Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunere si semnatura digitala. Cine poate obtine acest drept si care e procedura?

07-Ian-2015
35578
Stabilim daca pentru semnatura digitala la depunerea declaratiilor ANAF, administratorul firmei, care nu este economist sau contabil, are drept de semnatura sau daca poate obtine semnatura digitala.

Conform art. 2 din Ordinul nr. 2520/27.09.2010 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, semnarea declaratiilor fiscale se realizeaza prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.

Inregistrarea titularilor certificatelor calificate in calitate de reprezentanti legali sau imputerniciti pentru semnarea declaratiilor fiscale se efectueaza pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, conform dispozitiilor cap. III din Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 858/2008 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, cu modificarile si completarile ulterioare.

Titularul unui certificat calificat poate fi desemnat/imputernicit pentru semnarea declaratiilor fiscale de catre mai multi contribuabili.

Certificatul digital calificat identifica o persoana care actioneaza fie in nume propriu, fie ca reprezentant al unui tert. In consecinta, administratorul societatii, in calitate de reprezentant legal al acesteia, poate detine un certificat calificat.


Certificatul calificat (semnatura electronica) este eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001
privind semnatura electronica si trebuie achizitionat doar de la furnizorii autorizati si trecuti in Registrul de pe MCSI. In prezent exista 5 astfel de furnizori: SC Trans Sped (www.transsped.ro ), SC Digisign SA (www.digisign.ro ), SC Certsign SRL (www.certsign.ro ) , SC Alfatrust Certification SA (www.alfatrust.ro ) si SC Centrul de Calcul SA (www.centruldecalcul.ro ) .
Procedura de obtinere a certificatului este diferita de la un furnizor la altul, cu respectarea dispozitiilor legii nr. 455/2001, iar costul acestuia se situeaza in jurul echivalentului a 50 euro, fara TVA.

Pasii de urmat pentru obtinerea certificatului digital sunt:

Completarea unei cereri/formular , online, pe site-ul furnizorului acreditat ales;
Se primesc prin email documentele necesare emiterii certificatului;
Actele trebuie sa ajunga la furnizorul autorizat in original. De regula, posesorul certificatului trebuie sa se prezinte personal la furnizor pentru identificare.
Este posibil sa va fie solicitat si un Certificat constatator de la Oficiul National al Registrului Comertului (nu mai vechi de 30 de zile).

Eliberarea se efectueaza intr-un interval de 1 - 7 zile de la data depunerii documentatiei, in functie de furnizorul ales.

Dupa obtinerea certificatului, utilizarea acestuia pe site-ul ANAF se face dupa ce urmati urmatoarele etape (a se vedea si https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/instructiuni/etape_depunere.htm ) :

Se descarca documentul de confirmare de pe portalul ANAF, se completeaza si se transmite pe

e-mail la furnizorul certificatului. Dupa primirea documentului de confirmare semnat electronic de catre furnizorul acreditat de la care ati achizitionat certificatul il transmiteti prin portal la ANAF (modulul Declaratii electronice, optiunea Inregistrare certificate calificate).

Listati, semnati si stampilati cererea de utilizare a serviciului de depunere electronica (formularul 150). Daca exista calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului, se prezinta documentul, in original si copie, care atesta aceasta calitate (acest document poate fi Hotararea Adunarii Generale a Actionarilor sau Statutul societatii comerciale).
Prezentati documentele la orice unitate fiscala (imputernicirea, actul de identitate, formularul 150).
Confirmarea dreptului de utilizare a serviciului se face de regula prin e-mail, pe adresa comunicata in formularul 150, in termen de 4-7 zile lucratoare de la depunerea documentatiei la organul fiscal; neprimirea acesteia de catre contribuabil nu reprezinta un obstacol procedural, tehnic sau de alta natura, pentru depunerea declaratiilor.


Legislatia aplicabila:

Ordinul nr. 2520/2010;
Legea nr. 451/2004;
Legea nr. 455/2001
privind semnatura electronica;
Ordinl nr. 858/2008 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016