Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul de Finante explica felul in care vor fi compensate scaderile de taxe si impozite in 2016

03-Mar-2015
2299

Ministrul de Finante, Darius Vlacov, e de parere ca reducerile semnificative de taxe si anularile unor impozite vor putea fi acoperite anul viitor prin venituri mai mari la buget realizate de Fisc, cresterea economica cifrata la circa 12 miliarde de lei anual, lipsa titlurilor executorii de platit si scaderea cofinantarilor pe proiectele europene.



Astfel, in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro, acesta a precizat ca in primele doua luni ale anului curent, ANAF a colectat cu mult peste estimari. De asemenea, acesta a precizat ca Executivul are in vedere un nou acord cu FMI si Comisia Europeana, acord care sa fie mai flexibil fata de actualul program.

si a sustinut ca cere relaxarea conditiilor asumate de Romania in celebrul MTO (obiectiv bugetar pe termen mediu) pentru ca Ministerul Transporturilor sa aiba mai multi bani pentru autostrazi.


Intrebat de Cristian Pantazi, pentru HotNews.ro, care sunt schimbarile radicale care sa duca la noile propuneri fata de proiectul de anul trecut, ministrul de finante a declarat:


"Trendul pe care este Romania este foarte bun. Eu mi-as dori sa fie exceptional si avem sanse sa mergem pe un trend mult, mult imbunatatit.

Dar dupa 2 ani si jumatate in care, pe de-o parte, am platit ceea ce trebuia sa platim, chiar in avans, si aici vorbesc in special de titlurile executorii - sa nu mai vorbesc despre faptul ca s-au replatit salariile, s-a redus CAS, s-a anulat impozitul pe profitul reinvestit, care toate au insemnat efort bugetar destul de mare - dar prin faptul ca am mutat plata titlurilor executorii din 2016 si 2015 in 2015, respectiv 2014, am creat premisele ca, incepand cu 2016, aceasta presiune care a apasat - vorbim de aproape 10 miliarde pe patru ani, iar noi am platit 85% dintre ei in aproape un an si jumatate - aceasta presiune nu va mai apasa pe anii 2016, 2017 si asa mai departe.

Numai anul trecut am platit titluri executorii de 4,6-4,7 miliarde - acesti bani noi nu o sa-i mai avem de platit in 2016.

Mai trebuie sa tinem cont de un lucru: in fiecare an economia - din momentul in care am revenit la aceasta crestere de circa 3% pe an (eu sunt sigur ca anul acesta vom depasi tinta propusa cu mult: de la 2,5% vom depasi 3% - in conditii normale) inseamna de fapt o crestere anuala a veniturilor de aproximativ 12 miliarde de lei pe an, plus-minus 1 miliard".

In ce priveste sustinerea acestor masuri de catre cresterea economica estimata, Darius Valcov a precizat, pentru aceeasi sursa:

"Mult mai mult decat suficienta, pentru ca noi nu am mers la limita maxima. Codurile fiscale au valabilitate si intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016 pentru ca trebuie sa respectam legislatia, cerem predictibilitate si stabilitate si trebuie sa fim primii care o aplica. Voi prezenta scuze mediului de afaceri cand anul acesta avom interveni printr-un act sau cel mult doua si o parte din ele - scaderea TVA si a accizelor accizele - le vom introduce prin ordonanta de urgenta. Trebuie ca acesti 8 miliarde - care au inceput sa vina, au trecut deja 2 luni din an si ne apropiem de finalul primului trimestru, iar ANAF-ul va face acea sarcina suplimentara de 1,5 miliarde, vor veni si FMI si CE la sfarsitul lunii aprilie si sunt sigur ca o vor confirma si vor vedea care sunt specialistii care au avut dreptate...".

Discutiile raman in continuare valabile in ce priveste dezbaterile din perioada urmatoare in conditiile in care aceste masuri trebuie sa poata fi realmente sustinute pe termen lung.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie

    • Casarea mijloacelor fixe reprezinta procesul prin care activele imobilizate sunt scoase din functiune si eliminate din evidenta contabila a unei entitati deoarece sunt uzate fizic sau moral si devin nefunctionale sau inutilizabile din punct de vedere economic. Casarea se efectueaza pe baza unor documente justificative si respectand reglementarile legale in vigoare. In acest articol vom discuta despre procedura de casare a mijloacelor fixe si vom prezenta monografiile contabile aferente acestei...» citeste mai departe aici

  • Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie

    • Reactivarea unei firme inactive este un proces esential pentru reluarea activitatii economice si recastigarea drepturilor fiscale pierdute. Fie ca inactivitatea a fost cauzata de neconformitati fiscale sau de o suspendare voluntara a activitatii, este important ca antreprenorii sa inteleaga pasii necesari pentru repunerea firmei in legalitate. In acest articol, vom detalia procedura de reactivare a unei firme inactive, reglementarile cheie prevazute de legislatia fiscala si conditiile pe care...» citeste mai departe aici

  • [INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?

    • Atunci cand vrei sa iti deschizi o firma in Romania, trebuie sa te gandesti bine, mai inainte, la forma juridica pe care o vei adopta. Cele mai multe persoane se indreapta catre PFA sau SRL. Iar in acest articol vom vedea care sunt avantajele si dezavantajele acestor forme juridice, dar si o comparatie intre cele doua cu privire la urmatoarele aspecte: costurile de infiintare si administrare, responsabilitatile juridice, regimul fiscal, flexibilitatea activitatilor, dar si impactul asupra...» citeste mai departe aici

  • D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025

    • Prin Ordinul Comun nr. 299/455/435/729/2025, din 4 martie 2025, s-a legiferat noul model al declaratie 112, obligatoriu incepand cu declararea veniturilor aferente lunii martie 2025. Astfel, incepand cu declararea veniturilor lunii martie 2025, va fi folosit noul model al declaratiei 112.» citeste mai departe aici

  • SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T

    • Pentru modernizarea si eficientizarea controalelor fiscale autoritatile din Romania au implementat sistemul SAF-T. Chiar daca este utilizat deja de ceva timp, inca exista neclaritati cu privire la raportarea corecta si completa a stocurilor, mai ales in situatii complexe, cum ar fi cele care implica contracte internationale de tip "manufacturing toll" sau perioade tranzitorii in care stocurile sunt transferate intre entitati. In acest articol, vom vedea opinia specialistului cu privire la doua...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016