Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pierderi din creante si debitori diversi

29-Apr-2011
17510
O societate comerciala are o factura neincasata de la un client ce nu este afiliat persoanei juridice, in suma de 1.190 lei din care TVA 190 lei, emisa cu un an de zile in urma, negarantata. Societatea depune toate eforturile amiabile pentru recuperarea creantei. Acestea nu se reflecta intr-o incasare. Administratorul societatii decide renuntarea la aceasta creanta si radierea din evidenta contabila.

Inregistrare contabila: 654 ?Pierderi din creante? = 4118 ?Clienti incerti? cu suma de 1.190 lei.

Tratamentul fiscal al pierderilor din creante

Aplicabile pierderilor din creante sunt prevederile de la art. 21 alin. (4) lit. o) din Codul fiscal, ce stabileste ca nu sunt cheltuieli deductibile la determinarea impozitului pe profit urmatoarele situatii:

?pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, in alte situatii decat cele prevazute la art. 21 alin. (2) lit. n). In aceasta situatie, contribuabilii care scot din evidenta clientii neincasati sunt obligati sa comunice in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz?.


Potrivit art. 22 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal se pot constitui urmatoarele provizioane cu incidenta asupra creantelor neincasate:

?c) provizioanele constituite in limita unui procent de 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25% incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului?
In cazul special de incepere a procedurii falimentului sunt aplicabile prevederile de la art. 22 alin. (1) lit. j):
?provizioanele constituite in limita unei procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;
2. creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.?

Posibilitatile avute de societatea mai sus amintita ce a avut o pierdere din creante in valoare de 1.190 lei, TVA inclusa in suma de 190 lei, creanta mai veche de un an de zile asupra unei societati ce nu este afiliata, sunt urmatoarele:

- Va inregistra suma de 1.190 lei in cheltuieli nedeductibile fiscal, si va notifica clientul de scaderea din evidenta pentru recalculul impozitului pe profit la acesta;
- Va constitui un provizion pentru deprecierea creantelor clienti in suma de 1.190 lei, conform principiului prudentei; din punct de vedere fiscal acesta este deductibil in procent de 30% din valoarea venitului realizat adica 1.000 lei x 30% = 300 lei. In acest caz, va inregistra o cheltuiala nedeductibila la data scaderii din evidente a creantei pentru suma de 1.190 ? 300 = 890 lei. Va notifica clientul de scaderea din evidenta;
- Va solicita deschiderea procedurii falimentului pentru clientul respectiv. In acest caz se poate constitui un provizion deductibil pentru deprecierea creantelor in valoare de 100% din venitul realizat. Aceasta posibilitate este insa destul de limitata, avand in vedere Legea nr. 169/2010 pentru modificarea Legii insolventei, ce majoreaza la 45.000 lei nivelul creantei neachitate la scadenta peste care creditorul poate solicita falimentul debitorului.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016