
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Fisierul standard de control fiscal reprezinta un standard international utilizat pentru transferul electronic de date din evidenta contabila si fiscala, de la contribuabili/platitori catre autoritatile fiscale si auditori. Fisierul este transmis prin D406, care trebuie impartita in segmente de firmele care au foarte multe inregistrari contabile.
Recent au fost publicate, prin Ordinul 1783/2021, informatiile pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control.
Printre acestea se mentioneaza faptul ca dimensiunea Declaratiei informative D406 in format PDF cu XML atasat nu trebuie sa depaseasca limita maxima specificata in „Ghidului contribuabilului pentru pregatirea si transmiterea Declaratiei informative D406 - Fisierul standard de control fiscal (SAF-T)“, care se publica pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Daca Declaratia informativa D406 are o dimensiune mai mare decat limita maxima, documentul nu va fi acceptat la incarcare in platforma eguvernare.ro sau prin portalul ANAF.
Pentru a putea incarca toate informatiile solicitate, la generare, declaratia trebuie impartita in segmente, conform informatiilor prezentate la pct. 27 si 28, pana cand toate informatiile aferente perioadei de raportat sunt transmise.
In situatia in care, ca urmare a incercarii de transmitere a Declaratiei D406, sunt primite mesaje de eroare/erori, utilizatorul trebuie sa verifice cauza erorii prin analiza documentului generat de programul „Validator“, fisierul SAFT.xml.err.txt.
Odata identificata eroarea sau identificate erorile, se corecteaza problema semnalata de catre utilizator si se genereaza un nou fisier XML. Cu fisierul nou-obtinut se reiau pasii prezentati la pct. 5 si 6, pentru validarea si generarea Declaratiei informative D406, incepand cu pasul 1. Daca nu s-au primit mesaje de eroare, declaratia este pregatita pentru semnarea electronica si transmitere.
Transmiterea Declaratiei informative D406 se poate face de catre contribuabilii/platitorii cu obligatia de depunere, incepand cu prima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei pentru care obligatia devine activa, pana la data-limita de depunere - ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea.
Transmiterea se poate face doar de catre contribuabilul/ platitorul cu obligatie de depunere sau de catre imputernicitul/ reprezentantul legal al acestuia folosind certificatul calificat de semnatura digitala cu care acestia sunt inrolati in sistemul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala cu drept de depunere a documentelor si formularelor fiscale in format electronic.
La transmiterea Declaratiei informative D406 se efectueaza verificarea si validarea identitatii contribuabilului/ platitorului pentru care se depune Declaratia informativa D406, in raport cu identitatea cu care acesta sau imputernicitul/ reprezentantul acestuia este inrolat in sistemul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru depunerea declaratiilor si formularelor fiscale in format electronic.
Formularele si fisierele SAF-T atasate pentru care nu este validata identitatea sunt respinse.
Declaratia informativa D406 se depune doar online, in format electronic, prin intermediul serviciului public digital „Servicii online - Depunere declaratii“ al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau prin intermediul site-ului www.e-guvernare.ro, serviciul „Depunere declaratii ANAF“.
Prima Declaratie informativa D406 validata, depusa pentru o luna sau un trimestru de catre un contribuabil/platitor este considerata declaratie initiala. Declaratiile ulterioare depuse pentru aceeasi perioada (luna/trimestru) sunt automat considerate declaratii rectificative.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Intrebare: Titularul de PFA fara venituri in 2021 si 2022 poate declara contributii CAS pe declaratia unica sau trebuie facut contract cu casa locala de pensii? Cu alte cuvinte, desi nu are venituri, completarea in declaratia unica 212 a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O persoana fizica vinde in anul 2021 o casa mostenita de la bunici. Valoare de vanzarea a casei este mai mare decat plafonul a 12 salarii valabil in 2021, egal cu 27.600 lei. In ceea ce priveste CASS, contributia la sanatate si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<