Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia de beneficiar real: ce este, unde se depune si cine trebuie sa completeze formularul

29-Apr-2022
9769
Declaratia de beneficiar real: ce este, unde se depune si cine trebuie sa completeze formularul

Incepand cu 1 ianuarie 2022, Declaratia privind beneficiarul real nu mai trebuie depusa anual de firme, ci doar la inmatriculare si atunci cand intervine o modificare privind beneficiarul, conform Legii 315/2021. 

Declaratie beneficiarul real

Declaratia privind beneficiarul real este declaratia pe proprie raspundere pe care trebuie sa o dea reprezentantul legal al societatii (administratorul) si care trebuie sa contina datele de identificare ale beneficiarilor reali (numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta) si modalitatile in care se exercita controlul asupra societatii.

Declaratie beneficiari reali

Pentru persoanele juridice care au depus cel putin o declaratie privind beneficiarul real, obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarii reali se considera a fi indeplinita.

Aceasta obligatie este indeplinita si daca vor fi incluse, la inmatriculare, in actul constitutiv, datele de identificare a beneficiarilor reali si a modalitatilor in care se exercita controlul asupra persoanei juridice (potrivit alin. (7) din art. 56). 

Cine NU depune declaratia privind beneficiarii reali

Sunt exceptate de la obligatia depunerii declaratiei urmatoarele:

  • regiile autonome
  • companiile si societatile nationale
  • societatile detinute integral sau majoritar de stat

Model declaratie beneficiar real 

Declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice (original):

Model orientativ declaratie privind beneficiarii reali (inscris sub semnatura privata), click AICI>>
Formular tip, click AICI>>

Depunere declaratie beneficiar real

Declaratia privind beneficiarul real va fi depusa in urmatoarele situatii: 

a) la inmatriculare 
b) ori de cate ori intervine o modificare a beneficiarului real sau a datelor de identificare ale beneficiarului real. 

In plus, persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului care au in structura actionariatului entitati inmatriculate/inregistrate si/sau care au sediul fiscal in jurisdictii necooperante din punct de vedere fiscal si/sau in jurisdictii cu grad inalt de risc de spalare a banilor si/sau de finantare a terorismului si/sau in jurisdictii aflate sub monitorizarea organismelor internationale relevante, pentru risc de spalare a banilor/finantare a terorismului, depun si o declaratie ANUALA, in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale. 

Termen depunere declaratie beneficiar real

Declaratia privind beneficiarul real se va depune la infiintarea firmei.

Declaratia NU se mai depune in fiecare an.

In cazul in care intervin modificari in declaratie, termenul pentru depunerea formularului este de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea.

Declaratia se depune si in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale, in cazul persoanelor juridice care sunt obligate sa depuna anual declaratia privind beneficiarul real.

Cine depune declaratie beneficiar real onrc

Declaratia privind beneficiarul real poate avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica si poate fi transmisa la oficiul registrului comertului prin mijloace electronice, cu semnatura electronica, sau prin servicii de posta si curier sau prin ghiseul oficiului registrului comertului, personal sau prin reprezentant conform prevederilor legale.

Declaratia privind beneficiarul real poate fi data si in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public ori atestata de avocat.

Lege beneficiar real

Legea nr.129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ca urmare a modificarii Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, prin Legea nr. 315/2021:

persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului NU mai au obligatia depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarii reali;

au obligatia depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarii reali, DOAR persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului care au in structura actionariatului entitati inmatriculate/inregistrate si/sau care au sediul fiscal in jurisdictii necooperante din punct de vedere fiscal si/sau in jurisdictii cu grad inalt de risc de spalare a banilor si/sau finantare a terorismului si/sau in jurisdictii aflate sub monitorizarea organismelor internationale relevante pentru risc de spalare a banilor/finantare a terorismului.

Registrul beneficiarilor reali

Registrul beneficiarilor reali (RBR) este asigurat, in conformitate cu normele privind protectia datelor cu caracter personal, oricarei persoane fizice sau juridice, cu conditia inregistrarii online si platii unui tarif administrativ, pe baza unei solicitari de acces, fiind necesara semnatura electronica calificata, conform dispozitiilor Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.

Din Registrul beneficiarilor reali se elibereaza doua tipuri de informatii, respectiv:
- informatii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situatia la zi);
- eliberarea unui raport istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice/calitatea de beneficiar real al unei persoane fizice;

Beneficiar real definitie

Beneficiarul real este persoana fizica care detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele ori in interesul caruia/careia se realizeaza, direct sau indirecr, o tranzactie, o operatiune sau o activitate. 

Conform legii, beneficiarul real al unei societati este:

persoana care detine direct sau indirect 25% + unu din numarul actiunilor/ partilor sociale
persoana care participa in capitalul unei firme intr-un procent de peste 25%
persoana care controleaza direct sau prin alte mijloace activitatea respectivei societati.

Unde se depune declaratia privind beneficiarii reali

Declaratia privid beneficiarii reali se depune personal de catre reprezentantul legal sau prin reprezentant la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

Verificare depunere declaratie beneficiar real

Verificarea depunerii declaratiei privind beneficiarul real se face prin autentificarea in portalul ONRC.

 

 

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016