Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statul are de incasat taxe restante de peste 10 ori mai mari decat arieratele

23-Sep-2010
3007
Sumele pe care Fiscul le are de recuperat de la contribuabilii care nu si-au achitat la timp obligatiile fiscale sunt de zece ori mai mari decat valoarea arieratelor acumulate, insa FMI insista cu precadere ca statul sa-si achite propriile datorii pentru a nu actiona ca o sursa suplimentara de blocaj financiar.

Companiile si persoanele fizice aveau la sfarsitul lunii iunie datorii restante catre bugetul general consolidat in valoare de 21,9 miliarde de lei (5,1 mld. euro), in timp ce arieratele catre contribuabili (din sectorul privat si public) mai mari de 90 de zile se ridicau la 1,95 miliarde de lei (460 mil. euro) la sfarsitul lunii iulie, potrivit datelor de la Agenţia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), fiind de zece ori mai mici.

Statul se afla ca atare intr-o poziţie de creditor net, desi continua sa inregistreze si datorii substanţiale.

Astfel, la 31 iulie arieratele bugetelor locale depaseau un miliard de lei, in timp ce intarzierile la plata catre furnizori inregistrate in contul bugetului de stat ajungeau la 787 de milioane de lei.

Totodata, datoriile restante inregistrate in contul bugetelor de asigurari sociale ajungeau la aproape 129 de milioane de lei. Arieratele raportate de ANAF nu fac diferenţierea intre sectorul privat si sectorul public.


Guvernul s-a angajat in acordul stand-by incheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) sa reduca pana la zero arieratele catre sectorul privat, dar la fiecare evaluare a acordului a cerut o noua derogare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate.

Luna trecuta, seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, declara ca statul trebuie sa plateasca in jur de 2 mld. lei in contul arieratelor acumulate si o noua derogare de la ţinta datoriilor restante va putea fi solicitata doar daca vor exista eforturi "serioase" pentru rezolvarea problemei.

Acumularea de arierate si taierea fondurilor de investitii au fost doua dintre supapele folosite de Executiv pentru a se incadra in tinta trimestriala de deficit bugetar negociata cu FMI. Dupa primele sase luni, deficitul bugetar a ajuns la 18,1 mld. lei, adica 3,35% din PIB, fiind in limitele propuse, dar pana la finalul lui 2010 cheltuielile nu pot sa depaseasca cu mai mult de 34,6 mil. lei veniturile.

Sursa: InfoPortal.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016