Factura transport. Se include in Declaratia 394?
Includem factura de transport aferenta unui export-import scutita cu drept de deducere in Declaratia 394? Mentionam ca firma este inregistrata in Romania si este platitoare de TVA.
Raspuns:
Conform instructiunilor de completare in Declaratia 394 - "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” (OPANAF 3596/2011),se declara numai facturile privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in Romania, catre si de la persoane impozabile inregistrate in scopuri de Tva in Romania. Asadar, daca factura de transport este emisa de catre un furnizor/client din Romania, inregistrat in scopuri de TVA se raporteaza prin formularul 394.
In cazul in care transportatorul este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, tratamentul fiscal aplicabil este urmatorul:
- transport pe teritoriul UE, beneficiar firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania: operatiunea este taxabila in Romania prin colectarea TVA cu cota standard TVA de 24%. Valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%" cat si prin declaratia informativa cod 394;
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Monografie achizitie litere luminoase Care este monografia contabila pentru factura primita (aprox 35.000 ron) pentru servicii productie / montaj litere luminoase (sigla / reclama luminoasa firma cu numele companiei...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- transport pe teritoriul UE, beneficiar firma inregistrata in scopuri de TVA in UE: operatiunea este neimpozabila in Romania deoarece obligatia platii taxei revine beneficiarului prin aplicarea regimului de taxare inversa. Pe factura emisa se inscrie mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) din Codul fiscal " . Valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal , din care: " cu reportarea sumei la randul 3.1 cat si prin declaratia informativa cod 390. Operatiunea se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii.
- transport pe teritoriul UE , beneficiar firma dinafara UE: daca transportul se efectueaza in afara teritoriului Romaniei, operatiunea este neimpozabila in Romania prin aplicarea regulei generale de taxare de la art. 133 alin. (2) conform caruia locul prestarii serviciului este locul unde este stabilit sediul beneficiarului. Valoarea serviciului se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 3, fara reportarea la randul 3.1. In situatia in care transportul pleaca de pe teritoriul Romaniei si este legat direct de un export de bunuri, operatiunea este scutita cu drept de deducere TVA in baza prevederilor art. 143 alin. (1) lit. c). Valoarea acestui serviciu legat de exportul de bunuri in care obligatia efectuarii transportului revine cumparatorului (de exemplu conditia de livrare "ex works") se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 14 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 - 3"
In acest context, trebuie sa aveti in vedere prevederile de la punctul 13 din cadrul normelor de aplicare ale art. 133 alin. (2) din Codul fiscal prin care la alineatul (8) se face precizare ca serviciile efectuate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabilite in afara Comunitatii urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii (locul unde este stabilit beneficiarul), dar nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa.
- transport pe teritoriul Romaniei, beneficiar firma din UE, inregistrata in scopuri de TVA: operatiunea este taxabila in Romania prin aplicarea cotei standard TVA de 24% in situatia in care serviciul se presteaza unei firme din UE care este stabilita pe teritoriul Romaniei printr-un sediu fix si serviciul de transport se efectueaza pentru acel sediu fix stabilit pe teritoriul Romaniei. In acest caz, valoarea serviciului prestat se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 cat si prin declaratia informativa cod 394 deoarece sediul fix este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei.
Daca serviciul este prestat in beneficiul firmei din UE, dar este destinat realizarii activitatii economice desfasurate pe teritoriul comunitar, operatiunea este neimpozabila in Romania prin aplicarea regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2). In acest caz, operatiunea se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii care se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 (cu report la randul 3.1.) cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES.
Pentru prestarea serviciilor intracomunitare, transportatorul din Romania este obligat sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari.
- transport efectuat pe teritoriul NONUE, beneficiar firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania: operatiunea este neimpozabila in Romania in situatia in care utilizarea si exploatarea serviciilor are loc in afara teritoriului Romaniei. Pentru acest considerent, am in vedere prevederile art. 133 alin. (8) conform caruia nu sunt taxabile in Romania serviciile de transport de bunuri efectuate in afara Comunitatii daca aceste servicii sunt prestate catre o persoana impozabila stabilita in Romania. Prin aceasta exceptie de la regula generala de taxe, serviciile de transport de bunuri efectuate in afara Comunitatii sunt definite drept servicii de transport al carui punct de plecare si punct de sosire se afla in afara Comunitatii, considerate efectiv utilizate si exploatate in afara Comunitatii.
Atentie, se aplica prevederile art. 133 alin. (8) din Codul fiscal in vigoarea de la 1 ianuarie 2011, numai in cazul in care serviciile de transport de bunuri sunt efectuate in afara Comunitatii avand punctul de plecare si punctul de sosire in afara Comunitatii, deci nu si in cazul in care punctul de plecare sau de sosire este in Romania sau in alt stat membru. Trebuie sa retineti ca aceasta regula de stabilire a locul de impozitare introdusa de la 1 ianuarie 2011 in cazul serviciilor de transport de bunuri urmareste impozitarea acestei operatiuni acolo unde serviciul este utilizat efectiv.
La factura emisa trebuie anexata si copia documentului de transport din care sa rezulte realitatea prestarii serviciului comandat, facturat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
SAF-T. Erori
Intrebare: Am urmatoarea eroare la depunerea declaratiei 406: Eroare regula: R_SECT_MIS: Declaratia 919819170 are urmatoarele sectiuni lipsa: Account Nu am eroare la generarea declaratiei, doar la depunere. Cum pot rezolva?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Ajustare TVA livrare cladire in regim de scutire
Intrebare: Societatea, platitoare de TVA, a achizitionat in aprilie 2021 un imobil nou, cu taxare inversa: valoare: 800.000 lei / TVA 19% ? 152.000 lei (taxare inversa). Imobilul a fost utilizat astfel: 20% ? sediu social 80% ? inchiriat, in perioada ianuarie 2021 ? mai 2025, in regim de taxare TVA, conform art. 292 alin. (2) lit. e) Cod fiscal. In iunie 2025 s-a decis vanzarea imobilului catre o persoana fizica, in regim de scutire. Cum se calculeaza ajustarea de TVA dedusa la momentul achizitiei si unde...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Corectarea erorii privind bonificatia OUG 153/2020
Intrebare: Am calculat gresit bonificatia la plata impozitului pe venit pentru anul 2024, in sensul ca am scazut din impozit o bonificatie mai mare decat cea la care se incadra contribuabilul, conform OUG 153/2020. Am depus bilantul in luna mai si D100 pentru trimestrul IV in ianuarie, insa atunci am declarat impozit zero si am depus pentru impozitul pe dividende. Cum se poate corecta? Care este procedura prin care se poate indrepta aceasta greseala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Redirectionare prin formularul 177
Intrebare: Pentru urmatoarea speta: Impozit pe profit calculat: 126.026 lei Bonificatie: 15.123 lei Impozit pe profit de plata: 110.903 lei Cifra de afaceri pentru anul 2024: 4.920.381 lei Va rog sa-mi spuneti cat pot redirectiona prin formularul 177. Daca ANAF-ul este cel care face plata catre unitatea de cult, cum se reflecta aceasta suma in contabilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Vanzare marfa in consignatie
Intrebare: In vederea stimularii vanzarilor, dorim sa livram marfa catre unii clienti in regim de consignatie. Asta presupune ca marfa pleaca cu aviz catre client, iar factura se intocmeste in momentul in care clientul nostru (consignatarul) vinde mai departe marfa catre terti. Factura va fi facuta de catre el catre clientii lui, iar el va primi factura de la noi. Inregistrarea in gestiune o face pe baza avizului de insotire cu care vine marfa, intr-un cont extrabilantier, pana la momentul vanzarii marfii....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<