Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
2. am facturat catre o societate din SUA realizarea unui site, factura emisa de mine este cu TVA.
3. am primit o factura de la un furnizor din franta (abonament utilizare site-uri), am cod valid de la furnizor, pot sa imi deduc TVA?
Va rog mult sa imi spuneti daca este corect din punct de vedere al TVA, pentru fiecare operatiune.
Solutie oferita de Serviciul de Consultana al Consilier TVA Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita Manualul Contabilului Incepator - stick USB Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Beneficiaza si tu de vocucherul de reducere pentru consultanta personalizata
detalii aici
Serviciile prestate de firma pe care o reprezentati se incadreaza in categoria serviciilor furnizate pe cale electronica care sunt definite la art. 1251 din Codul fiscal ?Semnificatia unor termeni si expresii? la punctul 26.
In aceasta categorie se incadreaza:
* furnizarea si conceperea de site-uri informatice;
* mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor;
* furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora;
* furnizarea de imagini, de texte si de informatii;
* punerea la dispozitie de baze de date;
* furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc.
Persoana fizica din Marea Britanie reprezinta o persoana neimpozabila care nu este obligata la plata TVA in calitate de beneficiar, motiv pentru care nici nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul sau in care domiciliaza.
Tocmai de aceea, pentru o astfel de operatiune ati procedat corect aplicand regula de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 3 conform careia daca serviciile sunt prestate de o persoana impozabila catre o persoana neimpozabila, serviciile au locul si se impoziteaza la locul unde este stabilit prestatorul.
Avand in vedere faptul ca persoana fizica are domiciliul intr-un stat membru, pentru serviciile prestate de catre firma dvs. nu se incadreaza la exceptia de la regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alin. (3).
O astfel de exceptie este reglementata prin articolul 133 alin. (5) lit. e) pct. 11 prin care se precizeaza faptul ca locul serviciilor furnizate pe cale electronica este considerat a fi locul unde ?beneficiarul este stabilit sau isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, daca respectivul beneficiar este o persoana neimpozabila care este stabilita sau isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in afara Comunitatii?.
Persoana juridica din S.U.A. reprezinta o persoana impozabila pentru care se aplica exceptia de la regula generala reglementata prin articolul 133 alineatul (5) litera e) punctul 11 precizata anterior.
In acest caz, serviciul nu este impozabil in Romania, fiind impozabil la beneficiar, in S.U.A. Din acest motiv, consider ca nu ar fi trebuit sa colectati TVA la factura emisa. Pentru acest considerent aduc drept argument prevederile punctului 13 alineatul 11 din normele de aplicare ale articolului 133 prin care se prevede faptul ca serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (5) lit. e) din Codul fiscal, prestate de o persoana impozabila stabilita in Romania catre un beneficiar persoana neimpozabila care nu este stabilita pe teritoriul Comunitatii, nu au locul in Romania. In astfel de situatii sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform caruia serviciile au locul si se impoziteaza la locul unde este stabilit bene-ficiarul, indiferent de faptul ca este o persoana impozabila stabilita in interiorul Comunitatii sau in afara acesteia.
In acest caz, este suficient ca firma dvs. din Romania sa faca dovada ca beneficiarul este stabilit in afara Comunitatii, dovada fiind comunicarea de catre client a sediului activitatii sale economice sau a se-diului fix din afara Comunitatii.
In acest caz, deoarece serviciul nu este impozabil in Romania, aveti urmatoarele obligatii fiscale referitoare la TVA:
- sa emiteti factura in valuta negociata, la data prestarii serviciului, completata cu toate informatiile im-puse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- sa nu colectati T.V.A.;
- sa inscrieti pe factura mentiunea ?neimpozabil in Romania? conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 5, lit. k) 10;
- sa inregistrati factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
- sa evidentiati factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
- sa raportati operatiunea prin decontul de T.V.A. la randul 3.
Referitor la factura primita de la furnizorul din Franta, consider ca serviciul respectiv se incadreaza la prestari intracomunitare de servicii, caz in care furnizorul nu ar fi trebuit sa va emita factura cu TVA co-lectata deoarece pentru acest serviciu toti partenerii din state membre sunt obligati sa taxeze serviciul la locul consumului.
Aceasta obligatie rezulta din prevederile Directivei CEE nr. 8 din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor.
Cu unele exceptii, prin aceasta directiva s-a stabilit faptul ca locul de prestare al serviciilor este considerat locul "consumului" acelor servicii, deci la beneficiar. Prin aceasta directiva se precizeaza faptul ca ?in cazul prestarilor de servicii catre persoane impozabile, norma generala privind locul de prestare a serviciilor ar trebui sa ia in considerare locul unde este stabilit destinatarul, si nu cel unde este stabilit furnizorul?.
Aceasta regula a fost reglementata prin Codul fiscal la articolul 133 alineatul 2 conform careia locul de prestare al serviciilor catre o persoana impozabila este locul unde beneficiarul respectiv are stabilit sediul activitatii sale economice sau locul unde se afla sediul fix sau domiciliul stabil sau resedinta obis-nuita. Astfel, in situatia prezentata de dvs., serviciul ar trebui considerat de partenerul din Franta neimpozabil pe teritoriul Frantei dar impozabil in Romania.
In aceste conditii, firma dvs. ar fi fost obligata sa aplice regimul de taxare inversa concretizat prin formula contabila 4426 = 4427. Pentru suma TVA inscrisa in factura furnizorului, nu aveti drept de de-ducere chiar daca furnizorul prezinta un cod valid de TVA.
Prin decontul de TVA cod 300 nu se poate exercita dreptul de deducere TVA a unei sume inscrise in factura emisa de catre un furnizor sau prestator stabilit intr-un stat membru. Prin decontul 300 se poate deduce doar suma TVA colectata de catre un fur-nizor sau prestator stabilit pe teritoriul Romaniei.
Totusi, in masura in care este posibili, va recomand sa discutati cu acest prestator astfel incat sa corecteze factura considerand serviciul neimpozabil in Franta in baza prevederilor cuprinse la articolul 44 din Directiva 8 (echivalent al articolului 133 alineatul 2 din Codul fiscal ?Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice.
Cu toate acestea, in cazul in care aceste servicii sunt furnizate catre un sediu comercial fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu comercial fix. In absenta unui astfel de loc sau sediu comercial fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita?.
Astfel, serviciul s-ar incadra la achizitie intracomunitara de servicii pentru care se aplica taxarea inversa si se efectueaza raportarea prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul A.
Se pare ca prestatorul din Franta a incadrat eronat serviciul prestat la articolul 45 din Directiva 8 (echivalent al articolului 133 alineatul 3 din Codul fiscal) conform caruia "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul si-a stabilit sediul activitatii sale economice. Cu toate acestea, in cazul in care aceste servicii sunt prestate de la un sediu comercial fix al prestatorului, aflat in alt loc decat sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu comercial fix. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita."
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Studiu Eurostat asupra fiscalitatii si incasarii de TVA la nivel europeanCare va fi evidenta fiscala pentru o asociatie cu venituri din participarea la conferinte?Achizitie bunuri de la o unitate protejata autorizata. ce conditii sunt obligatorii?Facturi emise pe numele administratorului. Regim fiscal si juridicFirme care emit bonuri fiscale mai mici si mai mari de 100 euro. Cand pot fi considerate facturi SIMPLIFICATE ?Ultimele articole
Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVAE-FACTURA: Arhivarea facturilor se face in format PDF sau XML?Registrul RO e-FACTURA optional. Entitati care NU au obligatia, insa pot opta pentru utilizarea sistemuluiE-FACTURA: Cine are obligatia depunerii autofacturii in sistemCalendar ANAF. 4 declaratii importante cu scadenta pe 30 septembrie 2024Articole similare
Vanzare apartamente cu cota de TVA de 5 %. Conditii de aplicareCe depunem obligatoriu pana la 10 aprilie?Codul fiscal 2011 - Titlul V (partea a III-a)Buletin informativ: Aparitii legislative cu incidenta fiscalaTratamentul contabil si fiscal pentru marfa constatata lipsa la receptieUltimele articole
Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVADin 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele miciE-Factura: Arhivarea facturilor se face in format PDF sau XML?Registrul RO e-Factura optional. Entitati care NU au obligatia, insa pot opta pentru utilizarea sistemuluiE-Transport: Ce sanctiuni se aplica de la 1 ianuarie 2025Articole similare
Facilitati fiscale la exportul de bunuri si livrarile intracomunitare (I) - apr. 2008Agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca vor prelua solicitarile pentru obtinerea somajului tehnicCare este nivelul dobanzii de referinta pentru luna decembrie 2013 si ianuarie 2014?In 2015 taxa pe stalp s-ar putea aplica la valoarea fiscala neta a constructiilorRetragere asociat. Cesiune parti sociale la valoarea nominalaUltimele articole
Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVAE-Factura: Arhivarea facturilor se face in format PDF sau XML?E-Transport: Ce sanctiuni se aplica de la 1 ianuarie 2025E-Factura: Cine are obligatia depunerii autofacturii in sistemSAF-T. Inregistrarea facturilor cu TVA la incasareSfaturi de la experti
Impactul depasirii plafonului si cesiunea partilor sociale asupra statutului de microintreprindere
Intrebare: Daca in cursul lunii august am depasit cifra de 500.000 euro verificand impreuna la cele 5 firme, trebuie sa modific vectorul la firmele 2 si 3 in ?platitor de impozit pe profit? incepand cu trimestrul III (01.07.2024)? Sau, daca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Facturi primite de la furnizor cu cod de TVA anulat
Intrebare: Suntem un magazin alimentar si in luna august am efectuat mai multe achizitii de marfa de la un furnizor. In momentul achizitiilor din 03 si 10 august, furnizorul avea codul de TVA anulat (din oficiu) incepand cu data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA