Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitate cheltuieli infiintare societate. VIDEO

12-Apr-2012
12813
La infiintarea unei societati sau efectuat urmatoarele cheltuieli:

a) la ORC ( Oficiul Registrului Comertului ) -chitantele sunt emise pe numele administratorului dar apare o nota la subsol ca s-a achitat ptr.societatea respectiva. Aceste cheltuieli sunt deductibile?

b) O chitanta de la ORC este emisa cu TVA in data de 07.03.2011. Societatea devine platitoare in data de 22.03.2011. Are dreptul sa deduca TVA?

c) S-a intocmit un contract cu un avocat pentru infiintarea firmei. Contractul si factura s-a facut pe numele administratorului, deoarece nu existau datele firmei (nr de inreg la ORC si cod fiscal ).

Deci avocatul a emis factura si a taiat doua chitante (una e de avans) si una la sf lucrarii, pe numele administratorului. Aceste cheltuieli sunt deductibile? Ar putea sa se specifice pe factura ca sunt emise pentru constituirea societatii? Atunci ar fi deductibile?


d) Sa achizitionat o stampila pentru ca sa se depuna declaratia 010 si Anexa 2 pentru inregistrarea in scop TVA a societatii, dar neavand inca cod de TVA valid, factura s-a emis pe numele administratorului. Este deductibila aceasta cheltuiala?

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Raspuns: Toate cheltuielile efectuate in vederea infiintarii societatii (cheltuieli inregistrare ORC, cheltuieli avocatiale, cheltuieli confectionare stampila etc.) sunt deductibile fiscal in temeiul art. 19 alin. 1 din Codul fiscal , chiar daca documentele justificative sunt emise pe numele asociatilor ori administratorului deoarece societatea nu are inca personalitate juridica.

Singura conditie pentru deductibilitatea cheltuielilor de infiintare este ca sa se poata face legatura intre cheltuielile consemnate in documentele jsutificative si numele dat societatii in curs de infiintare prin actele constitutive.

Dupa obtinerea numarului de inregistrare la registrul comertului si a codului unic de inregistrare fiscala, cheltuielile sunt deductibile numai daca documentele sunt emise pe numele societatii, cu datele de identificare ale acesteia.

Taxa pe valoarea adaugata poate fi dedusa numai din factura (nu din chitanta), chiar daca aceasta este emisa anterior inregistrarii in scop de TVA a societatii (in 07.03.2011 fata de 22.03.2011), dupa cum se specifica expres chiar in partea introductiva a pct. 45 alin. 1 din Normele metodologice date in aplicarea art. 145 din Codul fiscal .

In acest scop, pct. 45 alin. 2 din Norme precizeaza ca nu este nevoie ca factura sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiunile efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile respective.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016