Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din profesii libere-expert contabil. Deductibilitate cheltuieli

15-Nov-2011
12182
Problema:

Va rog sa precizati care dintre urmatoarele cheltuieli pot fi considerate ca deductibile fiscal, in ce limite, si in ce conditii (acolo unde este cazul) pentru o PFA - Expert Contabil:

1. abonament lunar cu minute incluse pentru un telefon mobil (neachizitionat pe PFA);
2. cotizatie anuala pe 2011 (fixa si variabila) la CECCAR;
3. asigurare anuala pe 2011 pentru riscul profesional;
4. cota-parte din impozitul anual pe 2011 pe cladire si teren, aferenta incaperii din locuinta proprietate personala pusa la dispozitia PFA ca sediu, in baza unui contract de comodat autentificat la notariat;
5. cota-parte din asigurarea anuala obligatorie conform legii pe 2011, aferenta incaperii din locuinta proprietate personala pusa la dispozitia PFA ca sediu, in baza aceluiasi contract de comodat autentificat la notariat.

Solutie:

Conform art. 48 din Codul fiscal, venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia prevederilor art. 49 si 50.

Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:

a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;

b) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;

c) sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz;

d) cheltuielile cu primele de asigurare sa fie efectuate pentru:

1. Active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
2. Activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul;
3. Prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;
4. Persoane care obtin venituri din salarii, potrivit prevederilor capitolului III din prezentul titlu, cu conditia impozitarii sumei reprezentand prima de asigurare, la beneficiarul acesteia, la momentul platii de catre suportator.

Pct 41. din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca toate bunurile si drepturile aferente desfasurarii activitatii se inscriu in Registrul-inventar si constituie patrimoniul afacerii.

Nu este cheltuiala deductibila contravaloarea abonamentului telefonic incheiat in numele persoanei fizice intrucat nu este o cheltuiala efectuata in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificata prin documente emise pe numele PFA.

Potrivit art. 23 alin. (1) din OG 65/1994, membrii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati au obligatia sa plateasca cotizatiile profesionale. Aceste cotizatii sunt deductibile in limita a 5% din venitul brut realizat in baza art. 48 alin. (5) lit. n) din Codul fiscal.

Primele de asigurare pentru asigurarea de risc profesional sunt deductibile integral.

Conform art. 48 alin. (7) din Codul fiscal si pct. 38 din normele metodologice date in aplicarea acestuia, nu sunt deductibile cheltuielile cu primele de asigurare, altele decat cele prevazute la alin. (4) lit. d) si la alin. (5) lit. h), respectiv:

- cheltuielile cu primele de asigurare efectuate pentru:

1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
2. activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul;
3. prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;

- prima de asigurare voluntara de sanatate, conform legii, in limita echivalentului in lei a 250 euro anual pentru o persoana.

Sunt cheltuieli deductibile:

- cheltuielile cu primele de asigurare care privesc imobilizarile corporale si necorporale, inclusiv pentru stocurile detinute, precum si primele de asigurare pentru asigurarea de risc profesional potrivit legii;

- cheltuielile cu primele de asigurare pentru bunurile din patrimoniul personal, cand acestea reprezinta garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii independente a contribuabilului;

- cheltuielile cu functionarea si intretinerea, aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit intelegerii din contract, pentru partea aferenta utilizarii in scopul afacerii.

Sunt cheltuieli deductibile si cele efectuate pentru intretinerea si functionarea spatiilor folosite pentru desfasurarea afacerilor chiar daca documentele sunt emise pe numele proprietarului, si nu pe numele contribuabilului.

Comodatul este un contract prin care o persoana, numita comodant, remite spre folosinta temporara unei alte persoane, numita comodatar, un lucru cu obliatia de a-l restitui in natura, in individualitatea sa.

Comodatul este un contract esentialmente gratuit. Daca s-ar stipula o contravaloare pentru folosinta lucrului imprumutat, contractul s-ar transforma intr-un contract de locatiune de lucruri. Comodatarul suporta cheltuielile necesare folosintei lucrului, neavand dreptul sa ceara restituirea acestor cheltuieli.

Astfel, comodatarul suporta cheltuielile pentru intretinerea si functionarea spatiilor folosite in baza contractului de comodat. Plata impozitului pe cladire si teren cade in sarcina comodantului-proprietar si nu a comodatarului.

Ca atare, nu sunt deductibile cota-parte din impozitul anual pe cladire si teren si din primele de asigurare anuala obligatorie, aferenta incaperii din locuinta proprietate personala pusa la dispozitia PFA ca sediu, in baza unui contract de comodat.

Cheltuielile cu primele de asigurare pentru bunurile din patrimoniul personal sunt deductibile in cazul in care acestea reprezinta garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii independente.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016