Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Remuneratia administratorilor societatilor si inregistrare REVISAL. Cum procedam?

15-Nov-2016
8264

In analiza de mai jos, administratorul societatii are incheiat un contract de munca pentru functia de director la o societate comerciala si vrea sa faca si un contract de administrator. Stabilim ce taxe (angajat+angajator) se datoreaza pentru contractul de administrator si daca acest contract de administrator se inregistreaza in REVISAL.

Remuneratia administratorilor societatilor reprezinta venit asimilate salariilor caruia i se aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii potrivit art. 76 alin. (2) lit. o) din Codul fiscal. Persoana juridica care efectueaza plata remuneratiei/indemnizatiei are obligatia retinerii si platii impozitului pe salarii in cota de 16% aplicabila asupra bazei de calcul determinata in conformitate cu prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

Astfel, impozitul pe salarii se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni. Persoana nu va avea dreptul la deducere personala intrucat aceasta nu se acorda decat pentru veniturile din salarii in baza contractului individual de munca, la locul unde se afla functia de baza.

Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, remuneratia administratorilor societatilor este cuprinsa in baza de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale in cota de 10,5%, conform art. 139 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori in cota de 15,8%, potrivit art. 140 din Codul fiscal, al contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, potrivit art. 157 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori in cota de 5,2%, conform art. 158 alin. (1) din Codul fiscal si al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in cota de 0,85%, potrivit art. 195 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.

In ceea ce priveste inregistrarea in Revisal, HG 500/2011 reglementeaza obligatia angajatorilor de a completa, respectiv inregistra doar salariatii incadrati in munca in conditiile Codului muncii, nu si persoanele care sunt numite/desemnate in calitate de administrator al societatii care nu isi desfasoara aceasta activitate in baza unui contract individuale de munca.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016