Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se pot storna dividendele pentru care nu s-a platit impozit?

13-Dec-2010
6157
Autor: Silviu Stoica, valabil la 11-Dec-2010

Intrebare:

S-a hotarat repartizarea dividendelor in aprilie 2010. In cursul anului s-au facut plati partiale de impozit pe dividende, si in functie de cat s-a platit, s-au ridicat dividende. Acum la sfarsitul anului a mai ramas de platit o parte din impozit. In momentul de fata societatea este in incapacitate de plati. Este gresit daca stornez dividendele pentru care nu s-a platit impozit? 117 = 457 (- xxx lei). Conform unei hotarari AGA ma pot razgandi?

Raspuns:

Ca o observatie generala, pana la data de 31 decembrie 2009, a fost in vigoare interdictia revenirii asupra inregistrarilor contabile privind repartizarea profitului (pct. 222 alin. 4 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin OMFP 1752/2005, cu modificarile ulterioare). Actualele reglementari contabile nu mai contin aceasta interdictie (pct. 248 alin. 5 din Reglementarile aprobate prin OMFP 3055/2009).


Problema nu este deci de natura contabila, ci una juridica si de guvernanta corporativa, iar in lipsa unei interdictii in acest sens in Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, adunarea generala a asociatilor/actionarilor ar putea reveni asupra repartizarii anterioare a profitului.

Concret, la data distribuirii dividendelor, in patrimoniul asociatilor/actionarilor se naste un drept de creanta asupra societatii cu privire la suma fixata cu titlu de dividend, iar asociatii/actionarii devin proprietarii creantei (bun mobil incorporal). Mai mult, la art. 67 alin. 2 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile este stabilita si o data limita pentru plata dividendelor distribuite, respectiv nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat, iar nerespectarea acestei scadente atrage obligatia societatii de a plati asociatilor/actionarilor daune-interese pentru perioada de intarziere la nivelul dobazii legale. In consecinta, revenirea asupra distributiei initiale a profitului pentru dividende afecteaza drepturile de creanta existente in patrimoniul fiecarui asociat/actionar si apreciem ca aceasta este posibila doar in urma adoptarii hotararii AGA de renuntare in unanimitate, fiecare asociat/actionar in parte avand dreptul sa dispuna in acest sens cu privire la dreptul sau de creanta.

Pentru a fi opozabila tertilor (inclusiv organelor fiscale), hotararea AGA prin care s-a revenit asupra distributiei initiale a profitului pentru dividende trebuie supusa publicitatii si inregistrata in aceste sens la Oficiul Registrului Comertului. Astfel, conform art. 5 din Legea 26/1990 privind registrul comertului, republicata, hotararea AGA devine opozabila din momentul inregistrarii ei in registrul comertului ori al publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, dupa caz.

Daca aceasta hotarare nu este inregistrata pana la sfarsitul exercitiului financiar in care s-au aprobat situatiile financiare anuale (31 decembrie 2010 in acest caz), impozitul aferent dividendelor distribuite si ramase neachitate la sfarsitului anului se naste ca obligatie fiscala la data de 31 decembrie 2010, cu scadenta la data de 25 ianuarie 2011. In masura in care hotararea AGA prin care s-a revenit asupra repartizarii profitului este inregistrata la registrul comertului dupa data de 1 ianuarie 2011, ea nu mai poate produce efecte din punct de vedere al impozitului pe dividende datorat.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016