Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

D150 si D151, modificate. Contribuabilii vor putea sa le depuna integral online, fara sa mai mearga fizic la ANAF

10-Apr-2025
691
D150 si D151, modificate. Contribuabilii vor putea sa le depuna integral online, fara sa mai mearga fizic la ANAF

Un Proiect de Ordin al ANAF, lansat recent in dezbatere publica, propune o noua procedura prin care pot fi transmise declaratiile fiscale electronice de catre contribuabili. Astfel, persoanele care vor sa transmita documente prin mijloace online ar putea avea posibilitatea, daca proiectul va fi aprobat, sa le depuna integral, fara sa se mai deplaseze la sediul ANAF.

Alte noutati aduse de Proiect:

- Cererile pentru utilizarea sau revocarea unui certificat calificat vor putea fi gestionate integral online, semnate digital;

- ANAF isi va actualiza infrastructura informatica pentru a tine evidenta cererilor transmise digital;

- Reprezentarea de catre un profesionist (contabil, avocat, consultant fiscal) va necesita documente specifice meseriei.

In acest articol vom vedea care este procedura de depunere online a declaratiilor, dar si noile modele ale formularelor D150 si D151.

Simplificare procedura de depunere declaratii online

Daca in prezent este necesara prezentarea fizica a cererii de inregistrare a certificatului calificat (formularul 150) la ghiseu, alaturi de documentele justificative, noua procedura permite transmiterea acestora in format electronic, cu semnatura digitala calificata.

Inregistrarea certificatelor calificate si a titlularilor acestora ca utilizatori ai serviciului "Depunere declaratii on-line" existent pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se realizeaza prin depunerea Cererii pentru utilizarea unui certificat calificat (formular 150). Iar in prezent, aprobarea cererii se realizeaza la sediul organului fiscal, prin prezentarea de catre titularul certificatului a cererii, a documentului de imputernicire, precum si a documentului de identitate.

Pentru a veni in sprijinul contribuabililor, se propune actualizarea procedurii privind transmiterea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta astfel incât sa nu mai fie necesara deplasarea solicitantilor la sediul organului fiscal.

Se propune ca cererea sa fie transmisa electronic insotita daca este cazul de documentul de imputernicire sau de documentul care atesta calitatea persoanei care reprezinta contribuabilul.

La actualizarea procedurii au fost avute in vedere si prevederile Legii nr.214/2024 privind utilizarea semnaturii electronice, a marcii temporale si prestarea serviciilor de incredere bazate pe acestea.

Documentele necesare obtinerii dreptului titularului de certificat de a depune declaratii se semneaza prin utilizarea certificatului calificat emis de un prestator de servicii de incredere, in conditiile Legii nr.214/2024 si Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronica si serviciile de incredere pentru tranzactiile electronice pe piata interna si de abrogare a Directivei 1999/93/CE.

Noutati privind procedura de depunere online a declaratiilor

Ca urmare, prin prezentul proiect de ordin se propun urmatoarele:

- aprobarea procedurii privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta;

- aprobarea noilor formulare 150 "Cerere pentru utilizarea unui certificat calificat" si 151 "Cerere pentru revocarea dreptului de utilizare a serviciului Depunere declaratii on-line";

- abrogarea prevederilor Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.2520/2010 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta de catre contribuabilii mari si mijlocii.

Schimbari in privinta D150

Formularul 150 – „Cerere pentru utilizarea unui certificat calificat” – va putea fi transmis electronic direct prin portalul ANAF.

Acesta trebuie semnat cu semnatura electronica calificata si poate fi insotit, dupa caz, de:

- documentul de imputernicire;

- documentul care atesta calitatea persoanei care reprezinta contribuabilul.

Toate aceste documente se ataseaza in format electronic, ca fisiere ce contin imaginea lor scanata. Daca imputernicirea este sub semnatura privata, originalul sau o copie legalizata trebuie prezentate doar in cazul transmiterii fizice a cererii.

ATENTIE! Titularul certificatului calificat va putea fi imputernicit pentru mai multi contribuabili, facilitand astfel reprezentarea fiscala pentru contabili, consultanti fiscali sau avocati.

Schimbari in privinta D151

Formularul 151, utilizat pentru revocarea dreptului de a depune declaratii online, va putea fi de asemenea semnat electronic si transmis digital. Daca nu este posibila semnarea electronica, acesta se poate depune fizic la orice organ fiscal central.

Dupa analizarea cererii, ANAF va comunica aprobarea sau, dupa caz, motivul respingerii, direct la adresa de e-mail indicata in cerere.

Procedura privind transmiterea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice

Procedura privind transmiterea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta este urmatoarea:

I.Dispozitii generale

1. Declaratiile fiscale se depun prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conditiile legii.

2. Pentru semnarea declaratiilor fiscale care se depun prin mijloace electronice de transmitere la distanta, se utilizeaza semnatura electronica calificata, in conditiile Legii nr.214/2024 privind utilizarea semnaturii electronice, a marcii temporale si prestarea serviciilor de incredere bazate pe acestea si ale Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronica si serviciile de incredere pentru tranzactiile electronice pe piata interna si de abrogare a Directivei 1999/93/CE.

II. Aprobarea cererii de utilizare a unui certificat calificat

3. (1) Formularul 150 „Cererea pentru utilizarea unui certificat calificat” se completeaza prin functionalitatile puse la dispozitie de serviciul "Depunere declaratii on-line". Cererea se transmite electronic de catre contribuabil sau reprezentantul/ imputernicitul acestuia, purtând o semnatura electronica calificata , la organul fiscal competent.

(2)Prin organ fiscal competent se intelege organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de catre contribuabil/platitor.

4. Titularul unui certificat calificat poate fi imputernicit pentru semnarea declaratiilor fiscale de catre mai multi contribuabili.

5. (1) Cererea pentru utilizarea unui certificat calificat se semneaza electronic de catre contribuabilul persoana fizica, reprezentantul legal al persoanei juridice/reprezentantul desemnat al entitatii fara personalitate juridica sau de imputernicit si este insotita, daca este cazul, de documentul de imputernicire sau de documentul care atesta calitatea persoanei care reprezinta contribuabilul printr-un fisier care contine imaginea documentelor justificative ale datelor completate in cerere.

(2) Imputernicirea poate imbraca forma de inscris sub semnatura privata, caz in care imputernicitul trebuie sa prezinte originalul imputernicirii. In situatia in care nu se prezinta originalul imputernicirii, imputernicitul prezinta o copie legalizata, in conformitate cu prevederile art.18 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) In cazul reprezentarii contribuabilului in relatia cu organul fiscal prin avocat, consultant fiscal sau expert contabil, forma si continutul imputernicirii sunt cele prevazute de dispozitiile legale privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, consultant fiscal sau expert contabil, dupa caz.

(4) In situatia in care pentru aceeasi perioada se transmit mai multe Cereri pentru utilizarea unui certificat calificat pentru acelasi contribuabil, va fi inregistrata prima cerere depusa.

6. In situatia in care, cererea nu se semneaza electronic, aceasta se depune la sediul oricarui organ fiscal central, insotita de documentul de imputernicire sau de documentul care atesta calitatea persoanei care reprezinta contribuabilul, in original sau in copie legalizata.

7. (1) In vederea acordarii dreptului de utilizare a certificatului calificat, pentru depunerea declaratiilor fiscale, organul fiscal verifica corectitudinea informatiilor inscrise in cerere si in documentele prezentate.

(2)Verificarea validitatii certificatului calificat si confirmarea identitatii titularului certificatului calificat se realizeaza de prestatorul de servicii de incredere emitent, la solicitarea organului fiscal central.

8. In situatia in care organul fiscal nu constata erori si datele sunt valide, cererea pentru utilizarea unui certificat calificat se aproba si se comunica acest fapt contribuabilului, la adresa de posta electronica mentionata in cerere.

9. In situatia in care organul fiscal constata erori sau datele din cerere nu se pot verifica sau nu corespund, cererea pentru utilizarea unui certificat calificat se respinge. Motivul respingerii este comunicat printr-un mesaj transmis contribuabilului, la adresa de posta electronica mentionata in cerere.

10. Contribuabilul sau reprezentantul/ imputernicitul acestuia poate depune ulterior un nou formular 150 “Cerere pentru utilizarea unui certificat calificat”.

III. Revocarea dreptului de utilizare a serviciului depunere declaratii on-line

11. (1) Revocarea dreptului de utilizare a serviciului depunere declaratii on-line se solicita de catre contribuabil prin completarea si transmiterea formularului 151 "Cerere pentru revocarea dreptului de utilizare a serviciului depunere declaratii on-line”.

(2) Cererea pentru revocarea dreptului de utilizare a serviciului depunere declaratii on-line se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

12. In situatia in care cererea de revocare a dreptului de utilizare a serviciului depunere declaratii on-line nu se semneaza electronic, formularul se depune la sediul oricarui organ fiscal central.

13. Revocarea se comunica contribuabilului la adresa de posta electronica, mentionata in cerere.

IV. Evidenta cererilor de utilizare a unui certificat calificat si a cererilor de revocare a dreptului de utilizare a serviciului depunere declaratii on-line

14. Prin functiile aplicatiilor informatice se organizeaza o evidenta care sa asigure pastrarea, administrarea si utilizarea informatiilor din documentele primite si care se transmit organului fiscal competent in administrarea contribuabilului.

15. Evidenta cererilor contine urmatoarele informatii:

a) numarul de inregistrare si data cererii pentru utilizarea unui certificat calificat;

b) numarul de inregistrare si data cererii de revocare a dreptului de utilizare a serviciului depunere declaratii on-line;

c) denumire/ nume, prenume contribuabil;

d) cod de identificare fiscala al contribuabilului;

e) nume/ prenume si codul de identificare fiscala al titularului certificatului calificat;

f) calitatea titularului certificatului calificat;

g) modul de solutionare a cererii pentru utilizarea unui certificat calificat:

- aprobata;

- respinsa.

In cazul respingerii cererii, se inscrie si motivul respingerii acesteia;

h) nume/ prenume si codul de identificare fiscala al persoanei care solicita revocarea dreptului de utilizare a serviciului depunere declaratii on-line.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016