Declaratia 150 este una dintre cele mai importante declaratii fiscale, fiindca nu poate fi omisa daca vreti sa transmiteti declaratii electronice catre ANAF. De aceea, in acest articol vom vedea ce este mai exact aceasta declaratie, cand trebuie depusa, cine o semneaza, dar si care sunt cele 12 etape necesare persoanelor care trebuie sa depuna declaratii online.
Ce este declaratia 150
Declaratia 150 este formularul de care au nevoie contribuabilii pentru a putea depune declaratii online.
Termen depunere Declaratia 150

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Manual de politici contabile - Stick USB

Examen Consultant Fiscal 2025
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclarare modificari in asocierea cu sau fara personalitate juridica Suntem o societate civila de avocati constituita din asocierea a doi avocati. In luna Martie se semneaza un act aditional la contractul de asociere prin care unul dintre parteneri...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCe se intampla cu voucherele de vacanta daca salariatul pleaca de la angajator sau nu le utilizeaza? citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulReduceri de pret dupa livrarea bunurilor Societatea platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scop de tva comercializeaza afine pe plan intern si international (LIC+ export). Afinele sunt achizitonate de la...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDiferenta intre modelul de calcul al indemnizatiilor neimpozabile din concedii medicale (coduri 08, 09, 15, 17) cu modelul de calcul utilizat pentru facilitatile fiscale Va multumesc pentru raspuns. As dori sa clarific daca nu se procedeaza similar cu modul de calcul pentru partea din impozitul pe venit scutita in cazul facilitatilor IT (abrogate...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeductibilitate cheltuieli masina personala salariat In ce limite putem deconta bonul de benzina pentru un angajat care vine la serviciu cu masina personala? Ce conditii trebuie sa indeplinim ca sa nu fim nevoiti sa platim...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Declaratia 150 nu are un termen anume impus, ci se va depune de fiecare data cand este necesar sa se desemneze o persoana care va utiliza certificatul pentru semnarea si transmiterea declaratiilor fiscale in format electronic.
Cu cat formularul se depune mai repede, cu atat persoana respectiva primeste acces mai rapid.
Cine semneaza si depune D150 in vederea transmiterii declaratiilor fiscale
Daca administratorul este cel care va depune declaratiile fiscale online, atunci este suficienta semnatura lui electronica si demararea procedurilor privind depunerea D150.
Daca in schimb, o alta persoana imputernicita (spre exemplu, contabilul), doreste sa depuna declaratiile fiscala, atunci va fi necesar ca persoana respectiva sa dispuna de o semnatura electronica, precum si o procura notariala prin care i se ofera dreptul de a depune declaratii fiscale (este necesara o procura, nu va fi suficienta o imputernicire).
Transmitere declaratii electronice la ANAF - 12 etape necesare
In continuare vom vedea care sunt etapele pe scurt cu privire la transmiterea declaratiilor electronice catre ANAF:
1. Obtineti un certificat calificat de semnatura electronica conform Legii 455/2001 de la unul din furnizorii acreditati. Registrul furnizorilor de servicii de certificare acreditati, este stabilit si publicat de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei pe site-ul www.adr.gov.ro.
2. Instalati programul Adobe Reader.
3. Descarcati documentul de confirmare de pe portalul ANAF, completati-l, transmiteti-l pe e-mail la furnizorul certificatului, primiti-l semnat de acesta, apoi transmiteti-l prin portal la ANAF (modulul Declaratii electronice, optiunea Inregistrare certificate calificate).
4. Listati, semnati si stampilati cererea de utilizare a serviciului de depunere electronica (formularul 150).
5. Privind imputernicirea de la contribuabil: in situatia in care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat, se prezinta documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil. Daca exista calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului, se prezinta documentul, in original si copie, care atesta aceasta calitate (acest document poate fi Hotararea Adunarii Generale a Actionarilor sau actul constitutiv).
6. Prezentati documentele la orice unitate fiscala (imputernicirea, actul de identitate, formularul 150).
7. Confirmarea dreptului de utilizare a serviciului se face de regula prin e-mail, pe adresa comunicata in formularul 150, in termen de 4-7 zile lucratoare de la depunerea documentatiei la organul fiscal, neprimirea acesteia de catre contribuabil nu reprezinta un obstacol procedural, tehnic sau de alta natura, pentru depunerea declaratiilor. Dupa acest termen puteti incerca sa utilizati serviciul de depunere declaratii. Recipisa primita in urma depunerii este o confirmare a posibilitatii tehnice de utilizare a serviciului "Depunere declaratii". Daca intampinati probleme la depunerea declaratiilor, va rugam sa trimiteti mesajul de eroare prin formularul de contact
8. Accesati adresa www.e-guvernare.ro Depunere declaratii, Declaratii ANAF (veti fi redirectionat pe portalul ANAF)
9. Descarcati formularele electronice.
10. Completati formularele de declaratii.
11. Transmiteti declaratiile.
12. Examinati starea declaratiilor transmise
Mod depunere D150 la ANAF
Odata generat formularul 150, conform pasilor de mai sus, el trebuie depus fizic la ANAF, impreuna cu documentele justificative (declaratia 150 semnata olograf, copie buletin a titularului certificatului digital, procura notariala daca persoana nu are calitatea de administrator sau act constitutiv daca este vorba despre administrator).
Bine de stiut! Au existat situatii cand s-a acceptat transmiterea declaratiei prin Formularul de contact, fara a mai fi necesara prezentarea documentelor fizic, la ghiseu.
Mai exact, se listeaza formularul 150 si se completeaza, apoi se transmite prin intermediul Formularului de contact ANAF – unde se completeaza campurile respective corespunzator. In arhiva zip se introduce formularul 150 si celelalte documente necesare (copie CI, procura/CUI).
Confirmarea dreptului de utilizare a serviciului se face de regula prin e-mail, pe adresa comunicata in formularul 150.
Pentru a nu exista dificultati in transmiterea cererilor, inscrisurilor sau a oricaror alte documente catre organele fiscale, s-a procedat la ridicarea limitei maxime a fisierelor ce pot fi atasate formularului de contact, de la 5MB la 10MB.
Se recomanda urmatoarele: rezolutie de maxim 300dpi, eliminarea automata a paginilor albe(goale), scanarea alb-negru, scanarea in fisier format pdf., comprimare fisier pdf.
Cum se pot transmite declaratii online in numele unei societati comerciale
Pentru a depune declaratii online in numele unei societati comerciale trebuie sa completati online cererea de utilizare a serviciului de depunere electronica (formularul 150).
Aceasta cerere, listata si semnata se depune la ghiseu ANAF insotita de o imputernicire din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil.
Daca sunteti reprezentant legal al contribuabilului, se prezinta documentul, in original si copie, care atesta aceasta calitate (acest document poate fi Hotararea Adunarii Generale a Actionarilor sau Statutul societatii comerciale). Impreuna cu imputernicirea se depune la ANAF si o copie dupa actul de identitate al dumneavoastra.
Nu trebuie sa duceti in original actele firmelor, decat daca sunteti reprezentantul lor legal, in caz contrar duceti imputernicirea semnata si stampilata de catre reprezentantul legal al societatilor pentru care vreti se depuneti declaratii online. Cererea se solutioneaza in termen de 4-7 zile de la depunerea documentatiei.