Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Multumim Newsletterului Taxe si Impozite-Actual
Coordonator Andrei Savescu
Problema fiscala
Sunteti o societate comerciala, persoana juridica romana, si trebuie sa acordati dobanda unei alte societati dintr-un alt stat membru. Cum procedati in acest caz? Cine plateste impozitul? Cum se calculeaza impozitul in cazul in care detineti certificatul de rezidenta fiscala? Dar in cazul in care nu-l detineti?
Dobanzile obtinute de un nerezident de la o persoana juridica romana sunt venituri impozabile obtinute din Romania.
Impozitul se calculeaza diferit, in functie de situatie, respectiv daca exista sau nu certificat de rezidenta fiscala.
1. Ce este certificatul de rezidenta fiscala si la ce foloseste el?
Certificatul de rezidenta fiscala este documentul eliberat de autoritatea competenta din statul sau de rezidenta al nerezidentului si care serveste la aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri. Prin urmare, pentru a beneficia de efectele conventiei de evitare a dublei impuneri, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
2. In cazul in care nu detineti certificatul de rezidenta fiscala al beneficiarului dobanzii
Impozitul datorat se calculeaza astfel:
a) fie prin aplicarea cotei de 10% asupra dobanzilor acordate, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
b) fie prin aplicarea cotei de 16% in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de mai sus.
Impozitul se calculeaza si se retine in momentul platii venitului. Acesta se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se varsa, in lei, la bugetul de stat. Cursul de schimb utilizat este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.
De retinut
Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, veniturile din dobanzile obtinute din Romania de persoane juridice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene sunt scutite de impozit daca:
3. In cazul in care detineti certificatul de rezidenta fiscala al beneficiarului dobanzii
In cazul in care exista o conventie de evitare a dublei impuneri, cota de impozit ce se aplica venitului respectiv nu poate depasi cota de impozit, prevazuta in conventie. In acest sens, distingem doua situatii:
Important!
In situatia in care pentru acelasi venit sunt cote diferite de impunere in legislatia interna, in legislatia comunitara sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cota de impozit mai favorabila.
Asa cum am precizat deja mai sus, pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri, societatea din celalalt stat membru are obligatia de a ne prezenta, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala. In cazul in care certificatul de rezidenta fiscala nu ne este prezentat in acest moment, se aplica cota de impozit din legislatia interna, in speta 10%, respectiv 16%, dupa caz.
4. In cazul in care certificatul de rezidenta fiscala al beneficiarului dobanzii va este prezentat ulterior
Daca certificatul de rezidenta fiscala nu va este prezentat de catre nerezident la momentul realizarii venitului, ci ulterior, adica dupa ce ati retinut si platit impozitul potrivit legii romane, adica potrivit Codului fiscal, se vor aplica totusi prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri si se va face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie.
Pentru aceasta este insa necesar ca certificatul de rezidenta fiscala sa mentioneze ca societatea din celalalt stat membru a avut rezidenta fiscala in acel stat, pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania. Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.
In cazul in care in Romania s-au facut retineri de impozit ce depasesc prevederile din conventiile de evitare a dublei impuneri, suma impozitului retinut in plus poate fi restituita la cererea societatii celuilalt stat membru.
Pentru restituirea impozitului retinut in plus se depune o cerere de restituire a impozitului platit in plus la societatea din Romania, care va fi verificata de organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul societatii romane. Pe baza verificarii efectuate de organul fiscal, restituirea impozitului catre societatea din celalalt stat membru se va face prin intermediul societatii din Romania.
5. Aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri nu va atrage dubla impunere
Aplicarea cotei de impozit din conventia de evitare a dublei impuneri care prevede impunerea in statul de sursa nu conduce la o dubla impunere pentru acelasi venit, intrucat in celalalt stat se acorda credit fiscal pentru impozitul platit in Romania. Pentru evitarea dublei impuneri, nerezidentul depune la organul fiscal teritorial in raza caruia platitorul de venit este inregistrat ca platitor de impozite si taxe o cerere prin care va solicita eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit catre bugetul de stat de el insusi sau de o alta persoana, in numele sau. Pe baza certificatului obtinut, acesta va beneficia de credit fiscal in tara sa de rezidenta.
6. Formalitati in sarcina societatii romane
Pentru impozitul retinut si platit, societatea din Romania va depune o declaratie la autoritatea fiscala competenta pana la data de 28, respectiv 29 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care s-a platit impozitul.
Concluzie
1. In situatia in care nu exista certificat de rezidenta fiscala
Se plateste impozit pentru dobanzile acordate prin aplicarea unei cote de 10% in cazul in care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
Se plateste impozit pentru dobanzile acordate prin aplicarea unei cote de 16% in cazul in care nu sunt indeplinite cumulativ conditiile de mai sus.
2. In situatia in care exista certificat de rezidenta fiscala:
Veti putea aplica dispozitiile conventiei de evitare a dublei impuneri (desigur daca exista o astfel de conventie), in sensul ca impozitul ce se aplica venitului respectiv nu va putea depasi cota de impozit prevazuta in conventie.
Acte normative aplicabile:
Art. 113 coroborat cu art. 115 alin. (1) litera b), art. 116 alin. (2) litera a) si c) si alin. (5), art. 117 litera j), art. 118 alin. (1)-(2) si art. 119 alin. (1) din Codul fiscal
Pct. 12 alin. (3) - (71), alin. (10) si pct. 15 la Titlul V Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
Acest articol este preluat din newsletterul Taxe si Impozite Actual. Avand peste 4.300 de abonati newsletterul se adreseaza acelora care vor sa munceasca usor, fara stres. Rezultat al muncii unor profesionisti in fiscalitate ce cunosc in esenta toate posibilitatile de optimizare si minimizare a taxelor si impozitelor, Taxe si Impozite Actual va ofera solutii perfect legale ce avantajeaza vizibil bugetul dvs. Descarcati gratuit numarul pe luna noiembrie si convingeti-va!
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 23 ianuarie 2009
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Capitalizarea cheltuielilor. Ce tratament TVA se aplica?ROBOR, in crestere continua: Indicele la trei luni creste cotat 2,21%Imprumuturi din strainatate si deductibilitate dobanzi. Cum procedam privind contabilizarea si impozitarea?Aport in natura. Cum facem inregistrarile contabile?Credit in valuta la o firma cu activitatea suspendataUltimele articole
Fisa sintetica pe platitor. Cum o poti obtine si la ce servesteD212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?Este OFICIAL! Firmele mici si mijlocii pot accesa din nou credite cu garantii de stat si costuri de finantare subventionateProgramul Noua Casa continua in anul 2024 cu un plafon de garantii in valoare de 1 miliard de leiCe modificari au fost aduse salariilor, beneficiilor extrasalariale sau indemnizatiilor de concediu prin OUG 115/2023Articole similare
Modificarile Codului Fiscal: IMPOZITE mai mari pe cladiri pentru firmeModalitati prin care contribuabilii isi pot indeplini obligatiile de plata catre ANAFONG: Impozitarea diurnei pentru persoane care nu au calitatea de salariatTVA si transport intracomunitarAtentie! S-a schimbat legea privind penalitatile de intarziereUltimele articole
Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna augustInchidere punct de lucru. Legislatie si acte necesareFisa sintetica pe platitor. Cum o poti obtine si la ce servesteLipsa de numerar in casierie. Care este monografia contabilaCodul de identificare fiscala (CIF): Ce este si unde il gasestiArticole similare
Drepturile de autor: Obligatii de plata si declarative pentru platitorul de venitIMPOZIT de 16% pe marfa din piata. Afla cine nu platesteDepunere Declaratia 101 in anul 2016, aferenta anului 2015Ordonanta 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative. Opinia consultantului fiscal Adrian BentaRegulamentul de Organizare si Functionare al CECCARUltimele articole
Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna augustCalendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest anInchidere punct de lucru. Legislatie si acte necesareFirme care nu au depus bilantul pana pe 30 mai 2024. Mai pot reveni la regimul micro din 2025?Articole similare
Analiza consultant: VENITuri din arenda. Impozit si contributiiAprobarea colaborarii intre ANAF si Institutul de Cercetare privind schimbul de informatiiDeclararea VENITurilor din inchiriere. Mai mult de cinci contracte de inchiriereImpozit pe VENITOUG 67/2020: A fost prelungita valabilitatea documentelor emise pe perioada starii de urgentaUltimele articole
Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna augustCalendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Firme care nu au depus bilantul pana pe 30 mai 2024. Mai pot reveni la regimul micro din 2025?Amnistie fiscala 2024. Modificari importante introduse prin OUG 112/2024Noi masuri de sprijin, adoptate de Guvern: extindere stimulente fiscale, plafonare tarife RCA, promovare amnistie fiscalaArticole similare
Majorarea capitalului social. Cum tratam impozitul pe veniturile nerezidentilor?Certificate de REZIDENTA FISCALA 2020 pentru Uber si BoltAmenzi daca plecati din tara mai mult de 6 luni si nu anuntati Fiscul!Declaratia 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularulCodul fiscal 2011 - Titlul V (partea a II-a)Ultimele articole
Depunere D101 in 2024. Ce trebuie atasat in arhiva zip pentru D101?Inregistrare in SPV. 7 avantaje de care trebuie sa stie persoanele fiziceCertificatul de REZIDENTA FISCALA - ce este, reglementari legale si studii de caz utileVenituri din dividende in 2023. Tratament fiscal necesar contribuabililorANAF organizeaza pe 23 august 2023 un seminar cu tema Tratamentul fiscal al veniturilor din dividende obtinute de persoanele fizice si juridiceSfaturi de la experti
Intrebare: La data de 30.09.2024, se inregistreaza urmatoarea situatie: Total cheltuieli: 2.600.000 lei Cheltuieli considerate nedeductibile: 3.950 lei Venituri din servicii prestate: 2.690.000 lei Venituri din productia de imobilizari...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societatea X doreste sa imprumute un IFN. In afara de autorizare cod CAEN, 6492 "Alte activitati de creditare - finantarea tranzactiilor comerciale si imprumuturi monetare in afara sistemului bancar" mai trebuie sa obtina alte...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila
Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024
Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august
Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024
Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest an
RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA