
Raportul Special
realizat de specialisti
Daca administrezi o companie pe teritoriul tarii noastre, dar nu numai, stii deja ca ai o serie de responsabilitati pe care trebuie sa le indeplinesti si o serie de documente pe care trebuie sa le depui in fiecare an.
Declaratie beneficiar real – Ce este?
Declaratia privind Beneficiarul Real este o declaratie pe proprie raspundere depusa de reprezentantul legal al firmei, mai precis de administratorul companiei. Aceasta declaratie beneficiar real trebuie sa cuprinda mai multe informatii, si anume:
- Datele de identificare ale beneficiarului real sau ale beneficiarilor reali – in cazul in care vorbim de o companie cu mai multi actionari;
- Modalitatea sau modalitatile in care se exercita controlul asupra companiei in cauza.
Atunci cand spunem beneficiari reali, ne referim la asociatii care detin direct sau indirect peste 25% din actiunile unei companii, cei care participa la capitalul unei firme cu un procent de peste 25%, dar si cei care controleaza activitatea societatii respective.
Daca este sa analizam temeiul legal, trebuie sa mentionam faptul ca potrivit articolului 56 din Legea nr. 129/2019 - pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, mentioneaza ca:
1. Persoanele juridice trebuie sa depuna aceasta declaratie la Registrul Comertului la inmatriculare, anual sau ori de cate ori apare o modificare, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
2. Declaratia anuala se va depune la oficiul registrului comertului in care a fost inmatriculata firma in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale. In cazul in care apar modificari in ceea ce priveste datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia se va depune in termen de 15 zile de la aparitia modificarii.
3. Declaratia poate fi data in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau poate fi depusa personal ori prin intermediul unui reprezentant, daca are o data certa, datata de un notar public sau atestata de un avocat. Declaratia mai poate fi depusa prin mijloacele electronice, mai precis prin mijloace electronice - prin portalul de servicii al ONRC sau chiar pe adresele de mail puse la dispozitie de Oficiul Registrul Comertului, dar si prin intermediul curierului.
Chiar daca depunerea declaratiei privind beneficiarul real a fost suspendata pentru o perioada, Legea 101/2021, a venit cu o serie de modificari si a reintrodus obligativitatea depunerii formularului.
Asa cum iti spuneam si mai devreme, declaratia poate fi depusa si personal. Insa, in cazul in care nu poti ajunge la Registrul Comertului, trebuie sa stii ca poti apela la specialistii de la fabrica-de-firme.ro si ei vor depune declaratia in locul tau. Pentru acest lucru trebuie sa pregatesti cateva documente, si anume:
- Copia cartii de identitate a administratorului ori a asociatului;
- Copia certificatului de inregistrare;
- Copia actului constitutiv;
- Procura notariala pentru depunere.
Sunt scutite de la depunerea declaratiei privind beneficiarul real:
- regiile autonome;
- companiile si societatile nationale;
- si societatile detinute integral sau majoritar de stat.
Noul model de declaratie are doar o pagina si jumatate si nu trebuie insotit si de alte cereri. Insa trebuie sa stii ca exista 2 modele de formulare, mai precis 6 si 6 A.
Declaratia privind beneficiarul real 6 – acest formular se va utiliza numai in cazul in care declaratia este depusa in fata oficiului registrului comertului de pe langa tribunal.
Declaratia privind beneficiarul real 6 A - acest formular se va utiliza in cazul declaratiilor ce sunt depuse sub semnatura privata.
Ce se intampla daca nu depui declaratia de beneficiar real?
Este extrem de important sa mentionam faptul ca nerespectarea obligatiei de depunere a declaratiei privind beneficiarul real constituie contraventie si va fi sanctionata cu o amenda.
Mai precis, sanctiunile prevazute de lege sunt:
- amenda cuprinsa intre 5 000 lei si 10 000 lei pentru firme;
- amenda cuprinsa intre 200 lei si 2 500 lei pentru asociatii si fundatii.
Mai mult decat atat, in cazul in care reprezentantul legal al firmei, nu depune declaratia privind beneficiarul real in termen de 30 de zile de la data aplicarii sanctiunii contraventionale, tribunalul poate pronunta dizolvarea societatii.
Ai nevoie de mai multe informatii despre Declaratia Privind Beneficiarii Reali, ai nevoie de ajutor in completarea ei sau chiar doresti sa te ajute cineva in procesul de depunere? Te invitam sa accesezi fabrica-de-firme.ro, iar specialistii de la Fabrica de firme iti vor lua grija depunerii. Costul pentru acest serviciu este foarte avantajos. Procedura de lucru este simpla, puteti discuta si preda documentele personal, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil, toate detaliile pot fi discutate la telefon sau transmise pe email.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
DECLARATIE BENEFICIAR real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt EXCEPTIILEONRC anunta ca au fost elaborate noi modele de declaratii privind beneficiarii realiAmenzi usturatoare si chiar dizolvarea firmei pentru persoanele care NU au depus la timp declaratia privind beneficiarii realiMajorare capital social. Ce operatiuni se inregistreaza in contabilitate si studii de caz utileActe necesare pentru infiintarea unui SRL: tot ce trebuie sa stiiUltimele articole
DECLARATIE BENEFICIAR real. Risti pana la 10.000 lei amenda sau dizolvarea firmei daca NU depui formularulPersoanele inregistrate in Registrul Comertului nu mai au obligatia depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarul realLegea 129/2019 pentru prevenirea fraudei fiscale: Modificari aduse OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii (tabel comparativ ANAF)Articole similare
ONRC a publicat Ghidul pentru completarea Declaratiei privind beneficiarii reali care trebuie depusa pana la 1 octombrie 2021Declaratia privind beneficiarii reali NU mai trebuie depusa anual, insa anumite persoane au in continuare aceasta obligatie(Legea 315/221)Sfaturi de la experti
Contestatie rezultat inspectie fiscala
Intrebare: Perioada inspectiei fiscale este anul 2023, 2024 si lunile ianuarie, februarie, martie 2025. Suma respinsa pentru anul 2025 este de 22.480 lei. Cum pot contesta aceasta suma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Pentru actionarul cu domiciliul in Scotia, care primeste dividende din Romania, ce declaratie trebuie sa depuna societatea noastra: D205 sau D207? Daca am depus deja D205 pentru 2024, ce se mai poate face? 2. Ce documente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA