Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum desemnam sau revocam administratori intr-o societate cu raspundere limitata?

03-Sep-2014
9312
Referitor la procedurile de desemnare sau revocarea administratorilor intr-o societate cu raspundere limitata, retinem ca administratorii unei societati comerciale sunt cei care duc la indeplinire vointa sociala a oricarei societati comerciale exprimata de adunarea generala.

Prin administrarea societatii trebuie inteleasa conducerea activitatii acesteia potrivit legii si actului constitutiv, pentru obtinerea rezultatelor urmarite, noteaza Legestart.ro.

Aceeasi sursa aminteste ca societatea comerciala, indiferent de forma sa, este administrata de unul sau mai multi administratori, care realizeaza o functie executiva. Cu privire la administrarea societatilor comerciale, Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 (LSC) cuprinde dispozitii diferite, in functie de forma juridica a societatii.
Potrivit art. 197 alin. 1 din LSC, societatea cu raspundere limitata este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.

In ce priveste desemnarea administratorilor, aceeasi sursa noteaza ca aceasta are loc, in mod normal, asa cum arata art. 7 din LSC, prin actul constitutiv. Ulterior, in cursul functionarii entitatii colective, numirea se realizeaza de catre adunarea generala.

Potrivit art. 7 lit. e din LSC, actul constitutiv al societatii cu raspundere limitata trebuie sa prevada asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati, datele lor de identificare, puterile ce li s-au conferit si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat.

Datele de identificare prevazute la art. 7 lit. e din LSC includ:

a) pentru persoanele fizice: numele, prenumele, codul numeric personal si, daca este cazul, echivalentul acestuia, potrivit legislatiei nationale aplicabile, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia;

b) pentru persoanele juridice: denumirea, sediul, nationalitatea, numarul de inregistrare in registrul comertului sau codul unic de inregistrare, potrivit legii nationale aplicabile.

in ceea ce priveste desemnarea administratorilor de catre adunarea generala, trebuie facute cateva remarci in legatura cu conditiile cerute pentru luarea unei astfel de decizii.

Astfel, potrivit art. 197 alin. 3 din LSC, prevederile art. 77 alin. 1 din LSC aplicabile societatii in nume colectiv sunt aplicabile si societatii cu raspundere limitata.

Potrivit Legestart.ro, care citeaza art. 77 alin. 1 din LSC, asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social pot alege unul sau mai multi administratori dintre ei, fixandu-le puterile, durata insarcinarii si eventuala lor remuneratie, afara numai daca prin actul constitutiv nu se dispune altfel.

Sursa considera astfel ca "desemnarea administratorilor, ca stabilirea puterilor, durata insarcinarii si remuneratia administratorilor, trebuie sa se decida de adunarea asociatilor cu respectarea dublei majoritati prevazute de art. 192 alin. 1 din LSC (in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel), si anume majoritatea in numarul asociatilor si in numarul partilor sociale, ci nu singura majoritate a capitalului social astfel cum prevede art. 77 alin. 1 din LSC."

Ca argument este notat faptul ca, in cazul societatii cu raspundere limitata, legiuitorul a prevazut conditii diferite pentru luarea deciziilor, consacrand in art. 192 alin. 1 din LSC dubla majoritate. Atat timp cat legiuitorul nu instituie o derogare de la regula inscrisa in art. 192 alin. 1 din LSC, nu se poate inlatura aplicarea dublei majoritati pe baza dispozitiilor de trimitere prevazute in art. 197 alin. 3 din LSC.

Legestart.ro atrage atentia asupra faptului ca reprezentantii societatii sunt obligati sa depuna la Registrul Comertului semnaturile lor in termen de 15 zile de la data inmatricularii, daca au fost numiti prin actul constitutiv, iar cei alesi in timpul functionarii societatii - in termen de 15 zile de la alegere.

Referitor la revocarea administratorilor in cadrul unei societati cu raspundere limitata, sursa amintita precizeaza ca aceasta se poate face prin votul tuturor asociatilor, daca administratorii au fost numiti prin actul constitutiv, sau cu votul majoritatii absolute a asociatilor si a partilor sociale (in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel), daca administratorii au fost desemnati de catre adunarea asociatilor.

In cazul revocarii administratorului numit prin actul constitutiv intervine o modificare a actului constitutiv prin inlocuirea unui administrator, fapt ce determina adoptarea unei hotarari cu unanimitate de voturi.

Revocarea administratorilor trebuie sa fie determinata de o justa cauza si sa nu fie intempestiva. in caz contrar, administratorul revocat are dreptul la daune-interese (despagubiri) pentru o astfel de revocare, noteaza Legestart.ro.

De asemenea, se precizeaza ca si in situatia in care e nemotivata, decizia de revocare nu poate fi contestata daca a fost luata statutar. Astfel, potrivit art. 196 coroborat cu art. 132 alin. 4 din LSC, administratorii nu pot ataca hotararea adunarii generale privitoare la revocarea lor din functie. Tribunalul nu are decat sa statueze asupra alocarii eventualelor daune-interese administratorului revocat, bineinteles doar in cazul unei revocari fara justa cauza si intempestiva.

Potrivit Legestart.ro, administratorul va fi revocat si va raspunde pentru daune atunci cand incalca interdictia prevazuta in art. 197 alin. 2 din LSC. Astfel, pentru protejarea intereselor societatii, legea interzice administratorilor sa exercite, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, precum si sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Creditare societate. Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Creditarea unei societati reprezinta o solutie frecvent utilizata de catre antreprenori pentru a finanta activitatea curenta, investitiile sau alte nevoi ale afacerii. Aceasta poate fi realizata fie de catre asociati, fie prin surse externe, precum institutii financiare sau alte entitati. Insa, procesul implica respectarea unor reglementari fiscale si contabile clare, menite sa asigure transparenta si legalitatea tranzactiilor. In acest articol, vom analiza aspectele cheie ale creditarii unei...» citeste mai departe aici

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016