Achizitie bunuri pe teritoriul altui stat membru decat Romania. Ce obligatii declarative avem?
Pentru analiza urmatoare, luam ca exemplu societatea A din Romania, inregistrata in scopuri de TVA in tara noastra si care achizitioneaza marfuri de la Societatea B din Cehia inregistata in scopuri de TVA in Cehia.
Societatea A d vinde (factureaza TVA 24%) marfurile unei societati C din RO, inregistrata in scopuri de TVA in Romania. Marfa este transportata direct de catre B din Cehia in Polonia, conform comenzii de livrare a societatii C din Romania.
Firma A a comunicat cod de TVA firmei din Cehia. Vom stabili daca aceasta operatiune este considerata achizitie intracomunitara si daca se face
taxare inversa si se depune D390. Se mentioneaza ca marfurile nu au intrat in Romania si ca declaratia Intrastat nu trebuie facuta.
Avand in vedere faptul ca marfurile expediate de pe teritoriul Cehiei nu au sosit pe teritoriul Romaniei, operatiunea nu este o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Romania, prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. Asa cum se reglementeaza prin articolul 130^1, alineatul 1, achizitiile intracomunitare se refera la "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.". Practic, achizitia bunurilor respective este operatiuni neimpozabile in Romania, motiv pentru care valoarea acesteia nu se raporteaza prin declaratia cod 390 VIES. Prin aceasta declaratie se raporteaza doar valoarea A.I.C. impozabile in Romania, la cumparatorul bunurilor.
Valoarea achizitiei de bunuri din Cehia se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 denumit "Achizitii de bunuri si servicii
scutite de taxa sau neimpozabile".
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Marfuri acordate cu titlu de protocol Se acorda protocol din unitatea cu amanuntul, pretul cu amanuntul fiind 300 lei (Cost 210 lei, adaos 42 lei, tva 48 lei). Care este monografia contabila si care este implicatia din...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Redirectionare suma din impozit profit O societate comerciala platitoare de impozit pe profit care are o cifra de afaceri in anul 2024 de 5.187.778 lei, impozit profit 107694 lei, cheltuieli de sponsorizare de 25.000...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
De asemenea, operatiunea de vanzare a bunurilor pe numele societatii C nu este pentru A o livrare intracomunitara de bunuri scutita cu drept de deducere conform prevederilor art 143 alin. (2) lit. a), deoarece locul livrarii nu este pe teritoriul Romaniei. Operatiunea este o livrare intracomunitara de bunuri neimpozabila in Romania deoarece expedierea sau transportarea bunurilor nu se efectueaza de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul altui stat membru, ci de pe teritoriul Cehiei pe teritoriul Poloniei.
Din acest motiv, vanzarea bunurilor catre societatea C nu este operatiune taxabila in Romania prin aplicarea cotei standard TVA de 24%. Vanzarea bunurilor catre societatea C se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care:
Aceste operatiuni neimpozabile in Romania pot fi justificate de catre firma din Romania pe baza urmatoarelor documente:
- contractul incheiat cu firma din Cehia sau comanda din care sa rezulte locul livrarii bunurilor;
- documentul de achizitie a bunurilor;
- contractul incheiat cu beneficiarul stabilit pe teritoriul Romaniei sau comanda din care sa rezulte locul livrarii bunurilor, respectiv pe teritoriul Poloniei.
In acest caz, obligata la plata TVA pe teritoriul Poloniei este societatea C din Romania care trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Poloniei deoarece realizeaza o activitate economica pe teritoriul Poloniei (o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Polonia si o livrare taxabila pe teritoriul national al Poloniei), similar prevederilor art. 153 alin. 4 si 5 din Codul fiscal.
Alineatul 4 prevede " (4) O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 150 alin. (2) - (6)."
In situatia prezentata, consider ca nu sunt aplicabile prevederile cu privire la reteaua de siguranta asa cum sunt reglementate la pct. 12 de la alin. (1) la alin. (3) din normele de aplicare ale art. 132^1 "Locul achizitiei intracomunitare de bunuri". Conform acestor prevederi, locul unei achizitii intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. In cazul in care, conform art. 132 alin. (2) din Codul fiscal, cumparatorul furnizeaza un cod de inregistrare in scopuri de TVA dintr-un alt stat membru, decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, se aplica reteaua de siguranta. Reteaua de siguranta consta in faptul ca se considera ca achizitia intracomunitara are loc si in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA (de exemplu, Romania) si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor (de exemplu, Polonia).
In situatia in care cumparatorul face dovada ca a supus la plata taxei achizitia intracomunitara si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor si in statul membru care a furnizat un cod de inregistrare in scopuri de TVA, acesta poate solicita restituirea taxei achitate in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA (de exemplu, Romania).
Practic, restituirea taxei aferente achizitiei intracomunitare in cazul unui cumparator din Romania inregistrat in regim normal in scopuri de TVA are loc prin inregistrarea cu semnul minus in decontul de taxa a achizitiei intracomunitare si a taxei aferente. In acest sens, prin normele de aplicare ale acestui articol este reglementat urmatorul exemplu: "o persoana impozabila din Romania inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 153^1 din Codul fiscal, achizitioneaza in Ungaria (locul unde se incheie transportul bunurilor) bunuri livrate din Franta.
Persoana respectiva nu este inregistrata in Ungaria in scopuri de TVA, dar comunica furnizorului din Franta codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din Romania, pentru a beneficia de scutirea de taxa aferenta livrarii intracomunitare realizata de furnizorul din Franta. Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in Ungaria si plata TVA aferenta achizitiei intracomunitare conform art. 132^1 alin. (1) din Codul fiscal, persoana respectiva poate solicita restituirea taxei platite in Romania aferente achizitiei intracomunitare, care a avut loc si in Romania conform art. 132^1 alin. (2) din Codul fiscal".
Asa cum se poate constata, pentru aplicarea retelei de siguranta, cumparatorul A trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Polonia pentru a impozita A.I.C. efectuata pe teritoriul Poloniei.
In concluzie, operatiunea este o A.I.C. pe teritoriul Poloniei, fara a fi pe teritoriul Romaniei, motiv pentru care valoarea acesteia nu se raporteaza prin declaratia cod 390 VIES deoarece nu este impozabila in Romania.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie duba din Olanda taxata cu TVA de 21%
Intrebare: Am achizitionat o autoutilitara second hand din Olanda. Desi i-am comunicat vanzatorului codul de TVA, factura a fost emisa cu TVA 21%, aplicata la valoarea de vanzare. Valoarea fara TVA: 12.396,69 euro + TVA 2.603,30 euro, total factura 14.999,99 lei. Intentionez sa solicit rambursarea TVA achitata in Olanda, in valoare de 2.603 euro, prin declaratia 318. Din informatiile mele, achizitia nu se declara in D390, dar nu stiu pe ce rand se declara achizitia in decontul de TVA si daca trebuie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Obligatii privind declaratia 406. SAF-T
Intrebare: Am un chirias care are urmatorul CIF emis de ANAF: 9000000282163. Certificatul este emis in 2012, iar CIF-ul este atribuit din 2005. Chiriasul este Organizatia Internationala pentru Migratie, cu domiciliul fiscal in Bucuresti, sector 2. Organizatia nu este inregistrata la Registrul Comertului. Problema este ca nu pot transmite SAF-T, deoarece nu recunoaste acest CIF. Factura emisa pentru acest CIF se incarca in SPV, in declaratia 394 apare clientul, dar la CIF nu se inregistreaza nimic, desi se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Formalitati necesare pentru inceperea desfasurarii activitatii economice
Intrebare: Dorim sa deschidem o firma conform Legii 31/1990. Dorim sa fie SRL, platitoare de impozit pe profit si platitoare de TVA. In afara de deschiderea firmei la Registrul Comertului, care sunt formele legale (ce declaratii se depun, cand primim certificatul de platitor de TVA) prin care, incepand cu data deschiderii, acest SRL sa fie platitor de TVA si platitor de impozit pe profit? De asemenea, am vrea sa putem emite facturi si bonuri fiscale din a doua zi de functionare a firmei. Acest lucru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim TVA pentru achizitie si vanzare autoturism la export
Intrebare: O societate A, platitoare de TVA, achizitioneaza in 2024 un autoturism de la o societate platitoare de TVA din Romania. In mai 2025 a decis sa il vanda catre o societate B din Republica Moldova, societate afiliata a societatii A. Masina a fost achizitionata cu TVA, iar societatea A a facut factura de vanzare catre societatea B (client persoana juridica din afara UE) fara TVA, la un pret superior valorii fara TVA ramase neamortizate a autoturismului. Avand in vedere ca cele doua societati sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Exigibilitatea TVA la facturare avans incasat si servicii prestate
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu urmatoarea intrebare, pentru o SRL care in anul 2024 era neplatitoare de TVA si a facturat avansuri pentru prestari servicii de dirigentie santier. La acea vreme, firma era neplatitoare de TVA. Incepand cu anul 2025, a devenit platitoare de TVA si acum s-au finalizat serviciile si trebuie sa stornam avansurile initiale si sa facturam prestarea de serviciu finala. Acum, cand emitem factura fiscala, avansurile se vor storna cu TVA 0%, iar prestatia finala, in intregime,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<