Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Finantele propun modificarea si completarea Normelor de aplicare a Codului Fiscal in privinta TVA

04-Iul-2023
1030
Finantele propun modificarea si completarea Normelor de aplicare a Codului Fiscal in privinta TVA

Finantele propun din nou modificarea si completarea Normelor de aplicare a Codului Fiscal in privinta TVA, asa cum apare intr-un Proiect de Hotarare pus in dezbatere publica pe site-ul institutiei.

Este vorba despre Proiectul de Hotarare pentru modificarea si completarea Titlului VII „Taxa pe valoarea adaugata” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1/2016.

Schimbari preconizate

- Avand in vedere modificarile si completarile aduse Codului fiscal prin Legea nr. 88/2023, se impune introducerea unor prevederi prin care sa se stabileasca condit?iile pentru aplicarea scutirii de taxa prevazute la art. 294 alin. (5) lit. b) din Codul Fiscal.

Totodata, ca urmare a modificarilor aduse prin Legea nr. 88/2023 regimului de taxare pentru livrarile de proteze si accesorii ale acestora (cu exceptia protezelor dentare scutite de taxa conform art. 292 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal) si de produse ortopedice, este necesara abrogarea alin. (1) si (2) ale pct. 37 din Normele metodologice date in aplicarea prevederilor art. 291 alin. (2) lit.a) si b) din Codul fiscal, concomitent cu introducerea prevederilor respective in cadrul punctului dat in aplicarea scutirilor de taxa prevazute la art. 294 alin. (5) lit. c) si d) din Codul fiscal.

Condit?iile pentru aplicarea scutirii de taxa prevazute la art. 294 alin. (5) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 88/2023, stabilite la art. I pct. 6 din prezenta hotarare, se aplica livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate incepand cu data intrarii in vigoare a prevederilor Legii nr. 88/2023.

- Avand in vedere ca prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2022 bauturile nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99 au fost exceptate de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9%, este necesara modificarea corespunzatoare a pct. 37 alin. (4) lit. t?) din norme.

Totodata, se impune amendarea pct. 38 alin. (3) lit. c) din norme ca urmare a modificarii plafonului valoric la 600.000 lei pentru livrarea de locuint?e ca parte a politicii sociale.

De asemenea, ca urmare a majorarii cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru activitat?ile de cazare hoteliera si pentru prestarile de servicii de restaurant si de catering, este necesara abrogarea alin. (7) si (8) ale pct. 38 din normele metodologice date in aplicarea prevederilor art. 291 alin. (3) lit.d) si e) din Codul fiscal, concomitent cu introducerea prevederilor respective, cu actualizarile necesare, in cadrul punctului dat in aplicarea art. 291 alin. (2) lit. j) si k) din Codul fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Finantele propun modificarea si completarea Normelor de aplicare a Codului Fiscal in privinta TVA":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • Bon fiscal de combustibil NU trebuie sa fie stampilat pentru a fi inregistrat in contabilitate

    • Compania deconteaza transportul salariatilor la si de la locul de munca, respectand conditiile legale (procedura de acodare, dreptul este prevazut in CIM, etc). Documentul justificativ lunar este bonul fiscal de carburant. Am rugamintea sa imi spuneti daca este obligatoriu ca bonul fiscal de carburant sa fie stampilat. Inregistrare in contabilitate bon fiscal de combustibil – raspunsul specialistuli: Potrivit prevederilor art.V din OG 17/2015, alin.(2) si (3) persoanele fizice, persoanele...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Daca si in ce conditii se transmit in sistem facturile simplificate

    • Va rugam sa ne clarificati daca incepand cu 01.07.2024 furnizorii nostri care emit bonuri fiscale au obligatia transmiterii acestora prin portal ANAF (e-Factura). Ne referim la bonurile fiscale sub 100 euro cat si cele peste 100 euro care au CUI societatii noastre pe ele si pentru care dorim sa fim clari in ceea ce priveste deducerea de TVA. Va rugam sa ne precizati si felul in care acestea vor trebuie declarate in D394 ca si bon fiscal sau factura simplificata. Transmitere facturi...» citeste mai departe aici

  • Amenzi e-Factura. Sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor

    • Care sunt sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor in e-Factura incepand cu 01.07.2024? Amenzi E-Factura Raspunsul specialistilor de la portalcodulfiscal.ro este urmatorul: Amenzi e-Factura pentru destinatar Primirea si inregistrarea unei facturi emise fara respectarea art. 10 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii (Art. 13 indice 2 alin. (1) lit. b) din OUG 120/2021). Amenzi e-Factura pentru emitent Emitentul facturii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016