Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediu de odihna neefectuat

12-Ian-2010
16019

Problema


Daca avem salariati care nu si-au efectuat tot concediul de odihna cuvenit pana la sfarsitul anului, trebuie sa reflectam in contabilitate, la 31 decembrie, cheltuielile societatii cu aceste drepturi salariale? Adica trebuie sa intocmim state de plata separat pentru aceste drepturi salariale, doar pentru a le reflecta in balanta in contul 428, chiar daca ele nu se vor achita efectiv salariatilor pana in momentul efectuarii de catre acestia a concediului ramas din anul precedent, prin lunile martie, aprilie ale anului urmator?

Daca se intocmesc aceste state de plata pentru concedii neefectuate, atunci trebuie virate si contributiile aferente acestora la buget la data scadenta (in ianuarie anul urmator), chiar daca restul de plata nu il vom achita pana la data efectuarii concediului?

Solutie

Iti doresti sa ai mereu la dispozitie 125 de specialisti in domenii precum TVA, Impozit pe profit, Impozitul pe venit, Proceduri fiscale, Codul Muncii, Asigurari sociale, Salarizare, Protectia Muncii?


Reglementarea efectuarii concediului de odihna este realizata prin art. 139-147 din Codul muncii.

Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an, efectuarea concediului in anul urmator fiind permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.

Asadar, cand din motive neimputabile salariatului, acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada solicitata de salariat.

Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat fiind permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Nenumarate situatii determina angajatorii sa efectueze plati catre salariatii lor in cursul primei luni a anului fiscal, plati care reflecta venituri aferente unor activitati desfasurate in anul anterior.

Regula de baza in materia impozitarii veniturilor din salarii prevede impozitarea veniturilor din salarii in luna in care sunt platite, acele venituri fiind considerate venituri ale acelei luni.

Singura exceptie vizeaza lichidarea lunii decembrie platita in luna ianuarie 2010. Ea va fi tratata drept venit al lunii decembrie 2009.

Daca, in cursul lunii ianuarie 2010, veti efectua, pe langa platile de salarii la functia de baza, si plati de venituri (cum sunt prime, premii, stimulente de orice fel, sume acordate potrivit legii pentru concediu de odihna neefectuat, pe care Codul fiscal le denumeste plati intermediare), acestea vor reprezenta venituri ale lunii ianuarie 2010, chiar daca se refera la perioade anterioare. Impozitul se calculeaza la fiecare plata prin aplicarea cotei de 16% asupra platilor intermediare cumulate pana la data ultimei plati pentru care se face calculul.

Regula de baza mentionata mai sus se aplica si in ceea ce priveste tratamentul fiscal al primelor la salariu.

Asadar, aceste prime vor reprezenta venituri ale lunii ianuarie 2010, luna in care sunt acordate, indiferent de perioada anterioara la care se refera.

De exemplu, daca platiti unui salariat o prima reprezentand o recompensa pentru rezultate deosebite, inregistrate pe o perioada anterioara, indiferent de cuantumul acestei prime, tratamentul va fi urmatorul:

? prima va reprezenta venit al lunii in care se acorda;
? prima se va cumula cu celelalte venituri de natura salariala ale lunii in care este platita.

Potrivit prevederilor Codului fiscal si Normelor metodologice de aplicare (pct. 120, pentru aplicarea art. 58 din Codul fiscal), exista obligatia de calcul si retinere a impozitului la fiecare plata. Impozitul retinut la fiecare plata intermediara reprezinta diferenta intre impozitul calculat la ultima plata intermediara si suma impozitelor retinute la platile intermediare anterioare.

La data ultimei plati a drepturilor salariale aferente unei luni (lichidare), impozitul se calculeaza asupra veniturilor totale obtinute prin cumularea drepturilor respective cu platile intermediare.

Impozitul de retinut la aceasta data reprezinta diferenta dintre impozitul calculat asupra veniturilor totale si suma impozitelor retinute la platile intermediare.

Concediul de odihna neefectuat aferent anilor 2007 si 2008 poate fi acordat in cursul acestui an. Acest fapt rezulta din coroborarea dispozitiilor art. 139 alin. (2) cu dispozitiile art. 141 alin. (4) si dispozitiile art. 144 din Codul muncii.

Avand in vedere faptul ca in situatia derogatorie de la obligativitatea efectuarii concediului de odihna atunci cand a fost programat, prevazuta de art. 144 din Codul muncii, concediul de odihna nu poate fi compensat in bani (art. 141 alin. (4) din Codul muncii) si faptul ca dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 139 alin. (2) din Codul muncii), concediul de odihna poate fi efectuat retroactiv.

Articol adaugat la 11 ianuarie 2010

Articol prelaut din Newsletterul Contabilului 2010 nr. 2/ decembrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016