Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea veniturilor din arenda. Cum se calculeaza si sa plateste impozitul?

13-Nov-2012
13893
Cum se retine, se calculeaza si se plateste impozitul la arenda in natura? Cine suporta acest impozit, arendasul sau arendatorul? La ce cantitate de cereale se calculeaza impozitul, ce cantitate de cereale (arenda in natura) se factureaza catre proprietarul de pamant si ce cantitate de cereale
(arenda in natura) se livreaza efectiv proprietarului de pamant?


Impozitarea veniturilor din arenda se face potrivit prevederilor art. 62 alin. (21)-(26) din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, incepand cu anul fiscal 2012, pentru veniturile din arenda sunt doua modalitati de calculare si de plata a impozitului, respectiv prin retinere la sursa si in sistem real pe baza contabilitatii in partida simpla.

In cazul veniturilor din arenda contribuabilii pot opta pentru:
- retinerea impozitului la sursa de catre platitorul de venit sau
- determinarea venitului in sistem real

In cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. In cazul in care nu exista optiunea scrisa a arendatorului de a determina impozitul in sistem real si de a plati astfel el insusi impozitul, este obligatia arendasului, ca platitor de venituri, de a retine la sursa impozitul aferent si de a-l plati catre buget pana pe data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

In cazul in care opteaza pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real, contribuabilii sunt obligati sa precizeze in scris, in contractul/raportul juridic incheiat, la momentul incheierii acestuia. Modalitatea de impunere aleasa este aplicabila pentru toate veniturile realizate in baza contractului/raportului juridic respectiv.

In cazul in care se opteaza pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real, contribuabilii sunt obligati sa precizeze optiunea in scris, in contractul/ raportul juridic incheiat, la momentul incheierii acestuia. In termen de 15 zile de la incheierea contractului, acestia au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia privind venitul estimat/norma de venit impreuna cu contractul incheiat.

Contribuabilii care realizeaza venituri din arendare si care au optat pentru determinarea acestuia in sistem real nu datoreaza plati anticipate. Plata impozitului anual se efectueaza potrivit deciziei
de impunere emise.

In cazul in care exista aceasta optiune scrisa, arendasul plateste arendatorului suma stabilita prin contract, fara a retine la sursa impozitul aferent, fiind obligatia acestuia de a se inregistra la organele fiscale si de a plati impozitul aferent pe baza deciziei de impunere. La pct. 8 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, se precizeaza ca operatiunile prevazute la art. 130 din Codul fiscal (schimbul de bunuri sau servicii) includ
orice livrari de bunuri/prestari de servicii a caror plata se realizeaza printr-o alta livrare/prestare, precum:
a) plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a serviciului de prelucrare/obtinere a produselor agricole;
b) plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii.

Contractul trebuie de asemenea sa specifice includerea sau nu a TVA in contravaloarea livrarii.

Exemplu cu retinere la sursa:

Prin aceasta modalitate de plata a impozitului se diminueaza cantitatea de produse livrate efectiv de
arendas arendatorului ca plata a arendei. Societatea efectueaza o achizitie de servicii si o livrare de bunuri.

In cazul unui contract de arenda cu plata in natura a 1.000 kg grau. Pretul mediu al graului comunicat de Consiliul local 0,80 lei/kg.

Venitul brut din arenda: 1.000 x 0.80 lei/kg = 800 lei
Venitul net: 800 lei - 800 x 25% = 600 lei

Impozit aferent de retinut si de platit: 600 lei x 16% = 96 lei
Produsele ce vor fi efectiv livrate sunt cele aferente sumei nete de impozit de 800 - 96 lei = 704 lei.
Cantitatea de produse ce va fi efectiv livrata arendatorului:
704 lei / 0,80 lei/kg = 880 kg grau.

Pentru livrarea de bunuri efectuata, arendasul are obligatia de a emite o factura in conformitate cu prevederile art. 155 din Codul fiscal. In factura emisa se va inscrie cantitatea de produse livrate proprietarilor. Daca prin contract partile au convenit ca TVA nu este inclusa in contravaloarea livrarii sau partile nu au convenit nimic cu privire la TVA, se vor livra efectiv 880 kg de grau, iar la valoarea acestora se va calcula TVA aferenta.

880 kg x 0,80 lei/kg = 704 lei
TVA aferenta 704 x 24% = 169 lei


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016