Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum corectam facturile?

30-Oct-2009
16233

Problema fiscala


Am intocmit gresit o factura. Cum o corectam? Ce se intampla daca nu am emis factura desi aveam aceasta obligatie? Ce se intampla daca factura emisa cuprinde date incorecte sau daca amfacturat eronat cu taxa o operatiune scutita?

1. Cum corectam o factura?
Corectarea facturii se efectueaza astfel:

a) in cazul in care nu am transmis factura catre beneficiar, anulam factura eronata si emitem o noua factura corecta;

b) in cazul in care am transmis factura eronata beneficiarului, avem doua posibilitati:

* fie emitem o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte;
* fie emitem o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent emitem o factura cu valorile cu semnul minus in care vom inscrie numarul si data facturii corectate.

2. Ce se intampla daca factura nu este emisa sau cuprinde date incorecte?
Regula:
beneficiarul este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei, in situatia in care persoana obligata la plata taxei este furnizorul sau prestatorul daca factura:

a) nu este emisa;
b) cuprinde date incorecte/incomplete in ceea ce priveste una dintre urmatoarele informatii: denumirea/ numele, adresa, codul de inregistrare in scopuri de TVA al
partilor contractante, denumirea sau cantitatea bunurilor livrate ori serviciilor prestate, elementele necesare calcularii bazei de impozitare;
c) nu mentioneaza valoarea taxei sau o mentioneaza incorect.

Exceptia: daca beneficiarul dovedeste achitarea taxei catre persoana obligata la plata taxei, nu mai este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei.

Obligatiile beneficiarului nu afecteaza insa exercitarea dreptului de deducere.

Important
Organele de control fiscal vor permite deducerea TVA in cazul in care documentele controlate aferente achizitiilor nu contin toate informatiile prevazute de lege sau/si acestea sunt incorecte, daca pe perioada desfasurarii controlului documentele respective vor fi corectate.

3. Ce se intampla daca am facturat eronat cu taxa o operatiune scutita?
In situatia in care am emis facturi aplicand regimul de taxare, si ulterior intram in posesia documentelor justificative care ne dau dreptul la aplicarea unei scutiri de TVA, putem corecta facturile emise, aplicand regimul de scutire corespunzator operatiunilor realizate.

Atentie
Orice persoana care inscrie taxa pe o factura sau in orice alt document care serveste ca factura este obligata la plata acesteia.

Cu alte cuvinte, daca inscriem in mod eronat taxa intr-o factura vom plati aceasta taxa la bugetul statului.

Daca am facturat in mod eronat cu taxa livrari de bunuri si/sau prestari de servicii scutite, avem obligatia sa stornam facturile emise. Beneficiarii unor astfel de operatiuni nu au dreptul de deducere sau de rambursare a taxei aplicate in mod eronat pentru o astfel de operatiune scutita. Acestia trebuie sa solicite furnizorului/prestatorului stornarea facturii cu taxa si emiterea unei noi facturi fara taxa.

Daca furnizorul sau prestatorul care a facturat eronat o operatiune scutita fara drept de deducere este in imposibilitate de a corecta factura intocmita in mod eronat, datorita declansarii procedurii de lichidare, faliment, radiere sau in alte situatii similare, beneficiarul poate solicita rambursarea de la buget a sumei taxei achitate si nedatorate daca face dovada ca a platit aceasta taxa furnizorului, precum si a faptului ca furnizorul a platit taxa respectiva la bugetul statului.

Concluzie
Intocmirea gresita a unei facturi nu este o tragedie. Chiar daca organul de control fiscal este cel care sesizeaza eroarea, putem sa deducem taxa, intrucat avem posibilitatea sa corectam factura chiar pe perioada desfasurarii controlului.

Acte normative aplicabile:
Art. 150 alin. (3), art. 1512 alin. (1) si (2), art. 159 alin. (1) din Codul fiscal Pct. 40, pct. 58 alin. (2), pct. 60, pct. 811 alin. (1) si (2) la Titlul VI Taxa pe valoarea adaugata din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal

Articol adaugat la 30 octombrie 209

Articol prealuat din Nr. 35/ octombrie 2009 al 

Newsletter-ului Taxe si Impozite Actual 

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Cum corectam facturile?":
Rating:

Nota: 4.79 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016