Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand se prescrie dreptul organului fiscal de a stabili diferente suplimentare de plata?

20-Mar-2014
2618
Procedura pe care o va urma o societate in ce priveste prescrierea aferenta unor datorii, pornim de la cazul unei constructii puse in functiune in anul 2002 la care s-a aplicat deducerea fiscala de 20% din valoarea de intrare si care urmeaza a fi demolata (durata de functionare de 40 ani).

Identificam in randurile urmatoare implicatiile fiscale in ce priveste impozitul pe profit in cazul unui control fiscal, stabilind si daca acesta se va recalcula de la data aplicarii facilitatii (in 2002).

De asemenea, se va vedea daca dobanzile si penalitatile pot depasi eventualul debit sau daca vor intra in perioada de prescriptie prevazuta de codul de procedura fiscala (5 ani) si care va fi procedura de urmat in aceasta situatie.

Situatia prezentata se incadreaza in termenul de prescriere de 5 ani reglementat prin art. 91 alin. (1) din O.G. nr. 92 din 24 decembrie 2003 republicata privind Codul de procedura fiscala.

Din acest motiv, nu mai este posibila recalcularea impozitului pe profit datorat bugetului de stat in anul 2002, cu atat mai mult cu cat valoarea fiscala a constructiei in baza careia s-a calculat amortizarea fiscala este diferenta dintre:


- valoarea de constructie/achizitie;
- suma reprezentand deducerea de 20%.

Astfel, prin deducerea de 20% de care ati beneficiat in anul 2002, rata lunara de amortizare pe intreaga perioada de utilizare constructiei a fost diminuata, cu efect direct asupra cheltuielilor de exploatare din amortizare inregistrate in fiecare an fiscal.

In acest sens, am in vedere prevederile legii nr. 414 din 26 iunie 2002 privind impozitul pe profit art. 11 alin. (5) in vigoare in anul 2002 "Contribuabilii care investesc in mijloace fixe si/sau in brevete de inventie amortizabile, potrivit legii, destinate activitatilor pentru care acestia sunt autorizati, si care nu au optat pentru regimul de amortizare accelerata pot deduce cheltuieli suplimentare de amortizare reprezentand 20% din valoarea de intrare a acestora. Valoarea ramasa de recuperat pe durata de viata utila se determina dupa scaderea din valoarea de intrare a sumei egale cu deducerea de 20%".

Desi prin alin. (8) al acestui articol s-a prevazut obligatia de a pastra mijlocul fix in patrimoniu cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestuia "Contribuabilii care beneficiaza de facilitatile prevazute la alin. (1) si (5) au obligatia sa pastreze in patrimoniu aceste mijloace fixe cel putin o perioada egala cu jumatate din durata lor normala de functionare", consider ca in eventualitatea efectuarii unei inspectii fiscale la aceasta data sau in perspectiva nu mai este posibila stabilirea diferentelor suplimentare de plata privind impozitului pe profit, inclusiv accesoriile aferente.

In acest context, am in vedere ca inspectia fiscala se efectueaza conform prevederilor O.G. nr. 92 din 24 decembrie 2003 republicata privind Codul de procedura fiscala art. 94 iar prevederile art. 91 alin. (1) nu dau dreptul organului de inspectie fiscala sa stabileasca diferente suplimentare deoarece acest drept este prescris.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016