
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Consultantul nostru fiscal ne va arata care este tratamentul fiscal care se aplica in cazul unei firme care incaseaza venituri cu titlul de "daune materiale". Analiza pleaca de la urmatoarea situatie:
O societate dispune de un imobil pe care il inchiriaza unui colaborator pe o perioada de cativa ani consecutiv. Din neglijenta chiriasului, imobilul este incendiat. In urma cercetarilor penale, instanta a stabilit plata unor daune materiale catre societate. Aceste daune sunt incasate de la firma furnizoare de distributie a gazelor si de la chirias.
Specialistul nostru ne va explica daca daunele materiale primite sunt impozitate din punct de vedere al impozitului micro si al TVA?
Consultantul nostru fiscal, Elena Garofil, arata ca, d in punct de vedere al impozitului pe venit, potrivit prevederilor art. 53 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
In cazul mentionat de dumneavoastra despagubirile nu sunt primite de la societatile de asigurare/reasigurare, astfel ca acestea intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Din punct de vedere al TVA, suma primita sub forma de despagubire nu este o operatiune impozabila, avand in vedere ca nu este indeplinita conditia de la art. 268 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, respectiv nu constituie sau nu este asimilata cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata in sensul art. 270-272.
Potrivit prevederilor art. 286 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, baza de impozitare nu cuprinde sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate.
Asadar, sumele respective nu intra in baza de impozitare a TVA.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Care este monografia completa cu cifre (ipotetice), inclusiv alocarea cheltuielilor indirecte de productie, luand in considerare ca 70% din cifra de afaceri a societatii provine din comercializarea semintelor hibride obtinute?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In anul 2021, la confirmarea de sold pentru inventarierea la 31.12.2020 a clientilor, unul dintre parteneri ne trimite o confirmare pe o valoare mai mica decat cea inregistrata de compania noastra in evidenta contabila,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<