Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cateva solutii impotriva majorarii taxelor. Ce nu facem si ce avem de facut

25-Dec-2015
2562

Daca intrebam orice consultant fiscal sau economist cu privire la situatia taxelor care se vor plati in 2016, avem toate sansele sa obtinem raspunsuri care sa dovedeasca nemultumirea vadita a acestora. Fiindca, la fel ca orice om care plateste impozit pe venit si contributii, si acesti profesionisti sunt constienti de noile majorari si de felul in care aceste cresteri nu erau necesare.

Printre cei care au declarat ca nu sunt necesare taxe mai mari se numara inclusiv ministrul de finante Anca Dragu care a precizat, potrivit publicatiei Romania Libera, in cadrul dezbaterilor desfasurate pe tema bugetului, in comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament, urmatoarele:

"Revin asupra intrebarilor ce vizeaza veniturile publice. Eu nu cred ca avem nevoie de taxe si impozite mai mari, din moment ce avem o conformare si o colectare redusa, taxe si impozite mai mari nu ar face decat ca cei care azi platesc taxe sa plateasca si maine sau poate chiar maine sa renunte sa mai plateasca, considerand ca se incadreaza in comportamentul altor semeni".

Presedintele Consiliului fiscal, Ionut Dumitru, este optimist in ce priveste reducerea taxelor in viitor, mentionand ca acestea vor ajunge la cele mai mici cote procentuale din Europa, citat de Agerpres:

"Veniturile bugetare in Romania, anul viitor si in anii ce vor urma, dupa reducerile de taxe, vor fi de departe cele mai mici din Europa. Media europeana e undeva la 45% venituri, iar noi anul viitor vom avea undeva peste 30% din PIB, deci cu 15 puncte procentuale sub mediile europene. Putem cheltui mult mai eficient si trebuie sa facem asta, putem colecta mai eficient taxele si impozitele si avem mult spatiu de manevra pentru a face asta, dar inainte de orice sunt bani foarte putini colectati la buget. Gap-ul de TVA, adica diferenta dintre ceea ce ar trebui sa colectam si ceea ce colectam cu adevarat este extrem de mare, cel mai mare din Europa. Adica 48% din taxa pe valoare adaugata care ar trebui platita nu se plateste in Romania".

In ce priveste "economia neobservata" din Romania, Ionut Dumitru considera ca dupa Bulgaria ne plasam pe locul al doilea la acest capitol, potrivit sursei amintite:

"Economia neobservata are un nivel inca foarte ridicat in Romania. O estimare a Institutului National de Statistica plaseaza economia neobservata undeva la 22% din PIB. Estimari ale altor cercetatori din literatura arata 28% din PIB fata de alte state europene. Romania are cea mai mare a doua economie neobservata din Europa. in randul tarilor din Europa Centrala si de Est clasamentul nostru e cam acelasi, adica suntem a doua cea mai mare economie neobservata, dupa Bulgaria. Pozitia noastra in clasament nu este una imbucuratoare. Explicatia tine de mai multe resorturi. in primul rand, povara taxelor si impozitelor pe munca inca relativ ridicata. Desi au fost reduse contributiile la asigurarile sociale anul trecut, povara este destul de mare. La un nivel al salariilor de pana la 70% din salariul mediu, povara fiscala pe munca este cea mai mare din randul tarilor din Europa Centrala si de Est, apropiata de media europeana. Avem probleme serioase cand discutam in special de salariile mai mici decat media".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016