Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

SAF-T in 2025. Firmele care NU au mijloace fixe in contabilitate mai depun D406?

11-Iun-2025
2094
SAF-T in 2025. Firmele care NU au mijloace fixe in contabilitate mai depun D406?

SAF-T 2025 vine cu intrebari si capcane noi, mai ales cand vorbim despre sectiunea „Active” (mijloace fixe). Una dintre cele mai frecvente nelamuriri este daca firmele care nu au niciun mijloc fix inregistrat mai trebuie sa depuna aceasta declaratie. Raspunsul nu este intuitiv, iar eroarea de validare („sectiunea Assets lipseste”) apare des in astfel de cazuri. In acest articol iti explicam de ce trebuie totusi depusa D406 si cum se face corect, chiar si cu „zero” active.

Ce este SAF-T

SAF-T (Standard Audit File for Tax) este un fisier digital standardizat pe care firmele il trimit catre ANAF. Contine toate informatiile contabile esentiale: facturi, TVA, stocuri, plati, conturi contabile, active etc.

Pe scurt, este o declaratie detaliata, in format electronic, care ofera Fiscului o imagine completa a activitatii contabile a firmei, inainte de orice control.

Cine depune D406

Conform Ordinului 1783/2021, urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406:

,,a) regiile autonome;

b) institutele nationale de cercetare-dezvoltare;

c) societatile pe actiuni (S.A.);

d) societatile in comandita pe actiuni (SCA);

e) societatile in comandita simpla (SCS);

f) societatile in nume colectiv (SNC);

g) societatile cu raspundere limitata (S.R.L.);

h) societatile/companiile nationale;

i) organizatiile cooperatiste mestesugaresti (OC1);

j) organizatiile cooperatiste de consum (OC2);

k) organizatiile cooperatiste de credit (OC3);

l) unitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate;

m) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania;

n) persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania;

o) asociatiile cu scop patrimonial;

p) asociatiile/persoanele fara scop patrimonial;

q) organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil;

r) societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe);

s) alte persoane juridice care nu se regasesc mentionate in mod expres la pct. 4.’’.

Termen limita depunere D406

Potrivit OPANAF 1783/2021, Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:

- ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active";

- la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii "Active";

- la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii "Stocuri".

Ce sunt mijloacele fixe

Mijloacele fixe sunt bunurile pe care o firma le foloseste pe termen lung pentru a-si desfasura activitatea. Nu le vinde, ci le foloseste ca sa produca venituri. Vorbim despre echipamente, cladiri, terenuri, masini sau mobilier care raman in firma mai mult de un an si care, in timp, isi pierd din valoare prin uzura. De aceea, ele sunt amortizate treptat in contabilitate, reflectand contributia lor la activitatea economica in fiecare exercitiu financiar.

Exemple de mijloace fixe

Iata cateva exemple de mijloace fixe:

 

  • Cladiri: Fabrici, birouri, depozite, centre comerciale.
  • Terenuri: Proprietati imobiliare destinate desfasurarii activitatilor comerciale sau industriale.
  • Echipamente industriale: Masini si utilaje utilizate in procesele de productie (ex. linii de asamblare, prese).
  • Vehicule: Camioane, autobuze, autoturisme de serviciu.
  • Mobilier de birou: Birouri, scaune, rafturi.
  • Echipamente de birou: Calculatoare, imprimante, fotocopiatoare.
  • Instalatii si echipamente: Sistemele de incalzire, aer conditionat, instalatii electrice si de apa.


Mijloacele fixe sunt supuse unui proces de amortizare, care reflecta uzura si deprecierea acestora pe parcursul duratei de viata utila. Amortizarea unui mijloc fix este procesul prin care firma isi deduce cheltuielile aferente uzurii sau deprecierii bunului respectiv, pentru a reflecta corect utilizarea si valoarea lui in timp. Amortizarea se realizeaza pentru calcularea impozitului pe profit. Pentru a se putea amortiza, mijloacele fixe trebuie sa aiba o anumita valoare stabilita prin Hotarare de Guvern. 

Pentru mai multe detalii despre mijloacele fixe citeste ACEST articol»

Ce trebui sa stie firmele despre completarea sectiunii Active din D406

Informatiile privind "Activele" din cadrul Declaratiei informative D406 sunt intocmite la nivelul anului financiar aplicat de catre contribuabili si transmise printr-o singura depunere, respectiv o singura raportare a Declaratiei informative D406, pana la data depunerii situatiilor financiare aferente exercitiului financiar la care se refera.

Declaratia informativa D406 pentru "Active" se poate transmite ca o declaratie independenta, nefiind necesara introducerea tuturor sectiunilor/subsectiunilor dintr-o Declaratie informativa D406, ci doar a zonelor indicate ca fiind obligatorii pentru transmiterea acestui tip de informatie.

Concluzie

Prin urmare, aceasta declaratie trebuie depusa, avand in vedere ca ordinul nu face referire ca aceasta se depune doar de catre societatile care au inregistrate active, iar in situata in care nu exista niciun mijloc fix, apreciez ca va trebui depusa pe zero.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016