Raportul Special
realizat de specialisti
Incepand cu 1 ianuarie 2022, Declaratia privind beneficiarul real nu mai trebuie depusa anual de firme, ci doar la inmatriculare si atunci cand intervine o modificare privind beneficiarul, conform Legii 315/2021.
Declaratia privind beneficiarul real este declaratia pe proprie raspundere pe care trebuie sa o dea reprezentantul legal al societatii (administratorul) si care trebuie sa contina datele de identificare ale beneficiarilor reali (numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta) si modalitatile in care se exercita controlul asupra societatii.
Pentru persoanele juridice care au depus cel putin o declaratie privind beneficiarul real, obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarii reali se considera a fi indeplinita.
Aceasta obligatie este indeplinita si daca vor fi incluse, la inmatriculare, in actul constitutiv, datele de identificare a beneficiarilor reali si a modalitatilor in care se exercita controlul asupra persoanei juridice (potrivit alin. (7) din art. 56).
Sunt exceptate de la obligatia depunerii declaratiei urmatoarele:
Declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice (original):
Model orientativ declaratie privind beneficiarii reali (inscris sub semnatura privata), click AICI>>
Formular tip, click AICI>>
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Declaratia privind beneficiarul real va fi depusa in urmatoarele situatii:
a) la inmatriculare
b) ori de cate ori intervine o modificare a beneficiarului real sau a datelor de identificare ale beneficiarului real.
In plus, persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului care au in structura actionariatului entitati inmatriculate/inregistrate si/sau care au sediul fiscal in jurisdictii necooperante din punct de vedere fiscal si/sau in jurisdictii cu grad inalt de risc de spalare a banilor si/sau de finantare a terorismului si/sau in jurisdictii aflate sub monitorizarea organismelor internationale relevante, pentru risc de spalare a banilor/finantare a terorismului, depun si o declaratie ANUALA, in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale.
Declaratia privind beneficiarul real se va depune la infiintarea firmei.
Declaratia NU se mai depune in fiecare an.
In cazul in care intervin modificari in declaratie, termenul pentru depunerea formularului este de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea.
Declaratia se depune si in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale, in cazul persoanelor juridice care sunt obligate sa depuna anual declaratia privind beneficiarul real.
Declaratia privind beneficiarul real poate avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica si poate fi transmisa la oficiul registrului comertului prin mijloace electronice, cu semnatura electronica, sau prin servicii de posta si curier sau prin ghiseul oficiului registrului comertului, personal sau prin reprezentant conform prevederilor legale.
Declaratia privind beneficiarul real poate fi data si in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public ori atestata de avocat.
Legea nr.129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ca urmare a modificarii Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, prin Legea nr. 315/2021:
persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului NU mai au obligatia depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarii reali;
au obligatia depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarii reali, DOAR persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului care au in structura actionariatului entitati inmatriculate/inregistrate si/sau care au sediul fiscal in jurisdictii necooperante din punct de vedere fiscal si/sau in jurisdictii cu grad inalt de risc de spalare a banilor si/sau finantare a terorismului si/sau in jurisdictii aflate sub monitorizarea organismelor internationale relevante pentru risc de spalare a banilor/finantare a terorismului.
Registrul beneficiarilor reali (RBR) este asigurat, in conformitate cu normele privind protectia datelor cu caracter personal, oricarei persoane fizice sau juridice, cu conditia inregistrarii online si platii unui tarif administrativ, pe baza unei solicitari de acces, fiind necesara semnatura electronica calificata, conform dispozitiilor Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.
Din Registrul beneficiarilor reali se elibereaza doua tipuri de informatii, respectiv:
- informatii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situatia la zi);
- eliberarea unui raport istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice/calitatea de beneficiar real al unei persoane fizice;
Beneficiarul real este persoana fizica care detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele ori in interesul caruia/careia se realizeaza, direct sau indirecr, o tranzactie, o operatiune sau o activitate.
Conform legii, beneficiarul real al unei societati este:
persoana care detine direct sau indirect 25% + unu din numarul actiunilor/ partilor sociale
persoana care participa in capitalul unei firme intr-un procent de peste 25%
persoana care controleaza direct sau prin alte mijloace activitatea respectivei societati.
Declaratia privid beneficiarii reali se depune personal de catre reprezentantul legal sau prin reprezentant la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Verificarea depunerii declaratiei privind beneficiarul real se face prin autentificarea in portalul ONRC.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Firmele trebuie sa depuna declaratia privind beneficiarul real pana pe 6 iunie 2022ONRC anunta ca au fost elaborate noi modele de declaratii privind beneficiarii realiNeconcordantele din DECLARATIA PRIVIND BENEFICIARII REALI pot fi transmise printr-o Informare. Cum arata formularul (Ordinul 380/2021)Persoanele inregistrate in Registrul Comertului nu mai au obligatia depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarul realONRC reaminteste ca prin depunerea Declaratiei privind beneficiarii reali pot fi indeplinite doua obligatii fiscaleUltimele articole
Declaratia privind beneficiarul real. Formularul se depune in fiecare an sau numai atunci cand apar modificari?OUG 123/2022: Noi entitati sunt OBLIGATE sa depuna Declaratia privind beneficiarul realDECLARATIA PRIVIND BENEFICIARII REALI NU mai trebuie depusa anual, insa anumite persoane au in continuare aceasta obligatie(Legea 315/221)Declaratia anuala privind beneficiarii reali ar putea fi ELIMINATA din nou. Ce obligatii raman in vigoare pentru firmeAmenzi usturatoare si chiar dizolvarea firmei pentru persoanele care NU au depus la timp DECLARATIA PRIVIND BENEFICIARII REALIArticole similare
Depunerea Declaratiilor privind beneficiarii reali in 2021. ONRC a publicat situatia detaliataA fost aprobata procedura de inregistrare a contractelor de fiducie (Proiect de Ordin)Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt EXCEPTIILEFirmele trebuie sa depuna anual o declaratie referitoare la beneficiarii reali ai persoanelor juridice (Informare ONRC)ONRC anunta ca au fost elaborate noi modele de declaratii privind beneficiarii realiUltimele articole
Acte necesare pentru infiintarea unui SRL: tot ce trebuie sa stiiLegea 129/2019. Ce inseamna beneficiar real si care sunt obligatiile declarative aferenteControl antifrauda. Bunuri cu risc fiscal ridicat in valoare de 4,4 milioane lei confiscate la frontieraMajorare capital social. Ce operatiuni se inregistreaza in contabilitate si studii de caz utileDeclaratia de beneficiar real: Anumite persoane sunt OBLIGATE sa depuna documentul in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anualeSfaturi de la experti
Achizitie intracomunitara de bunuri
Intrebare: In declaratia 390 ce fel de bunuri se declara? Am cumparat un acumulator de 150 lei. Il consideram bun cumparat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Am o sucursala a unei asociatii care, incepand cu 01.01.2025, nu va mai avea 5 angajati. Sucursala este in Brasov, iar societatea mama este in Bucuresti. In mod normal, ar trebui completata declaratia 010 (700) si ar trebui retras...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA