Deductibilitatea cheltuielilor cu serviciile. Inregistrarea contractelor la ANAF
Va prezentam mai jos cateva informatii importante cu privire la regimul fiscal al serviciilor prestate de terti, cele din contul 628, cat si cele din 704.
Vom vedea astfel, in cazul in care se primeste o factura de prestari servicii de la un furnizor persoana fizica sau respectiv persoana juridica cu specificatia prestari servicii fara contract si justificare a utilitatii serviciilor respective, in ce masura se incadreaza aceasta operatiune la deductibilitate in ce priveste calculul impozitului pe profit.
De asemenea, vom analiza situatia inversa cand exista un contract, dar nu si rapoarte de lucrari si devize, pentru a vedea daca este suficient doar contractul pentru deductibilitate. In plus, vom stabili in ce conditii contractele de servicii diverse se inregistreaza la ANAF.
Solutia consultantului:
In temeiul art. 21 alin. 4 lit. m din Codul fiscal si pct. 48 din Normele metodologice de aplicare, pentru a deduce la calculul profitului impozabil cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii trebuie indeplinite mai multe conditii cumulative, si anume serviciile trebuie sa fie efectiv prestate si sa fie necesare prin specificul activitatilor desfasurate, sa fie executate in baza unui contract incheiat intre parti si sa fie justificate prin situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piata sau orice alte materiale corespunzatoare.
Prin urmare, pe langa factura si contract, pentru a fi deductibile serviciile trebuie sa fie justificate si din punct de vedere al prestarii efective printr-o documentatie corespunzatoare (situatii de lucrari, rapoarte de lucru etc.) si prin prisma activitatilor desfasurate de societate.
Deoarece conditiile sunt cumulative, serviciile facturate care nu au la baza un contract sunt nedeductibile, chiar daca ele sunt insotite de justificarea prestarii serviciilor, cu exceptia serviciilor cu caracter ocazional, pentru care nu este obligatorie incheierea de contracte. Invers, cand exista contracte incheiate, serviciile sunt nedeductibile daca nu sunt insotite de documentele justificative care sa ateste prestarea efectiva a serviciilor.
La organele fiscale teritoriale se inregistreaza doar contractele aferente unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei in favoarea beneficiarilor romani, conform art. 8 alin 71 din Codul fiscal si OPANAF 1400/2012.
Cheltuiala cu serviciile executate de terti se inregistreaza in contul 628, in timp ce veniturile din serviciile executate catre terti se inregistreaza in contul 704.
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme