Avand in vedere ca incepand cu anul 2025 si contribuabillii mici vor depune declaratia 406 (SAF-T), in acest articol vom vedea mai multe informatii despre aceasta declaratie, dar si cateva spete utile acestor contribuabili, asa cum au fost explicate de specialist.
Ce este SAF-T?
SAF-T este fisierul standard international utilizat pentru transferul electronic de date si informatii contabile si fiscale de la entitatile economice catre autoritatile fiscale.
Ce este d406
Declaratia D406 este declaratia care trebuie depusa la autoritati pentru a putea face declararea in sistemul SAF-T. Aceasta contine informatii despre TVA, produse, stocuri, facturi, plati, miscari de bunuri, inregistrari contabile, etc.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulFactura cod 751 Angajatii care folosesc autoturismele proprietatea firmei fac alimentari cu benzina/motorina folosind cardul de combustibil emis de acelasi furnizor. La sfarsitul lunii se emite o...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCompletare bilant F30 creante O societate inregistreaza la sfarsitul anului 2024 clienti ale caror solduri neachitate au depasit perioada de scadenta conform contractului incheiat intre parti drept pentru care...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCadouri oferite salariatilor. Tratament fiscal Dorim sa oferim aur (lingouri 0.5 g) in valoare de maxim 300 lei pentru angajati, cu ocazia zilei de nastere, cu costuri cat mai mici. Care sunt costurile asociate si...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCompletare D120 accize energie electrica Revin asupra decontului anual de accize D120. 1.Inteleg ca la punctul 9.1 declar cantitatea produsa si utilizata pentru consum propriu 93Mwh, iar la acciza datorata trec zero? Sau...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulClarificari importante despre semnarea situatiilor financiare anuale pentru 2024 citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Cine si de cand depune D406
De cand a intrat in vigoare obligativitatea depunerii d406, in functie de categoria de contribuabil:Din 1 ianuarie 2022, marii contribuabili au fost primii obligati sa depuna aceasta declaratie.
Acestia includ firme care au un volum mare de afaceri si un impact semnificativ asupra bugetului de stat.
Din 1 ianuarie 2023, si contribuabilii mijlocii au obligatia de a depune declaratia 406.
Pentru firmele mici, obligatia de depunere a declaratiei SAF-T a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025.
Pana cand se depune D406
D406 se transmite astfel:
1. Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:
- ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile Stocuri si Active;
-la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii Active;
-la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii Stocuri.
2. Contribuabilii/Platitorii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA). Contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
3. Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
4. Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.
Transmitere SAF-T in 2025 de micii contribuabili - spete utile
In continuare vom vedea cateva spete utile, asa cum au fost explicate de specialistii nostri, in lucrarea SAF-T in 2025 pentru firmele mici.
Speta1. Declaratia 406, SAF-T, din Saga
Cum trebuie sa pregatesc o societate in vederea intocmirii corecte din Saga, a declaratiei D406? Trucuri, corelatii importante, setari, cum se verifica erorile si cum se corecteaza erorile?
RASPUNS:
Fisierul standard de control fiscal (SAF-T), reprezinta un standard international utilizat pentru transferul electronic de date din evidenta contabila si fiscala, de la contribuabili/platitori catre autoritatile fiscale si auditori, printr-un fisier in format electronic, de tip XML.
Declaratia 406 in format XML poate fi exportata din acest ecran, dupa verificarea si completarea datelor din tabelele prezentate in continuare, organizate dupa structura SAF-T.
Informatii generale
Dupa accesarea ecranului, selectati luna de raportare, tipul declaratiei, tipul contabilitatii, statutul TVA si apasati butonul B actualizare date. Daca sunt toate datele completate in ecranul Configurare societati si numele reprezentantului societatii in ecranul Bilant, se vor completa automat datele in sectiunea "Reprezentant".
Speta2. Depunere SAF-T de catre ONG
Un ONG, cu CAEN 9319 - Alte activitati sportive, neplatitor de TVA trebuie sa depuna SAF-T? Si daca da, incepand cu ce data?
RASPUNS:
Pentru a identifica daca organizatia dvs. ONG, avand codul CAEN 9319 si fiind neplatitoare de TVA, este obligata sa depuna fisierul standard de control fiscal (SAF-T), trebuie sa analizati daca se incadreaza in categoriile enumerate in lista contribuabililor care trebuie sa depuna acest fisier.
Din descrierile oferite la punctul 3, anexa 5 din Ordinul 1783/2021, organismele non-profit, precum ONG-urile, sunt incluse sub categoria asociatiile/persoanele fara scop patrimonial (litera p).
Astfel, daca organizatia dumneavoastra este o asociatie fara scop patrimonial (conform art. 1 alin. 2) din Ordonanta 26/2000), atunci se afla printre entitatile care trebuie sa depuna declaratia SAF-T.
Pentru aceasta categorie, termenul de incepere a obligatiei de depunere a fisierului SAF-T a fost stabilit pentru contribuabilii mici, la data de 1 ianuarie 2025.
Deci, daca ONG-ul dvs. este un contribuabil mic (respectiv nu va regasiti in lista contribuabililor incadrati ca mare sau mijlociu) incepeti depunerea declaratiei informative D406 pentru ianuarie 2025.
In concluzie, raspunsul este Da, ONG-ul dumneavoastra trebuie sa depuna fisierul standard de control fiscal (SAF-T) conform Ordonantei nr. 26/2000 care prevede ca asociatiile si fundatiile sunt persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial, categorisindu-va astfel drept contribuabili care trebuie sa depuna SAF-T sub categoria asociatiile/persoanele fara scop patrimonial.
Conform prevederilor din Ordinul nr. 1783/2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 pentru contribuabilii mici (cum este organizatia dvs. nefiind in lista contribuabililor mijlocii sau mari), incepe de la data de 1 ianuarie 2025.
Temei legal
Ordonanta nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii
Art. 1.
(2) Asociatiile si fundatiile constituite potrivit prezentei ordonante sunt persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial.
Ordinul nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal
ANEXA Nr. 5
DATA/DATELE de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal, precum si categoriile de contribuabili/platitori exceptate de la transmiterea fisierului standard de control fiscal
1.1. Obligatia de transmitere a fisierului standard de control fiscal prin intermediul Declaratiei informative D406 devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel:
d) pentru contribuabilii care nu sunt incadrati la data de 31 decembrie 2021 in categoria marilor contribuabili sau a contribuabililor mijlocii, denumiti generic contribuabili mici, si care isi pastreaza aceasta incadrare si dupa data de 1 ianuarie 2022, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2025, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mici;
3. Urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406:
o) asociatiile cu scop patrimonial;
p) asociatiile/persoanele fara scop patrimonial.
Speta3. Raportare SAF-T. Reprezentant fiscal
1. O persoana juridica din Germania, inregistrata in Romania doar in scop de TVA prin reprezentant fiscal, are obligatia de depunere a Declaratiei informative D406? Daca da, incepand cu ce data?
2. Care este perioada de gratie de care beneficiaza pentru transmiterea declaratiei D406?
3. Care sunt categoriile de informatii pe care are obligatia sa le declare in fisierul SAF-T?
RASPUNS:
1. Conform Ghidului ANAF:
Obligatia de depunere pentru Declaratia Informativa D406 fisierul standard de control fiscal (SAF-T) este stabilita de catre ANAF pentru:
- contribuabilii persoanele juridice romane;
- pentru unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine in concordanta cu obligatia tinerii contabilitatii in partida dubla;
- pentru societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe).
- regiile autonome;
- institutele nationale de cercetare-dezvoltare;
- societatile pe actiuni (S.A.);
- societatile in comandita pe actiuni (SCA);
- societatile in comandita simpla (SCS);
- societatile in nume colectiv (SNC);
- societatile cu raspundere limitata (S.R.L.);
- societatile/companiile nationale;
- organizatiile cooperatiste mestesugaresti (OC1);
- organizatiile cooperatiste de consum (OC2);
- organizatiile cooperatiste de credit (OC3);
- unitatile fara personalitate juridica din Romania, care apartin unor persoane juridice cu
sediul in strainatate;
- persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu
permanent/mai multor sedii permanente in Romania;
- persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania;
asociatiile cu scop patrimonial;
- asociatiile/persoanele fara scop patrimonial;
- organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil;
- societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe);
- alte persoane juridice, care nu se regasesc mentionate in mod expres in lista categoriilor de contribuabili care nu vor avea obligatia de depunere a fisierului SAF-T (D406).
Contribuabilii trebuie sa trimita Declaratia Informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA).
Contribuabilii nerezidenti inregistrati doar in scop de TVA in Romania au obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepand cu data de referinta pentru contribuabili mici (01 ianuarie 2025).
2. Ordinul nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal
(1) Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:
- 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
- 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
(2) Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.
(3) Astfel, contribuabilii/platitorii nu sunt sanctionati contraventional, conform prevederilor art. 3371 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, daca depun Declaratia informativa D406 valida in termenul maxim prevazut la alin. (1).
3. Informatiile raportabile in schema SAF-T pentru societatile nerezidente inregistrate in scopuri de TVA si care nu au obligatia tinerii unei evidente contabile in Romania sunt:
1. Header [Antetul];
2. MasterFiles [Fisiere Master] cu anumite subsectiuni:
2.5. Tax Table [Tabela Taxe]
2.6. UOMTable [Tabela UOM/Unitati de Masura]
2.9. Products [Produse]
4. Source Documents [Documente Sursa] cu urmatoarele sub-sectiuni:
4.1. Sales Invoices [Facturi de Vanzare]
4.2. Purchase Invoices [Facturi de Achizitii]