
Raportul Special
realizat de specialisti
Problema
Daca avem salariati care nu si-au efectuat tot concediul de odihna cuvenit pana la sfarsitul anului, trebuie sa reflectam in contabilitate, la 31 decembrie, cheltuielile societatii cu aceste drepturi salariale? Adica trebuie sa intocmim state de plata separat pentru aceste drepturi salariale, doar pentru a le reflecta in balanta in contul 428, chiar daca ele nu se vor achita efectiv salariatilor pana in momentul efectuarii de catre acestia a concediului ramas din anul precedent, prin lunile martie, aprilie ale anului urmator?
Daca se intocmesc aceste state de plata pentru concedii neefectuate, atunci trebuie virate si contributiile aferente acestora la buget la data scadenta (in ianuarie anul urmator), chiar daca restul de plata nu il vom achita pana la data efectuarii concediului?
Solutie
Iti doresti sa ai mereu la dispozitie 125 de specialisti in domenii precum TVA, Impozit pe profit, Impozitul pe venit, Proceduri fiscale, Codul Muncii, Asigurari sociale, Salarizare, Protectia Muncii?
Reglementarea efectuarii concediului de odihna este realizata prin art. 139-147 din Codul muncii.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an, efectuarea concediului in anul urmator fiind permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
Asadar, cand din motive neimputabile salariatului, acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada solicitata de salariat.
Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat fiind permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Nenumarate situatii determina angajatorii sa efectueze plati catre salariatii lor in cursul primei luni a anului fiscal, plati care reflecta venituri aferente unor activitati desfasurate in anul anterior.
Regula de baza in materia impozitarii veniturilor din salarii prevede impozitarea veniturilor din salarii in luna in care sunt platite, acele venituri fiind considerate venituri ale acelei luni.
Singura exceptie vizeaza lichidarea lunii decembrie platita in luna ianuarie 2010. Ea va fi tratata drept venit al lunii decembrie 2009.
Daca, in cursul lunii ianuarie 2010, veti efectua, pe langa platile de salarii la functia de baza, si plati de venituri (cum sunt prime, premii, stimulente de orice fel, sume acordate potrivit legii pentru concediu de odihna neefectuat, pe care Codul fiscal le denumeste plati intermediare), acestea vor reprezenta venituri ale lunii ianuarie 2010, chiar daca se refera la perioade anterioare. Impozitul se calculeaza la fiecare plata prin aplicarea cotei de 16% asupra platilor intermediare cumulate pana la data ultimei plati pentru care se face calculul.
Regula de baza mentionata mai sus se aplica si in ceea ce priveste tratamentul fiscal al primelor la salariu.
Asadar, aceste prime vor reprezenta venituri ale lunii ianuarie 2010, luna in care sunt acordate, indiferent de perioada anterioara la care se refera.
De exemplu, daca platiti unui salariat o prima reprezentand o recompensa pentru rezultate deosebite, inregistrate pe o perioada anterioara, indiferent de cuantumul acestei prime, tratamentul va fi urmatorul:
? prima va reprezenta venit al lunii in care se acorda;
? prima se va cumula cu celelalte venituri de natura salariala ale lunii in care este platita.
Potrivit prevederilor Codului fiscal si Normelor metodologice de aplicare (pct. 120, pentru aplicarea art. 58 din Codul fiscal), exista obligatia de calcul si retinere a impozitului la fiecare plata. Impozitul retinut la fiecare plata intermediara reprezinta diferenta intre impozitul calculat la ultima plata intermediara si suma impozitelor retinute la platile intermediare anterioare.
La data ultimei plati a drepturilor salariale aferente unei luni (lichidare), impozitul se calculeaza asupra veniturilor totale obtinute prin cumularea drepturilor respective cu platile intermediare.
Impozitul de retinut la aceasta data reprezinta diferenta dintre impozitul calculat asupra veniturilor totale si suma impozitelor retinute la platile intermediare.
Concediul de odihna neefectuat aferent anilor 2007 si 2008 poate fi acordat in cursul acestui an. Acest fapt rezulta din coroborarea dispozitiilor art. 139 alin. (2) cu dispozitiile art. 141 alin. (4) si dispozitiile art. 144 din Codul muncii.
Avand in vedere faptul ca in situatia derogatorie de la obligativitatea efectuarii concediului de odihna atunci cand a fost programat, prevazuta de art. 144 din Codul muncii, concediul de odihna nu poate fi compensat in bani (art. 141 alin. (4) din Codul muncii) si faptul ca dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 139 alin. (2) din Codul muncii), concediul de odihna poate fi efectuat retroactiv.
Articol adaugat la 11 ianuarie 2010
Articol prelaut din Newsletterul Contabilului 2010 nr. 2/ decembrie 2009
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Vineri, 20 septembrie 2024, termenul pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareVladescu- La TVA nu mai umblam. Modificarea cotei unice este un subiect deschisOANAF 2809/2016 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a cererilor de rambursare TVADe la zvon la realitate: plata TVA de catre PFAE-TVA: Amenzile care ar putea ajunge pana la 10.000 lei NU se aplica pana in ianuarie 2025Ultimele articole
Impozitul pe venit. Obligatii pentru firme in cazul salariatilor SCUTITI de la plata impozitului pe venitOfertele de Paste sunt AICI! Reduceri de pana la 75% la titluri de fiscalitate si transport GRATUITRaportare SAF-T. Reprezentantul fiscal al firmelor este obligat sa depuna D406?Lista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025E-Factura. 3 pasi pe care sa ii urmati daca facturile NU apar in SPVArticole similare
Tratament fiscale cheltuieli cazare si masaConditii de aplicare a cotei de 1% in cazul microintreprinderilorCheltuieli de deplasare efectuate de administratorAngajatii din agricultura si industria alimentara, salariu minim de 3.000 lei din iunie 2022. Firmele vor datora taxe salariale REDUSEIn atentia firmelor: Popriri. Retineri din salariu cumulat in 2017Ultimele articole
Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileD112 in 2024. Cum se completeaza formularul din punct de vedere al programului de lucruContract de mandat vs contract de muncaAvantajele contractului de mandat pentru firme si microintreprinderiIn ce conditii pot incheia firmele contracte de mandat pentru a pastra regimul microintreprinderiiArticole similare
Modificari Codul fiscal: OUG 3/2017, Legea nr. 1/2017 si HG nr. 1/2017Facilitati fiscale pentru entitatile cu capitaluri proprii pozitive in perioada 2021-2025Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilorTrecere de la IMPOZIT PE PROFIT la impozit pe veniturile microintreprinderilor. Care e procedura pe care trebuie sa o urmeze societatea?Impunere dividende primite de o persoana juridica germana de la o societate in comandita simpla din RomaniaUltimele articole
Declaratia 177 si redirectionarea impozitului pe profit. Exemplu de calcul util contribuabililorMijloace fixe. Facilitati fiscale de care pot beneficia firmeleBonificatie de 3% pentru firmele corecte. Ce CONDITII trebuie sa indeplinestiBonificatie impozit. A fost oficializata bonificatia de 3% pentru micro si profit prin Ordinul 540/2025Intreprinderi legate. Cum se calculeaza plafonul microSfaturi de la experti
Intrebare: O intreprindere individuala cu activitate de comert (sot si sotie) obtine un venit net in 2024 de 19.241 lei. Ce contributii declara si platesc prin DU din 25.05.2025, fiecare membru? Mentionez ca prin DU depusa in 25.05.2024,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Calitatea de salariat. Venituri din dividende. CASS
Intrebare: Un administrator al unei SC obtine in 2024 venituri din dividende in suma de 300.000 lei. Ce contributii declara si plateste prin DU din 25.05.2025, tinand cont ca este si salariat, iar prin DU depusa in 25.05.2024 a estimat CASS...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Verificarea si depunerea Declaratiei Unice. La ce sa fie atenti contribuabilii in 2025
Depunere situatii financiare. 3 CLARIFICARI importante cu privire la semnarea bilanturilor
Declaratia 177 si redirectionarea impozitului pe profit. Exemplu de calcul util contribuabililor
Depunere Declaratie Unica. Se va mai declara venit estimat in 2025?
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA