare si pentru a preveni fragmentarea artificiala a tranzactiilor. In cazul furnizorilor de utilitati, cum este o societate de gaze naturale, apar frecvent situatii in care facturile emise catre persoane fizice depasesc acest...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016