Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprindere debutant. Facilitati. Impozit pe profit

08-Nov-2012
5934
Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati constituite in luna aprilie a.c. Prin programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, se doreste accesarea alocatiei financiare nerambursabile de 50% din planul de afaceri. La sfarsitul T3, (30.09.2012), profitul brut este de 25.000 lei suma care ar urma sa fie reinvestita pentru sustinerea achizitiei de utilaje, in procent de 50%. Vom stabili astfel care sunt etapele pentru reinvestirea profitului si ce inregistrari contabile se vor face. De asemenea, vom stabili daca este corecta inscrierea valorii 0 in Declaratia 100, in conditiile in care se urmareste obtinerea de fonduri europene.

Raspuns:

Facilitatile de care beneficiaza microintreprinderile infiintate conform OUG 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri sunt prevazute la art. 5 din acest act normativ dupa cum urmeaza:

a) acordarea de catre A.I.P.P.I.M.M. a unei alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul in lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare. Alocatiile financiare nerambursabile se acorda in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri;
b) garantii acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii - S.A. - I.F.N. (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele contractate de beneficiari in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de A.I.P.P.I.M.M., cu respectarea conditiilor prevazute in normele si procedurile interne ale institutiilor de credit si ale F.N.G.C.I.M.M., pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul in lei;
c) scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior;

d) scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului pentru inregistrarea microintreprinderii, precum si de la plata tarifului pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a;
e) consiliere, instruire si sprijin din partea O.T.I.M.M.C. al A.I.P.P.I.M.M. in a carui raza de competenta isi are sediul social.

Astfel, microintreprinderile infiintate conform OUG 6/2011 nu sunt scutite de la plata impozitului pe profit. In situatia in care societatea a inregistrat profit impozabil la sfarsitul trimestrului III al anului 2012 acesta datoreaza impozit pe profit calculat prin aplicarea cotei de 16% asupra profitului impozabil. Impozitul trebuia raportat in formularul 100 si achitat pana la data de 25 octombrie 2012.

Impozitul pe profit se inregistreaza prin formula contabila:
691 = 4411
"Cheltuieli cu impozitul pe profit" "Impozitul pe profit"

Conform art. 4 al ordonantei, una dintre obligatiile specifice microintreprinderilor apartinand intreprinzatorului debutant este sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent.

Din punct de vedere contabil, in conformitate cu prevederile art. 247 din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve.

Rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege. Rezervele legale pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege. Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net al entitatii, conform prevederilor din actul constitutiv al acesteia.

Alte rezerve neprevazute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau in alte scopuri, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

Asadar, repartizarea profitului se va inregistra in contabilitate pe destinatiile hotarate de adunarea generala a asociatilor, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Microintreprinderea infiintata conform OUG 6/2011 trebuie sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent. Astfel, cel putin 50% din profitul realizat nu se va distribui sub forma de dividende.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016