Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Inregistrarea corecta a amortizarii pentru mijloace fixe neutilizate (Partea I)

01-Iul-2011
14210
In cazul in care o societate nu mai utilizeaza anumite utilaje (mijloace fixe) si nu mai inregistreaza in contabilitate amortizarea aferenta, trebuie stabilit in ce masura este aceasta procedura corecta si respecta reglementarile legii. Aspectele care trebuie dezbatute intr-o astfel de situatie privesc inregistrarea amortizarii perioadei respective pana la zi, valoarea neamortizata in cazul casarii mijloacelor fixe, precum si deducerea TVA in situatia data.

In ceea ce priveste inregistrarea in baza legii, pct. 110 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 stabileste ca amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare. In cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.

Daca prima reglementarea priveste aspectul contabil al problemei dezbatute, din punct de vedere fiscal, conform punctului 702 din normele metodologice date in aplicarea art. 24 din Codul fiscal, pentru perioada in care mijloacele fixe amortizabile nu sunt utilizate cel putin pe o perioada de o luna, recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se efectueaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

Prin urmate, pe durata in care aceste mijloace fixe nu sunt utilizate, se vor inregistra in contabilitate fie cheltuielile cu amortizarea , fie ajustari pentru depreciere, cu mentiunea ca acestea nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil, iar cota de amortizare fiscala se va recalcula incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a mijloacelor fixe.

Cu privire la erorile aferente exercitiilor financiare precedente, acestea se corecteaza pe seama rezultatului reportat cu ajutorul contului 1174 - "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile". Erorile aferente exercitiului financiar curent se corecteaza pe seama contului de profit si pierdere. In functie de politica societatii, se pot corecta pe seama contului de profit si pierdere si erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente.

Potrivit art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. Nu sunt astfel deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si TVA aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI. Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme.

In acest sens, punctul 42 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, cheltuielile privind stocurile si mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, in masura in care acestea se gasesc situate in zone declarate, potrivit prevederilor legale speciale pentru fiecare domeniu, afectate de calamitati naturale sau de alte cauze de forta majora. Totodata, sunt considerate deductibile si cheltuielile privind stocurile si mijloacele fixe amortizabile distruse de epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi. Fenomenele sociale sau economice, conjuncturile externe si in caz de razboi sunt cele prevazute de Legea privind rezervele de stat 82/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Studiu de caz: Inregistrarea corecta a amortizarii pentru mijloace fixe neutilizate (Partea I)":
Rating:

Nota: 4.63 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016