Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura transport. Se include in Declaratia 394?

27-Apr-2012
12243
Includem factura de transport aferenta unui export-import scutita cu drept de deducere in Declaratia 394? Mentionam ca firma este inregistrata in Romania si este platitoare de TVA.

Raspuns:

Conform instructiunilor de completare in Declaratia 394 - "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” (OPANAF 3596/2011),se declara numai facturile privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in Romania, catre si de la persoane impozabile inregistrate in scopuri de Tva in Romania. Asadar, daca factura de transport este emisa de catre un furnizor/client din Romania, inregistrat in scopuri de TVA se raporteaza prin formularul 394.

In cazul in care transportatorul este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, tratamentul fiscal aplicabil este urmatorul:

- transport pe teritoriul UE, beneficiar firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania: operatiunea este taxabila in Romania prin colectarea TVA cu cota standard TVA de 24%. Valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%" cat si prin declaratia informativa cod 394;


- transport pe teritoriul UE, beneficiar firma inregistrata in scopuri de TVA in UE: operatiunea este neimpozabila in Romania deoarece obligatia platii taxei revine beneficiarului prin aplicarea regimului de taxare inversa. Pe factura emisa se inscrie mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) din Codul fiscal " . Valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal , din care: " cu reportarea sumei la randul 3.1 cat si prin declaratia informativa cod 390. Operatiunea se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii.

- transport pe teritoriul UE , beneficiar firma dinafara UE: daca transportul se efectueaza in afara teritoriului Romaniei, operatiunea este neimpozabila in Romania prin aplicarea regulei generale de taxare de la art. 133 alin. (2) conform caruia locul prestarii serviciului este locul unde este stabilit sediul beneficiarului. Valoarea serviciului se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 3, fara reportarea la randul 3.1. In situatia in care transportul pleaca de pe teritoriul Romaniei si este legat direct de un export de bunuri, operatiunea este scutita cu drept de deducere TVA in baza prevederilor art. 143 alin. (1) lit. c). Valoarea acestui serviciu legat de exportul de bunuri in care obligatia efectuarii transportului revine cumparatorului (de exemplu conditia de livrare "ex works") se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 14 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 - 3"
In acest context, trebuie sa aveti in vedere prevederile de la punctul 13 din cadrul normelor de aplicare ale art. 133 alin. (2) din Codul fiscal prin care la alineatul (8) se face precizare ca serviciile efectuate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabilite in afara Comunitatii urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii (locul unde este stabilit beneficiarul), dar nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa.

- transport pe teritoriul Romaniei, beneficiar firma din UE, inregistrata in scopuri de TVA: operatiunea este taxabila in Romania prin aplicarea cotei standard TVA de 24% in situatia in care serviciul se presteaza unei firme din UE care este stabilita pe teritoriul Romaniei printr-un sediu fix si serviciul de transport se efectueaza pentru acel sediu fix stabilit pe teritoriul Romaniei. In acest caz, valoarea serviciului prestat se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 cat si prin declaratia informativa cod 394 deoarece sediul fix este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei.

Daca serviciul este prestat in beneficiul firmei din UE, dar este destinat realizarii activitatii economice desfasurate pe teritoriul comunitar, operatiunea este neimpozabila in Romania prin aplicarea regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2). In acest caz, operatiunea se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii care se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 (cu report la randul 3.1.) cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES.
Pentru prestarea serviciilor intracomunitare, transportatorul din Romania este obligat sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari.

- transport efectuat pe teritoriul NONUE, beneficiar firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania: operatiunea este neimpozabila in Romania in situatia in care utilizarea si exploatarea serviciilor are loc in afara teritoriului Romaniei. Pentru acest considerent, am in vedere prevederile art. 133 alin. (8) conform caruia nu sunt taxabile in Romania serviciile de transport de bunuri efectuate in afara Comunitatii daca aceste servicii sunt prestate catre o persoana impozabila stabilita in Romania. Prin aceasta exceptie de la regula generala de taxe, serviciile de transport de bunuri efectuate in afara Comunitatii sunt definite drept servicii de transport al carui punct de plecare si punct de sosire se afla in afara Comunitatii, considerate efectiv utilizate si exploatate in afara Comunitatii.

Atentie, se aplica prevederile art. 133 alin. (8) din Codul fiscal in vigoarea de la 1 ianuarie 2011, numai in cazul in care serviciile de transport de bunuri sunt efectuate in afara Comunitatii avand punctul de plecare si punctul de sosire in afara Comunitatii, deci nu si in cazul in care punctul de plecare sau de sosire este in Romania sau in alt stat membru. Trebuie sa retineti ca aceasta regula de stabilire a locul de impozitare introdusa de la 1 ianuarie 2011 in cazul serviciilor de transport de bunuri urmareste impozitarea acestei operatiuni acolo unde serviciul este utilizat efectiv.

La factura emisa trebuie anexata si copia documentului de transport din care sa rezulte realitatea prestarii serviciului comandat, facturat.




Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • OUG 107/2024. Pana pe 25 noiembrie 2024 trebuie depusa cererea pentru a beneficia de masuri

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse mai multe masuri fiscale, pe care le vom detalia in continuarea articolului. Persoanele care vor sa beneficieze de masuri trebuie sa depuna cererea pana pe 25 noiembrie 2024. Masuri fiscale introduse prin OUG 107/2024 Masurile stabilite prin OUG nr. 107/2024 se aplica pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, persoane fizice care desfasoara...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Au aceasta OBLIGATIE si firmele neplatitoare de TVA?

    • Firmele neplatitoare de tva au obligatia de a transmite facturile prin SPV? Obligativitate utilizare E-Factura – raspunsul specialistului: Da. Conform Ordonantei de urgenta nr. 120/2021, art. 10 alin. (1), si art. 319 alin. 1 indice 1) din Codul fiscal, obligatia de transmitere a facturilor electronice prin RO e-Factura se aplica pentru toate relatiile comerciale B2B intre persoane impozabile stabilite in Romania, asa cum sunt definite in art. 266 alin. (2)...» citeste mai departe aici

  • Bonificatie de 3%, introdusa prin OUG 107/2024. Cine beneficiaza

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse mai multe masuri fiscale pentru contribuabili, printre care si acordarea unei bonificatii de 3%. In acest articol vom vedea cine beneficiaza de aceasta. Cine beneficiaza de bonificatia de 3% introdusa prin OUG 107/2024 Astfel, contribuabilii platitori de impozit pe profit, precum si contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, beneficiaza de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual si din impozitul pe veniturile...» citeste mai departe aici

  • Notificare de conformare E-TVA. Cand intra in vigoare obligatia de a raspunde la notificare

    • ANAF aduce, printr-un comunicat de presa, clarificari cu privire la procedura de transmitere a "Notificarii de conformare RO e-TVA " si amanarea intrarii in vigoare a unor termene limita. Procedura privind modalitatea de transmitere a formularului "Notificare de conformare RO e-TVA", modelul si continutul acestuia, a fost aprobata prin OPANAF nr.6234/2024, publicat in M.O.al Romaniei, Partea I, nr.887/03.09.2024 Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri. Exemplu de calcul

    • Ce conturi de clasa 7 intra la calculul impozitului de 1% pe cifra de afaceri? Se ia in calcul si contul 765, diferente reevaluare? Calculare impozit minim pe cifra de afaceri – raspunsul specialistului: Contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro, si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul...» citeste mai departe aici

  • Mecanism optional pentru firmele care au depus bilantul la 30 mai 2024 si vor sa revina la regimul micro

    • Ministerul Finantelor agreeaza instituirea unui mecanism care sa permita reincadrarea entitatilor care au depus situatiile financiare pe 30 mai 2024 la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, anunta CECCAR printr-un comunicat de presa. La solicitarea CECCAR, Ministerul Finantelor a clarificat data-limita pentru depunerea situatiilor financiare anuale aferente anului 2023 ca fiind 30 mai 2024 pentru societatile pentru care exercitiul financiar coincide cu anul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016