Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate platitoare de impozit specific. Cum se aplica NORMA privind limitele de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare?

26-Aug-2020
2200

Un restaurant, platitor de impozit specific, poate aplica NORMA privind limitele de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare aprobata prin H.G. nr. 831/2004, avand in vedere ca la art.12 se prevede ca norma se aplica numai persoanelor juridice obligate la plata impozitului pe profit? Care este formula de calcul a perisabilitatilor daca inventarul se realizeaza la doua luni? Ce implicatii genereaza inregistrarea perisabilitatilor pentru TVA?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:

Perisabilitatile, asa cum sunt definite acestea de H.G. nr. 831 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare, cu modificarile ulterioare, reprezinta scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale, enumerate la art. 1 din actul normativ invocat.

Nu reprezinta perisabilitati pierderile incluse in Normele de consum tehnologic, precum si cele produse prin neglijenta, sustrageri si cele produse din alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forta majora.

Asa cum se prevede expres la art. 12 din Hotarare, Normele respective se aplica numai persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, sa determine impozitul pe profit. Limitele de cheltuieli deductibile rezultate din scazaminte, pierderi din manipulare/depozitare dispuse de art. 25, alin. (3), pct. 4, lit. d) din Codul fiscal sunt prevazute, in cazul prezentat de dvs., in Anexa nr. 1 din H.G. nr. 831/2004, cu modificarile ulterioare.


In ceea ce priveste ”implicatiile” asupra TVA a inregistrarii cheltuielilor cu perisabilitatile, mentionam ca Normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 1/2016, emise in aplicarea Codului fiscal, in speta pentru art. 304, prevad la alin. (10) ca: “In sensul art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de natura celor prevazute la alin. (1) distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:

…f) perisabilitatile, in limitele stabilite prin lege”.

Rezulta ca pentru sumele reprezentand pierderi de natura perisabilitatilor care se inscriu in limitele stabilite prin lege, nu se aplica ajustarea TVA.

Referitor la modul in care prevederile privind perisabilitatile pot fi aplicate si de catre platitorii de impozit specific activitatilor ale caror coduri CAEN sunt prevazute la art. 1 din Legea nr. 170/2017, mentionam ca acest impozit se calculeaza potrivit formulelor emise prin Ordinul ministrului turismului si al Ministrului Finantelor publice nr. 264/464/2017. Impozitul se declara si se plateste semestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare semestrului in doua transe egale (cu derogarile prevazute de conditiile speciale din anul 2020) pe baza situatiei existente la data de 31 decembrie a anului precedent.

Daca societatea deruleaza si alte activitati in afara de cea de restaurant, pentru care la art. 10 se prevede obligatia calcularii atat a impozitului pe profit, cat si a impozitului specific, aceasta trebuie sa organizeze evidenta contabila potrivit reglementarilor emise in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, pentru stabilirea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare activitatilor vizate.

Pentru determinarea cheltuielilor comune activitatilor desfasurate, se aplica o metoda rationala de alocare, prin repartizarea acestora proportional cu ponderea veniturilor obtinute din celelalte activitati pentru care se determina impozitul pe profit in veniturile totale realizate de societate.

In aceasta varianta, in care societatea trebuie sa determine si impozitul pe profit sunt aplicabile Normele privind perisabilitatile, dar numai pentru operatiunile desfasurate cu o activitate, alta decat cea pentru care se aplica impozitul specific.

De exemplu, daca din vanzarea unor produse de patiserie printr-un automat amplasat la intrarea in restaurant s-au deteriorat produse de 5.000 lei (dintr-un total de 40.000 lei), limita de perisabilitate prevazuta este de 0,280%.

• 40.000 x 028% = 112
• 5.000 – 112 = 4.888
• 4.888 lei reprezinta cheltuieli cu perisabilitatile nedeductibile.

Aceste cheltuieli, determinate lunar pe baza inventarului intermitent care, potrivit reglementarilor contabile aprobate prin O.m.f.p. nr. 1802/201, cu modificarile ulterioare, pct. 291, nu trebuie sa depaseasca trimestrul pentru care se determina obligatiile fiscale, se bazeaza pe inventarierea faptica a stocurilor.

Inventarierea se efectueaza cu respectarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin O.m.f.p. nr. 2.861/2009. Metoda de inventariere aleasa depinde specificul activitatii si de politicile contabile aprobate de conducerea societatii.

Faptul ca dvs. efectuati inventarul stocurilor la doua luni, va impune utilizarea unui program informatic care sa permita sustragerea celei de a treia luni din cele 4. 

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Factura: Calcularea termenului limita de 5 zile pentru depunerea facturilor, confirmata oficial de Finante

    • Dupa ce Ministerul Finantelor anuntase printr-o simpla postare pe pagina oficiala de Facebook modalitatea de calculare a termenului limita de 5 zile calendaristice de transmitere a facturilor in sistemul national Ro e-Factura, recent a confirmat informatiile si in mod oficial, printr-un comunicat postat pe site-ul lor. Potrivit art.10 alin.(7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala introdusa prin OUG 107/2024. Ce datorii NU se incadreaza in masura

    • Amnistia fiscala propusa de Guvern atat pentru firme cat si pentru persoane fizice a fost aprobata, iar masurile incluse in OUG 107/2024. Este vorba despre anularea accesoriilor, adica a dobanzilor si penalitatilor, restante la 31 august 2024, insa numai in cazul in care este platita obligatia bugetara principala pana pe 25 noiembrie 2024. Obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv a) obligatii bugetare pentru care s-a implinit scadenta sau...» citeste mai departe aici

  • Firmele trebuie sa respecte 3 conditii pentru a putea beneficia de bonificatia de 3%, introdusa prin OUG 107/2024

    • Orin OUG 107/2024 au fost introduse cateva beneficii pentru contribuabili, precum si o bonoficatie de 3% care se va acorda celor care platesc la timp toate datoriile fiscale. Insa ce conditii trebuie sa mai indeplineasca firmele? Bonificatie de 3% pentru firme Conform OUG 107/2024, contribuabilii platitori de impozit pe profit, precum ?i contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, beneficiaza de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual ?i din impozitul...» citeste mai departe aici

  • Legea 126/2024: Noutati aduse asupra Legii 241/2005 privind evaziunea fiscala

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura care prevede noutat?i aduse de Legea nr. 126/2024 asupra Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Noutati aduse de Legea 126/2024 in cazul evaziunii fiscale In anul 2024, prin Legea nr. 126/2024 privind unele masuri pentru consolidarea capacitatii de combatere a evaziunii fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, au fost introduse in Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea...» citeste mai departe aici

  • OUG 107/2024. Cum se aplica amnistia fiscala pentru firme

    • Recent a fost aprobat OUG 107/2024 care prevede facilitati fiscale pentru firme, precum anularea accesoriilor in cazul datoriilor restante la 31 august 2024. Actul normativ prevede si bonificatii pentru persoanele juridice care platesc la timp darile catre stat. Anulare accesorii firme -anularea accesoriilor in procent de 100% din valoarea acestora in cazul datoriilor cumulate pana la data de 31 august 2024; ( daca plata datoriilor se face pana la data de 25 noiembrie 2024); -anularea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Valoarea tichetelor de masa pentru sem. II 2024 creste doar cu 0,4 bani

    • Conform unui Proiect de Ordin pus recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii, valoarea tichetelor de masa in sem. II 2024 creste doar cu 0,4 bani. Care este suma maxima pe care o pot acorda firmele angajatoare? Valoare tichete de masa sem. II 2024 Ordinul pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2024 a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii. Conform documentului, valoarea tichetelor de masa pentru sem. II 2024...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016