
Raportul Special
realizat de specialisti
Incepand cu data de 1 ianuarie 2022 intra in vigoare Legea nr. 315/2021 privind modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1240 din 29.12.2021, Partea I), care elimina obligativitatea depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarii reali.
Conform unor precizari publicate pe site-ul oficial al Oficiului National al Registrului Comertului, noile dispozitii legale prevad urmatoarele:
- ”Persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului depun la inmatriculare, si ori de cate ori intervine o modificare, o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor, cu exceptia regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat.” (potrivit art. 56, alineatul (1)).
Trebuie mentionat faptul ca obligatia prevazuta la alin. (1) este indeplinita si prin includerea, la inmatriculare, in actul constitutiv, a datelor de identificare a beneficiarilor reali si a modalitatilor in care se exercita controlul asupra persoanei juridice (potrivit alin. (7) din art. 56). Modificarea ulterioara a datelor de identificare a beneficiarilor reali nu instituie obligatia intocmirii unui act modificator la actul constitutiv, declararea acestora indeplinindu-se in conditiile alin. (1).
Prin exceptie de la art. 56 alin.(1) persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului, care au in structura actionariatului entitati inmatriculate/inregistrate si/sau care au sediul fiscal in jurisdictii necooperante din punct de vedere fiscal si/sau in jurisdictii cu grad inalt de risc de spalare a banilor si/sau finantare a terorismului si/sau in jurisdictii aflate sub monitorizarea organismelor internationale relevante, pentru risc de spalare a banilor/finantare a terorismului depun anual o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor, in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale (alin. (13) al art. 56).
Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor asigura publicarea pe pagina sa de Internet a listelor actualizate ale jurisdictiilor prevazute la alin. (13), elaborate de organismele internationale abilitate.
Termenul de depunere a declaratiei anuale privind beneficiarul real, prevazuta la articolul mai sus mentionat este de 90 de zile de la incetarea starii de alerta.
Totodata, la art. 56, pe langa alin. (13) se introduce si alin. (14) cu urmatorul cuprins: ”Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele juridice inmatriculate in registrul comertului anterior datei de intrare in vigoare a prezentei legi, cu exceptia regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat, depun o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice pe care o actualizeaza ori de cate ori intervine o modificare, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor. Aceasta obligatie se considera a fi indeplinita pentru persoanele juridice care au depus cel putin o declaratie privind beneficiarul real ulterior datei de intrare in vigoare a prezentei legi.”
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Asadar, pentru persoanele juridice, care au depus cel putin o declaratie privind beneficiarul real, obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarii reali se considera a fi indeplinita.
- Alte prevederi ale art. 56:
• In cazul in care intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia se depune in termen de15 zile de la data la care aceasta a intervenit.
• Declaratia pe proprie raspundere a reprezentantului legal al persoanei juridice cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali ,respectiv numele, prenumele, data si locul nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta, precum si modalitatile in care se exercita controlul asupra persoanei juridice.
• Declaratia privind beneficiarul real poate avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica si poate fi transmisa la oficiul registrului comertului prin mijloace electronice, cu semnatura electronica, sau prin servicii de posta si curier sau prin ghiseul oficiului registrului comertului, personal sau prin reprezentant conform prevederilor legale.
• Declaratia privind beneficiarul real poate fi data si in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public ori atestata de avocat.
*Legea nr. 315/2021 privind modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Sursa: ONRC
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Declaratia anuala privind beneficiarii reali ar putea fi ELIMINATA din nou. Ce obligatii raman in vigoare pentru firmeDeclaratia privind beneficiarul real. Formularul se depune in fiecare an sau numai atunci cand apar modificari?Legea 129/2019 pentru prevenirea fraudei fiscale: Modificari aduse OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii (tabel comparativ ANAF)Firmele trebuie sa depuna declaratia privind beneficiarul real pana pe 6 iunie 2022DECLARATIA PRIVIND BENEFICIARII REALI. Societatile cu activitatea suspendata la ONRC sunt obligate sa depuna formularul?Ultimele articole
DECLARATIA PRIVIND BENEFICIARII REALI 2025. Amenzile ajung pana la 10.000 lei pentru nedepunereOUG 123/2022: Noi entitati sunt OBLIGATE sa depuna Declaratia privind beneficiarul realDeclaratia de beneficiar real. [MODEL], cine depune si termen depunerePersoanele inregistrate in Registrul Comertului nu mai au obligatia depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarul realAmenzi usturatoare si chiar dizolvarea firmei pentru persoanele care NU au depus la timp DECLARATIA PRIVIND BENEFICIARII REALISfaturi de la experti
Documente de anexat la formularul 060
Intrebare: Declaratia de radiere nu va fi insotita de actul doveditor referitor la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal - certificatul de inregistrare mentiuni la ORC, din motivul ca punctul de lucru nu a fost desfiintat/radiat la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Semnarea si depunerea situatiilor financiare anuale conform ordinului nr. 107/2025
Intrebare: In cazul in care fiecare client incheie contract cu un expert contabil pentru semnarea bilanturilor, este suficient ca bilantul sa fie semnat olograf de catre expertul contabil sau trebuie sa semneze si digital? In acest caz,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA