Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intocmire situatii financiare anuale consolidate. Societati care au sau nu aceasta obligatie

11-Nov-2020
5821

Buna ziua, intrebarea mea este daca urmatoarele societati au obligatia de a intocmi bilant consolidat si care dintre ele ar trebui sa fie considerata societate mama:


- societatea A din Romania are asociati persoane fizice BS cu 50% si KR cu 50% - administrator cu drepturi depline este BS - CA 95 mil lei nr. salariati peste 300

- societatea B din Romania are asociati persoane fizice BL cu 50% si KR cu 50% - administrator cu drepturi depline este BL - CA 45 mil lei, nr salariati peste 60

- societatea C din Germania are asociati persoane fizice KR cu 50% si BS cu 50% - administrator cu drepturi depline este KR - CA 6,45 mil euro (31,2 mil lei)

Mentionez ca asociatii care nu sunt administratori in firma nu se implica in conducerea societatii, iar asociatii BS si BL sunt sot-sotie.

Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:

Conform pct.494-496 din OMEF 1802 /2014 – obligatia de consolidare o au societatile care au ca actionar la capitalul social tot o societate – numita societate mama.



494. (1) Orice entitate trebuie sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate si un raport consolidat al administratorilor daca entitatea respectiva (societatea mama):
detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intr o alta entitate, denumita in continuare filiala;
este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere sau de supraveghere ale acelei filiale;
este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra acelei filiale, in temeiul unui contract incheiat cu entitatea in cauza sau al unei clauze din actul constitutiv sau statut, daca legislatia aplicabila filialei permite astfel de contracte sau clauze;
este actionar sau asociat al unei entitati si majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere sau de supraveghere ale entitatii in cauza (filiala) care au indeplinit aceste functii in cursul exercitiului financiar, in cursul exercitiului financiar precedent si pana in momentul intocmirii situatiilor financiare anuale consolidate, au fost numiti doar ca rezultat al exercitarii drepturilor sale de vot; sau
este actionar sau asociat al unei entitati si detine singura controlul asupra majoritatii drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor acelei entitati (filiala), ca urmare a unui acord incheiat cu alti actionari sau asociati ai acelei filiale.
(2) Prevederile alin. (1) lit. d) nu se aplica daca o parte terta detine drepturile mentionate la alin. (1) lit. a), b) sau c) in ceea ce priveste entitatea respectiva.
495. In afara cazurilor mentionate la pct. 494, orice entitate trebuie sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate si un raport consolidat al administratorilor daca entitatea respectiva (societatea mama) detine puterea de a exercita sau exercita efectiv o influenta dominanta sau controlul asupra unei alte entitati (filiala).
496. In aplicarea pct. 494 alin. (1) lit. a), b), d) si e), drepturile de vot si drepturile de numire sau de revocare ale oricarei alte filiale, precum si cele ale oricarei persoane care actioneaza in nume propriu, dar in contul societatii mama sau al unei alte filiale, se adauga la cele ale societatii mama.

Societatea mama nu intocmeste situatiile financiare anuale consolidate daca la data bilantului consolidat societatile comerciale care urmeaza sa fie consolidate nu depasesc impreuna, pe baza celor mai recente situatii financiare anuale ale acestora, limitele a doua dintre urmatoarele trei criterii:
- total active: 17.520.000 euro;
- cifra de afaceri neta: 35.040.000 euro;
- numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 250.

In cazul in care asociatii sunt persoane fizice, si ei exercita un control semnificativ in calitate de persoane fizice,atunci nu putem vorbi despre o societate – mama si filialele sale, pentru ca nu exista o societate care sa exercite acest control. In acest caz nu exista obligatia de consolidare a conturilor pentru ca nu se poate desemna o societate-mama care sa aiba obligatia de consolidare.

Daca intre asociati exista o societate care exercita o influenta semnificativa asupra celorlalte societati prin faptul ca, de exemplu, poate numi sau revoca membrii conducerii celorlalte societati, atunci aceasta poate fi considerata societate-mama si ea va intocmi situatii financiare consolidate. Dar daca ar fi existat o asemenea societate, atunci ar fi existat si detineri directe in patrimoniul cel putin a uneia dintre societatile in discutie.

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016