Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profitul anului 2013. Repartizarea profitului. Cum tratam impozitul pe dividende?

09-Apr-2015
5525

In cazul in care din profitul anului 2013 o parte a fost folosita pana la acoperirea integrala pierderilor, iar diferenta a ramas nerepartizata pana in martie 2015, in decembrie 2014 datoram impozit pe dividend pe diferenta ramasa nerepartizata?

Potrivit pct. 248 din OMFP 3055/2009, in vigoare la 31 decembrie 2014 repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza la finele exercitiului prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve".

 Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.

Potrivit prevederilor art. 67 din Codul Fiscal veniturile sub forma de dividende se impun cu o cota de 16% din suma acestora.
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.

In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.

Prin urmare, pentru sumele nerepartizate din profitul anului 2014 nu se datoreaza impozit pe dividende.

La data aprobarii repartizarii profitului pe destinatii (acoperirea pierderilor, dividende), aceastea se vor inregistra in contabilitate (in anul 2015 la aprobarea situatiilor financiare)

Impozitul pe dividende se datoreaza la momentul platii efective a dividendelor cu termen de plata 25 a lunii urmatoare celei in care se fac platile.

Daca se repartizeaza sumele la dividende dar nu se platesc efectiv in anul 2015 se datoreaza impozitul aferent pana pe data de 25 ianuarie 2016.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu, auditor financiar

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016