Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratie Beneficiar Real - Ce este si cine are obligatia de a o depune

10-Nov-2021
3630
Declaratie Beneficiar Real - Ce este si cine are obligatia de a o depune

Daca administrezi o companie pe teritoriul tarii noastre, dar nu numai, stii deja ca ai o serie de responsabilitati pe care trebuie sa le indeplinesti si o serie de documente pe care trebuie sa le depui in fiecare an.

Declaratie beneficiar real – Ce este?

Declaratia privind Beneficiarul Real este o declaratie pe proprie raspundere depusa de reprezentantul legal al firmei, mai precis de administratorul companiei. Aceasta declaratie beneficiar real trebuie sa cuprinda mai multe informatii, si anume:

- Datele de identificare ale beneficiarului real sau ale beneficiarilor reali – in cazul in care vorbim de o companie cu mai multi actionari;

- Modalitatea sau modalitatile in care se exercita controlul asupra companiei in cauza.

Cine sunt beneficiarii reali?

Atunci cand spunem beneficiari reali, ne referim la asociatii care detin direct sau indirect peste 25% din actiunile unei companii, cei care participa la capitalul unei firme cu un procent de peste 25%, dar si cei care controleaza activitatea societatii respective.

Temei legal declaratie beneficiar real

Daca este sa analizam temeiul legal, trebuie sa mentionam faptul ca potrivit articolului 56 din Legea nr. 129/2019 - pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, mentioneaza ca:

1. Persoanele juridice trebuie sa depuna aceasta declaratie la Registrul Comertului la inmatriculare, anual sau ori de cate ori apare o modificare, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.

2. Declaratia anuala se va depune la oficiul registrului comertului in care a fost inmatriculata firma in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale. In cazul in care apar modificari in ceea ce priveste datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia se va depune in termen de 15 zile de la aparitia modificarii.

3. Declaratia poate fi data in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau poate fi depusa personal ori prin intermediul unui reprezentant, daca are o data certa, datata de un notar public sau atestata de un avocat. Declaratia mai poate fi depusa prin mijloacele electronice, mai precis prin mijloace electronice - prin portalul de servicii al ONRC sau chiar pe adresele de mail puse la dispozitie de Oficiul Registrul Comertului, dar si prin intermediul curierului.

Chiar daca depunerea declaratiei privind beneficiarul real a fost suspendata pentru o perioada, Legea 101/2021, a venit cu o serie de modificari si a reintrodus obligativitatea depunerii formularului.

Depunere declaratie beneficiar real

Asa cum iti spuneam si mai devreme, declaratia poate fi depusa si personal. Insa, in cazul in care nu poti ajunge la Registrul Comertului, trebuie sa stii ca poti apela la specialistii de la fabrica-de-firme.ro si ei vor depune declaratia in locul tau. Pentru acest lucru trebuie sa pregatesti cateva documente, si anume:

- Copia cartii de identitate a administratorului ori a asociatului;

- Copia certificatului de inregistrare;

- Copia actului constitutiv;

- Procura notariala pentru depunere.

Cine nu trebuie sa depuna aceasta declaratie privind beneficiarul real?

Sunt scutite de la depunerea declaratiei privind beneficiarul real:

- regiile autonome;

- companiile si societatile nationale;

- si societatile detinute integral sau majoritar de stat.

Declaratie beneficiar real – despre formularele 6 si 6 A

Noul model de declaratie are doar o pagina si jumatate si nu trebuie insotit si de alte cereri. Insa trebuie sa stii ca exista 2 modele de formulare, mai precis 6 si 6 A.

Declaratia privind beneficiarul real 6 – acest formular se va utiliza numai in cazul in care declaratia este depusa in fata oficiului registrului comertului de pe langa tribunal.

Declaratia privind beneficiarul real 6 A - acest formular se va utiliza in cazul declaratiilor ce sunt depuse sub semnatura privata.

Ce se intampla daca nu depui declaratia de beneficiar real?

Este extrem de important sa mentionam faptul ca nerespectarea obligatiei de depunere a declaratiei privind beneficiarul real constituie contraventie si va fi sanctionata cu o amenda.

Mai precis, sanctiunile prevazute de lege sunt:

- amenda cuprinsa intre 5 000 lei si 10 000 lei pentru firme;

- amenda cuprinsa intre 200 lei si 2 500 lei pentru asociatii si fundatii.

Mai mult decat atat, in cazul in care reprezentantul legal al firmei, nu depune declaratia privind beneficiarul real in termen de 30 de zile de la data aplicarii sanctiunii contraventionale, tribunalul poate pronunta dizolvarea societatii.

Ai nevoie de mai multe informatii despre Declaratia Privind Beneficiarii Reali, ai nevoie de ajutor in completarea ei sau chiar doresti sa te ajute cineva in procesul de depunere? Te invitam sa accesezi fabrica-de-firme.ro, iar specialistii de la Fabrica de firme iti vor lua grija depunerii. Costul pentru acest serviciu este foarte avantajos. Procedura de lucru este simpla, puteti discuta si preda documentele personal, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil, toate detaliile pot fi discutate la telefon sau transmise pe email.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016